tisdag 21 december 2010

Portersill

Nu är det bråda dagar för handeln, på Håkans jobb är det mycket från charken som kunderna bär med sej hem. Affären är en av de få som fortfarande har manuell köttdisk där de säljer bl.a köttbullar, leverpastej, leverkorv, rökt korv och skinka, allt är från egen tillagning och rökning. Tack vare att de har den servicen så är det en populär affär att besöka, speciellt vid denna tiden på året. Det finns till och med kunder som kör från Malmö (6 ml) och Helsingborg (ca 10 mil) för att handla i lilla Köpingebro! Så det är en trött Håkan som parkerar cykeln här hemma på kvällarna...

För Ankis del är det precis tvärtom, barnen droppar av på ledighet en efter en, och på torsdag stänger förskolan för att åter öppna 3:e januari. Men redan i morgon så börjar Ankis semester, en välbehövd sådan, mycket tid att vara med familjen, pyssla och dona här hemma och säkert hinna med att sticka näsan i en och annan bra bok också. Hur är det för er del, kommer ni att vara lediga i jul eller är det jobb som vanligt?

I dag har vi så lagt in den sista sillsorten och denna gången blev det ett nytt recept som provades, Portersill:


Portersill
1 burk inläggningssill
1 dl vatten
½ dl ättikssprit, 12%
1 dl strösocker
ca ½ dl porter, ev. tillsätter vi mer i morgon efter att ha smakat på sillen
1 rödlök
1 lagerblad
½ msk krossad krydpepparkorn
½ tsk krossad vitepparkorn
Koka upp vatten med ättika och socker och låt det edan svalna. Häll i portern. Skölj av sillfiléerna och dela dom i bitar, ca 3 cm breda. Skiva löken tunt och krossa lagerbladet i lite mindre bitar. Varva allt i en burk och slå över lagen. Ställ i kylen 24 timmar.

Vi har ett bra tips som vi gärna vill dela med oss av till er som gillar (eller kanske vi ska skriva gillade) svagdricka. Vi har provat några olika sorter men ingen smakar längre som de gjorde förr, tråkigt nog. Men efter att en kund tipsat Håkan om hur enkelt det problemet var avhjälpt så kan vi äntligen njuta av drycken igen. Om man blandar svagdrickan med lite Porteröl så smakar det precis som man minns att det gjorde. Vi blandade ca 1/3 porter med 2/3 svagdricka och blev fullt nöjda, men ni får smaka er fram till hur ni gillar det.

Dagens tomte är ute och håller utkik efter julen, eller är det kanske tomten han spejar efter? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

 1. Jobbar i stort sätt hela julhelgen Vårdyrket kräver sitt vill jag mena, fast någon tid finns även att dela med sina kära.

  Den sillen såg ju intressant ut med porter....här blir det oftast de traditonella sorterna jag kör här hemma som ungdomarna gillar.
  // Tina

  SvaraRadera
 2. Spännande med portersillen! Själv så är jag ju föräldraledig så det är så kallat "ledigt" för jämnan ;-) Hmm... blir lite nyfiken på svagdrickan. Men undra om den blir som den ska ändå, för min del alltså. Vi i Finland har nog vår egen variant! :-)

  SvaraRadera
 3. Spännande med portersill, säkert himla gott om man äter sill :-) , härligt med lite ledighet för Anki, själv är jag ju föräldrarledig med lillkillen,

  SvaraRadera
 4. Jag är ledig fram till 7 januari och det känns jätteskönt. Ska testa två nya sillar från ABBA, lime/vodka och nån ny senapssill med honung och apelsin. Har faktiskt aldrig lagt in egen sill...

  SvaraRadera
 5. Tina; Ja, att jobba i vården innebär ju ofta att man får arbeta visa helger, men ni ska bara veta hur uppskattat det är att ni gör det. Hoppas du får en härlig helg ändå.

  Frostrosor; Undrar hur er finska variant smakar, jämfört med vår skånska.

  Cucakesfluffan; Ja, det är ju en fördel om man gillar sill...:)

  Erika; Lime/vodka låter spännande, kanske ett utlåtande att vänta hos dej då?

  SvaraRadera
 6. Å va läckert med portersill!! God jul till er båda! Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Jobbar sista dagen idag och börjar åter efter nyår, ska bli så himla skönt att va ledig. Gubben är också hemma så det känns bra..
  Portersill det va nått nytt för min del, gott gott..
  God jul på er!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Anna; Dessamma, dessamma!

  Växelhäxan; Skönt att vara lediga tillsammans. Detsamma!

  SvaraRadera
 9. Erka; Jättegod blev den, klart värt ett test!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!