lördag 23 oktober 2010

Kräftsoppa

Man ska hålla det man lovat och det är precis vad jag tänker göra nu. Igår var vi ju på matmässa i Malmö och vi lovade er en utförligare rapport än den ni fick igår. Dessutom skrev vi att ni skulle få recept på en underbart god kräftsoppa som vi åt i torsdags innan vi gick iväg och tog hem storslam på quizzkvällen. Så vassegoa, vi börjar med matmässan;

Mässan var inte jättestor men den var absolut tillräckligt stor tyckte vi. Det bjöds på många smakprover, framför allt många sorters oljor och vinäger, en hel del ostar och bröd, goda marmelader och sylter. Några få utställare hade kött- och fiskprodukter t.ex korvar och sillinläggningar, men vi saknade faktiskt lite mer typ av skinkor mm. En ostronbar fanns också på plats och den hade Håkan sett fram mot länge, han älskar verkligen dessa slibbiga djur:

Vi köpte vars ett ett dryckespacket, det kostade 90 kronor och då fick man vinglas och 5 biljetter att dricka för, vinglaset kunde man lämna och få 25 kronor tillbaka. Ville man köpa fler biljetter (vilket vi till slut gjorde) så kostade de 12 kronor, så det var helt klart prisvärt! Vi provade lite olika sorters röda viner, tog vars ett glas champagne, provade öl från Malmö Brygghus och Håkan provade dessutom 4 olika konjaker (små glas!). Det låter som vi borde ha snubblat ut men det gjorde vi inte, även om vi konstaterade att de lyckliga utställare som stod i slutet av rundan säkerligen fick mycket mer sålt än de som stod i början...
Det enda negativa vad gällde dryckesutställare var att det bara fanns en enda med öl, resten bestod av viner från världens alla hörn.

Det fanns många tävlingar att delta i, bl.a stod det uppdukade bord där man kunde rösta på sin favoritdukning, detta blev våran favorit, även om konkurrensen var tuff.

Lite shopping blev det också, så klart... Inlagda oliver som absolut slår alla andra vi smakat innan med hästlängder, olika sorters korv, två goda sylter att ha till ost, krydda från Turkiet som är så himla god och tre små burkar med goda röror. 

Vi beställde även hem en låda med viner, 12 flaskor av olika sorter, som vi provade hos utställaren. Vinerna var riktigt goda och priset bra så vi slog till, att de sen levereras direkt till vår dörr är ju inte helt fel. 
Ja, det var mässrapporten det, vi ser redan fram mot nästa års matmässa i Malmö.

Över till kräftsoppan då, det är inte första gången vi har njutit av den och garanterat inte den sista gången:

Kräftsoppa   2 portioner
1 burk kräftstjärtar
1 liten morot
½ gul lök
1 bit rotselleri (ca 100 g skalad vikt)
1 msk tomatpuré
1 msk smör
1 msk vetemjöl
7 dl vatten
1½ msk fiskbuljongtärning
15-20 cl vitt vin
1½ dl vispgrädde
1 msk konjak
salt och cayennepeppar
Finhacka rotfrukter och lök och fräs i smör. Häll i vatten och vin och smula i buljongen. Låt småputtra 15 minuter. Slå därefter i grädden och fortsätt småputtra 10 minuter till. Rör samman mjöl och smör och vispa ner i soppan och låt den tjockna lite under ett par minuters kokning. Vill man ha en lite slätare soppa så kan man köra ett par varv med stavmixern nu, annars går det bra att låta bitarna vara hela. Smaka av med konjak och kryddor. Lägg till sist i kräftstjärtarna och låt dom bli varma. Strö på dill och servera med ett gott bröd till.

Ikväll blir det en ny tillagning med lövbiff för vår del, med ett gott rötjut till. Vad äter ni ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Åh, det är ju så gott med ostron!
    Ikväll blir det fläskfilé med pasta för vår den, ett och annat glas rött slinker nog också ner ;-)

    SvaraRadera
  2. Ja, ni verkar då haft trevligt på matmässan, är avis. Soppan ser jättegod ut. Ikväll blir det nog hemmagjord kekabtallrik. Ha en trevlig kväll.

