onsdag 3 november 2010

Grön ärtsoppa

Huga, vilket makalöst väder vi har haft här nere hos oss idag. Det har blåst hårda vindar, regnat och himlen har varit grå som asfalt hela dagen, riktigt innesittarväder. Hur har det sett ut i resten av Sverige, har ni också fått smaka på hösten idag?

I går blev det ju bullbak i köket och till bullarna åt vi en soppa, en grön ärtsoppa närmare bestämt. Receptet hittade vi i kokboken "Niklas smaker" men vi var tvungna att ändra lite på receptet eftersom vi inte tyckte att resultatet passade oss alls. Smaken var alldeles för tam och intetsägande så vi fick tillsätta lite mer av vissa ingredienser och lite egna tillsatser också. Till sist blev det så här:


Grön ärtsoppa   2 port
300 g frysta gröna ärtor
½ dl vitt vin
½ dl grädde
1 schalottenlök
salt och peppar
1 msk grönsaksfond
1 dl vatten
Koka ärtorna enligt paketets instruktioner. Kok vin och grädde tillsammans i en annan gryta och låt det koka ner till hälften. Kör ärtorna i en mixer till en slät puré och tillsätt lite vatten under tiden för att få den jämnare. Rör ner ärtorna i grytan med grädde och vin, tillsätt löken och låt det koka ihop. Blanda ner grönsaksfonden och vattnet, krydda och smaka av med mer grädde och vin om du tycker det behövs (det tyckte vi). Ringla över crème fraiche eller gräddfil.
Vi stekte kalkonbacon knaprigt och serverade det till.

I kväll har vi käkat vi fisk, det har blivit lite för lite av den varan senaste tiden, men så blir det ibland. Från början var tanken att vi skulle göra en fiskgratäng på torsk, men vi tyckte inte recepten vi hittade lockade. Efter en snabb nytänkning så blev det tonfisk med risotto istället, en av våra "favoriter i repris" faktiskt.
Kanske någon av er sitter på ett bra recept på fiskgratäng på torsk? Dela gärna med er i så fall.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Har länge haft lust å prova grön ärtsoppa. Tror jag ska sno detta receptet :)

    SvaraRadera
  2. Vanilla sky; Det gör du rätt i. Det var ett väldigt enkelt recept, snabbt att göra.

    SvaraRadera
  3. Jag sitter inne med ett recept på currytorsk, inte en gratäng men något så modernt som en krämig wok. Jag ligger lite efter med uppdateringen dock pga av lördagens dop. Men ni ser ju när receptet dyker upp på bloggen, säkert inom ett par dagar!
    Ta't lugnt i stormen! Här har den avtagit nu!

    SvaraRadera
  4. Tack så mycket!

    Detta receptet hade sett väldigt grönt och fint ut i kaffekokaren.. Får nog ta och göra mig en variant! :)


    Hahah!! Nu när jag ska fylla i ordverifieringen så är ordet "peniz".

    SvaraRadera
  5. Fick grön ärtsoppa på en tjejträff för ett tag sedan. tror att det var arlas recept med någon smaksatt creme fraich i. Supergod!!

    Ett tips på fiskgratäng:
    http://mumsfillibaba.blogspot.com/2009/12/fredagsmys.html

    Enkelt o gott!!

    SvaraRadera
  6. Frostrosor; Då håller vi utkik efter det receptet.

    Katja; Vassego och välkommen till oss. Tycker absolut du ska ta och testa det i kaffekokaren, härligt med en hel kanna illgrön soppa.
    Ojdå, sån tur har vi aldrig haft.

    Sofie: Ska ta och kolla in receptet, tack!

    SvaraRadera
  7. Det var regn och rusk på fm och det passade ju bra, eftersom jag och min brorsdotter har haft kakbak! Efter lunch kom solen och det var hur skönt, som helst! :)

    SvaraRadera
  8. Vackra tallrikar och en vacker soppa!

    SvaraRadera
  9. jag ÄLSKAR grön ärtsoppa! vi brukar göra tore wretmans lyxvariant, crème ninon, till förrätt vid festliga tillfällen. helt underbar!

    SvaraRadera
  10. TIna N; Härligt med kakbakning nr det är busväder ute.

    tina; Tack!

    Charlotta; V har oxå tänkt att vi ska prova den ni gör, har lagt receptet från dej i vår lilla hög.

    SvaraRadera
  11. Mmm, det är så gott, och det blir ju ännu goare när det serveras i så fina tallrikar:)

    SvaraRadera
  12. Susie; Visst är det gott med soppa. Tack!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!