lördag 11 december 2010

Fondue

Nej, det blev faktiskt inte någon Köpenhamnstur idag, vi sov lääänge istället och sen blev det en långsittarfrukost till tonerna av Melodikrysset. Så skönt att kunna sitta i lugn och ro, äta bullar med gottigt pålägg och dricka kaffe, läsa tidningarna och babbla om allt och inget.
Efter frukosten tog vi en långpromenad som avslutades med en tur på stan, lite pengasatsning på hästar, ett besök på systembolaget och årets första julklappsinköp. Julkorten har vi också fått färdigklottrade, nu ska vi bara komma ihåg att lägga dom på den röda lådan i tid så de hinner komma fram innan julafton...

Nu har vi just avslutat kvällens måltid som även den blev till en långsittare, vi har nämligen käkat fondue. Vi hade lite oxkött av spridda sorter i frysen som började sjunga på sista versen och de är perfekta att använda det till fondue. Till köttet blev det naturligtvis några såser och lite marinerade vitlöksklyftor, soltorkade tomater och klyftpotatis. Är ni sugna på fler såser som passar till fondue så hittar ni några fler förslag här.


Konjakssås   4 port
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1½ msk kalvfond
2 dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
½ dl konjak
1 msk kinesisk soja
Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret, men den får inte ta färg. Tillsätt vinet, vattnet och fonden och låt det reducera till hälften återstår. Slå i grädde och låt såsen koka upp. Smaksätt med senap, konjak och soja och låt det småputtra ett par minuter. Red av med maizenapulver.

Västerbottenmajjo
2 dl majonnäs
1½ dl riven västerbottenost
2 msk hackad gräslök
Blanda samman allt i en skål och låt det stå och mogna ett par timmar innan serveringen.

Så tomtar vi vidare och idag blir det en liten tomtetjej som får göra ett besök här i vårt kök. Tjejer är helt klart underrepresenterade när det gäller tomtar, kanske något för vår jämställdhetsminister att ta tag i? Denna damen har vi ingen som helst aning om var hon kommer från eller hur hon hamnat hos oss. Kanske smög hon sej in för att infiltrera den manliga tomtemaffian, vem vet?


Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Fondue så gott! Perfekt mysmat.
    Klar det borde finnas fler tomtetjejer. Särskilt så här söta.

    SvaraRadera
  2. Åh, så gott! Varför dumpar jag bort fonduegrytan på loppis... jo, för att vi aldrig använde den. Men nu blir man ju sugen igen! :-)

    SvaraRadera
  3. Remsan; Helt perfekt mysmat, det har du rätt i. Visst är hon söt.

    Frostrosor; Fonduegryta är nog en sån grej som man använder lite i vågor. Fast vår används mer sedan vi började med buljong istället för olja. Du får ut på lopps o se om du kan fynda en:)

    SvaraRadera
  4. Fondue brukar vara barnens önskemat så när lilltjejen fyllde år förra helgen åt vi fondue - så himla gott!

    Vi har några klappar kvar och det är ovanligt för att vara mig, jag brukar vara färdig med sånt långt innan jul. Tiden som är kvar vill jag ha till pyssel och julmys.

    /Åsa

    SvaraRadera
  5. Må gott; Kul när barnen önskar något helt annat än vad man förväntar sig ett barn ska önska! Kan det bero på matlagningsintresset hos hennes föräldrar?

    SvaraRadera
  6. Det var evigheter sen jag åt fonue. Det är ju så gott. Måste komma ihåg att göra det snart.

    SvaraRadera
  7. Erika; Kanongott är det, och så lät att variera.

    SvaraRadera
  8. Ser underbart gott ut och framför allt är det mysigt med fondue.

    Ha en god jul :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!