onsdag 15 september 2010

Lax med kräftstjärtar

Fisk bör man äta ofta, enligt livsmedelsverket ska man helst stoppa i sej fisk och skaldjur 3 gånger i veckan! Dom rekommendationerna lyckas vi inte riktigt följa, hitintills i alla fall, men vi gör vårt bästa och oftast ligger det en firre eller något skaldjur på våra tallrikar två gånger i veckan. Av någon märklig anledning blir det sällan fisk för vår del när det är helg, kanske det beror på invanda mönster; när det är helg ska maten vara festlig och kött är extra festligt.... Men det ska det bli ändring på, fisk är faktiskt också en perfekt kandidat till festliga middagar!  Denna smarriga laxrätt är ett bevis på det och vi började bryta våra invanda mönster med den i lördags:


Fylld laxfilé
4 bitar laxfilé
2 msk majonnäs
1 dl crème fraiche
170 g kräftstjärtar
1 tsk dillfrön
salt och peppar
Skär en skåra i varje filé och lägg över fisken i en ugnsfast form. Blanda samman majonnäs, crème fraiche, hackade kräftstjärtar, dillfrön, salt och peppar. Fyll laxen med röran (blir det över så spara till frukosten dagen efter!) Baka i ugnen på 200 grader i ca 15 min.

Dillsås
2½ dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1 msk pressad citron
salt och peppar
maizenaredning
1 dl hackad dill
Koka upp grädde och buljongtärning, vispa i crème fraiche och citronsaften. Red av och låt såsen koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. mer citronsaft. Tillsätt till sist dillen och servera till fisken.

Hur är det med er, följer ni livsmedelsverkets råd och äter fisk och skaldjur tre gånger i veckan?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

 1. Vi är superdåliga på att äta fisk ska erkännas. Mycket beror nog på att vår son inte gillar fisk om det inte är fisk i form av fiskbullar :P

  Om vi äter fisk blir det gärna lax så den här rätten ska jag verkligen prova på att göra nästa gång det vankas lax här hemma.

  Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 2. Ja, varför ska det vara så svårt. Det är ju så gott med fisk! Och ganska snabblagat för det mesta. Försökte ha en fiskdag i veckan förut. Dags att införa det igen tror jag!

  SvaraRadera
 3. Det där låter som en väldigt god och bra idé. I det här hushållet blir det ganska mycket fisk och skaldjur.

  SvaraRadera
 4. jag äter inte fisk alls och definitivt inte skaldjur, men jag proppar i mig ett gäng omega 3-tabletter i veckan (skämsminen...)

  men den där såsen låter ju som en riktig höjdare! min mamma gör något liknande ibland, i love it!

  SvaraRadera
 5. Ja ja men! Det blir 3 gånger i veckan, för enligt lmv räknas även frukostsillen som en portion.
  Men, hörrni, nu glömde ni min middagsinbjudan igen... Ska banne mig klaga på postgången ;-)

  SvaraRadera
 6. Ja, denna postgång...precis som Remsan så kom inte min inbjudan fram heller.. ;)Detser jättegott ut. Här blir det nog tyvärr mer 1 gång i veckan. Men det är synd för det är så himla gott med fisk och så nyttigt också. Inte så lätt att få tag på dock (saknar min gamla svenska fiskbil). Men lax är en favorit och lättast att hitta i affären.

  SvaraRadera
 7. Så gott! :)
  Vi äter alldeles för sällan fisk här hemma.

  SvaraRadera
 8. Mums vilken god lax det blev och enkel!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!