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  3. Martina: Fler som gillar ostron, kul! Ja det blir nog en del glas rött runt om i landet i kväll...

    Erika; Ja, vi hade det jättetrevligt. Låter gott med kebabtallrik, speciellt hemlagad.

    SvaraRadera
  4. Härligt med matmässor! Ska ni äta "skörden" som plockmat? Visa gärna här på bloggen hur ni använder Sumak, den har jag ingen tidigare erfarenhet av :-)

    SvaraRadera
  5. Frostrosor; Ja, vi tänkte faktiskt ta en plockmatskväll på fredag. Sumak kommer vi absolut att berätta mer om.

    SvaraRadera
  6. Vad är sumak?? Verkar varit en fantastisk mässa. Blev väldigt sugen på att åka dit. Kul att göra lite fynd!!

    SvaraRadera
  7. Såg ut att vara en trevlig mässa. En god kräftsoppa sitter ju inte fel heller ;) mums! Ha en trevlig fortsättning på helgen.

    SvaraRadera
  8. Sofie; Sumak är ett bär som, när det torkats, kan krossas och användas som smaksättning i mat. Det smakar syrligt, nästan surt som citron. Det är gott bl.a till lamm som vi ju gärna äter. Vi har köpt det i Turkiet när vi varit på semester där tidigare.
    Ja, vi var positivt överraskade av mässan och åker absolut dit nästa år.

    Kaksmulan; Nej, den kräftsoppan sitter aldrig fel.

    SvaraRadera
  9. Vad mycket läckert ni hittat. Kräftsoppan och ostronen får det att vattnas i munnen.
    Hälsningar från Alanya :)

    SvaraRadera
  10. Åh, så roligt - OCH GOTT - att gå på matmässa. Sjukt avis... Jag har aldrig testat ostron. Det har aldrig blivit av. Vilka inköp ni gjorde.
    Jag har ett paket kräftor i frysen jag funderadde på att göra soppa på. Jag skulle vilja testa att fräsa skalen och göra basen på. Risken finns att kräftorna åker direkt ned i magen dock...

    SvaraRadera
  11. Åh, så roligt - OCH GOTT - att gå på matmässa. Sjukt avis... Jag har aldrig testat ostron. Det har aldrig blivit av. Vilka inköp ni gjorde.
    Jag har ett paket kräftor i frysen jag funderadde på att göra soppa på. Jag skulle vilja testa att fräsa skalen och göra basen på. Risken finns att kräftorna åker direkt ned i magen dock...

    SvaraRadera
  12. Birgitta; Så kul att du tittar in i vårt kök, känner oss hedrade!
    Ja, det blev en hel del lyckade inköp på mässan, ett kanonbesök.

    Remsan: Vi suktade läääänge efter att prova ostron och för en blev det ett lyckokast men för den andre blev det ett antiklimax...
    Jo, men kräftor är ju goda som de är oxå.

    SvaraRadera
  13. Soppa med både vin och cognac! Vad kan gå fel? Nä, det hänger inte på pocenten Helge ;) Men; det där lät som en soppa helt i min smak! Memorerar i bakhuvudet och har ni inte sett soppan på min blogg (med länkning så klart) före nyår så ropa!

    SvaraRadera
  14. Lena; "The more (%) the merrier", eller hur?
    Jajamensan, vi ropar.

    SvaraRadera
  15. Vad spännande med matmässa, jag ska försöka åka till sthlm den 13/11. Ostron är på min "viljasmakalista"! Kräftsoppan ser helt ljuvlig ut, brukar göra en lättare variant men den där var riktigt festlig!

    SvaraRadera
  16. KarinW; Vi skulle oxå gärna åkt till Stockholm då, men det får bli till nästa år istället. Men Malmös matmässa var ett bra substitut så länge. Ostron var på vår lista länge oxå och för en blev det flipp och för den andra flopp...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!