fredag 13 augusti 2010

Västerbottensostpaj

... är ju gott tycker vi och lite då och då så tar vi en skaldjurskväll med blandad plockmat. Så blev det denna kväll som redan började i eftermiddags när vi gav oss ner på stadens gator och torg på en inköpsrunda. Vid denna tiden på året så invaderas vår lilla stad av turister, både från alla delar av vårt avlånga land och från resten av klotet. Många tyskar, och nu även engelsmän, kommer hit för att se var Kurt Wallander bor och var alla bestialiska mord har skett. Ystad börjar nästan likna Midsommer vad gäller ihjältagna människor, snart är Ystadborna ett utdöende släkte och vi kanske snart är fridlysta...:)
Nej, skämt å sido, det är både på gott och ont med turister, det är jättekul att de kommer hit och det skapar jobb osv osv, men när man sicksackar genom gågatan med skaldjur i påsen så är de "lite" i vägen. Fast då ska man försök tänka på att man själv också är turist då och då...


Nog om turister och över till vad denna bloggen handlar om, nämligen maten. Ur vår påse plockade vi; 2 olika uppsättningar färska räkor, rökta räkor, musslor med kryddsmör, en laxbakelse, en matjessillbakelse, två olika sorters salami, "Rackabajsare"-korv och lufttorkad salami.

Laxbakelse

                           
Matjessillbakelse

Hemma i kylen väntade denna flaskan:
Pongrácz Brut, nr 7628 109 kr på systembolaget. Ett mousserande vin med många bubblor som vi tyckte smakade väldigt bra till alla skaldjuren. 

Vi slängde ihop en västerbottenost paj som vi åt till alla plockerna. Vi är ju, som ni kanske vet vid detta laget, tokiga i Västerbottenost och äter det ofta och gärna. Eftersom vi inte hade någon grädde hemma så fick det bli lite improvisation, grädden ersattes med crème fraiche och det blev om möjligt ännu godare. Här är receptet:

Västerbottenostpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Knåda samman till en smidig deg och låt den vila i kylen minst ½ timme innan den trycks ut i en smord pajform.
Nagga och grädda på 225 grader i 10 minuter.
Fyllning
3 dl crème fraiche
4 ägg
350 g grovt riven västerbottenost
salt och peppar
Vispa samman ägg och crème fraiche.
Rör ner ost, krydda och slå fyllningen i skalet.
Grädda på 200 grader ca 25 minuter till den "stannat".

Nu väntar en stycken tvsoffa på oss och vi lämnar er med en bild av solnedgången vi just suttit och njutit av på balkongen. 

Ha en riktigt skön helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

 1. Men hallå! Min inbjudan, då?! ;-)
  Men ni behöver inte ora er, för har ni det som Morden i Midsommer så spelar det ingen roll hur många som mördas för det tar aldig slut...

  SvaraRadera
 2. Detta kallar jag fredagslyx på hög nivå!

  SvaraRadera
 3. jag håller med Ia, även om jag inte är någon skaldjursfantast så såg det riktigt fredagslyxigt ut :)

  åh, de där turisterna. vad vill de egentligen? jag tycker då att de bara tar upp på spårvagnarna och förstår inte alls vad de ska vara bra för ;)

  SvaraRadera
 4. Vilket härligt mys! jag älskar småplock men har inte smakat rökta räkor än men det ska bli. Finns på listan över sånt som ska smakas! Ha en fortsatt skön helg/Karin

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!