söndag 12 december 2010

Pytt i pannan.

Vojjne, vojjne så halt vi har det här nere i våra trakter nu, det är med risk för liv och lem man ger sig ut på vissa av stans trottoarer minsann! Men vi trotsade isen och gav oss iväg med Ankis far på en fotoutställning på Klostret, där det visas bilder tagna av en Sven Bergman på 60-talet i Ystad. För er som har möjlighet så kan vi helt klart rekommendera ett besök! Fotona är tagna vid olika tillfällen, både speciella dagar som t.ex 1:a Majparader och filminspelningar, och helt vanliga dagar. Ett härligt historiskt dokument från vår stad, hus som rivits under åren, människor i dåtidens mode (vilka frissor!) och platser som man inte alls känner igen. Då är det bra att ha en "gammal" Ystabo med sej som kan berätta om var bilderna är tagna och hur det var då, tack Hasse för guidningen. 

Efter att ha kasat hem igen från Ankis föräldrar som bjöd på fika, så blev det middag på rester från fredagens lammstek. Perfekt att bara tärna upp köttet och steka tillsammans med kokt potatis till en smarrig pytt. Gårdagens rester av konjakssås slog vi i tillsammans med lite lätt crème fraiche och Maggi würtze för lite extra smaksättning och sås. Det blev riktigt gott och är ett bra tips om man, som vi, gillar lammstek men inte sätter i sej hela köttbiten. Vill man kan man slänga i lite kokta rotfrukter och lök också. 


Dagens nisse kikar fram ur julklappssäcken, kanske har han tjuvkikat och klämt på paketen lite, det ser nästan så ut på minen. Vissa har tydligen lite svårt att hålla sej till julafton... 
Detta är också en tomte som Ankis mor har gjort i keramik till oss för något år sedan. Han brukar få ta plats i en orkidé när han flyttat ner från vinden. 

Tagen på bar gärning!

I morgon blir det extra tidig uppsittning för visa av oss, det är ju dags för luciatåget att gå. På Ankis jobb är det avgång halv åtta så det gäller att vara på plats i tid. Hur blir det för er andra, får ni titta på något luciatåg i morgon? Hur som helst så hoppas vi att ni får en fin luciadag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

 1. Pytt i pann är gott!! Jag brukar göra gräddpytt :)
  i kväll blev det dock kyckling,,

  http://www.ovanligtgott.se/2010/12/kramfylld-kycklingfile-med-ranchris.html

  SvaraRadera
 2. Ovanligt gott; Visst är det, perfekt restmat.

  SvaraRadera
 3. Pyttipanna på rester är himla gott det, här blir det luciatåg på sonens dagis imorgon kväll, dock är det utomhus så jag hoppas på lite varmare väder än 14 minus som det är ute just nu.

  Halt ja, det är det här med, töväder och plusgrader igår och 14 minus just nu, kan inte bli annat än isbanor ute

  SvaraRadera
 4. Jag gjorde vinterns första och förhoppningsvis sista vurpa igår. Cyklade kull så det small om mig. Dock med alla ben fortfarande hela. Vi ska försöka hinna med två luciatåg på barnens båda dagis.

  SvaraRadera
 5. Vad gott de ser ot ;) här på din blog kan jag lära mig att lagar svenska mat hehe tack så mycket!

  SvaraRadera
 6. Åt köpepyttipanna igår till lunch - tänk om jag hade fått en portion av er istället! :-)

  Imorgon blir det luciatåg på dagis. hoppas jag kommer ihåg att ta med tomtedräkterna och påsen med lussebullar.

  SvaraRadera
 7. Hemgjord pytt är gott! På sonens dagis är det lucia-tåg i skymningen istället, och utomhus. Så det gäller att klä på både sig själv och barnen, tomtedressen utanpå overallen såklart! Ha en trevlig vecka!

  SvaraRadera
 8. Här hade vi också lammstek i fredags men det blev inga rester kvar till pytt ;(. Annars tycker jag också det är jättgott med rest pytt. Vi blev lussade i morse av dottern och idag har vi faktiskt fått både snö och kyla hit. Ha en trevlig vecka!

  SvaraRadera
 9. jag gjorde mitt livs första pytt-i-panna här tidigare i höstas, det var ett oerhört stolt ögonblick i mitt liv ;) men hemgjord kan ju vara helt fantastisk god, den där som Findus (eller är det Felix?) lagar är det lite värre med.

  det kan nog faktiskt ha varit snapsprovningen som stod bakom mitt försvinnande från bloggvärlden, men det håller vi lite tyst om isåfall, haha!

  SvaraRadera
 10. Cupcakesfluffan; Mysigt med luciatåg utomhus, hoppas det inte blev för kallt...

  Remsan; Usch och fy, kör försiktigt!

  Sana; Tack så mycket, så kul du får tips och idéer från oss!

  Erka; Ja, det var ju synd, det hade nog räckt till dej oxå.

  SvaraRadera
 11. Frostrosor; Härligt med utetåg, med mycket kläder på.

  Kaksmulan; Visst är det gott. Då har ni fått lite av vårt väder då kanske.

  Pernilla; Förstår att det var ett minnesvärt ögonblick! Misstänkte väl att snapsarna kunde vara boven i dramat:)

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!