söndag 16 januari 2011

Baka eget hamburgerbröd.

I dag har vi varit på en ordentlig långpromenad i det gråa trista vädret, känns som det är evigheter sedan man kunde gå utan att vara rädd för att bryta benen av sej. Nu är det istället blött och slaskigt på marken och av snön syns det snart inte mycket spår, ganska skönt att den försvinner faktiskt. Det blev en avstickare in om till Ankis far och för en kopp kaffe och lite skidskytte innan det var dags att styra stegen hem igen.

Gråa dagar som denna är som gjorda för att baka och det var precis vad vi satte igång med när vi kom hem. Det blev ett premiärbak för vår del, hamburgare stod på menyn och vi bestämde oss för att slänga ihop hamburgerbröden själv. Det blev riktigt lyckat faktiskt, receptet hittade vi en bok om bakning men som vanligt vi ändrade lite på receptet så det skulle passa oss lite bättre:


Hamburgerbröd   ca 6 st
25 g jäst
2½ dl mjölk
2 msk rapsolja
6 dl vetemjöl special
2 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1 nypa socker
Smula ner jäst i degskålen.
Värm mjölk och olja till 37 grader (fingervarmt) och slå ner i skålen.
Rör ut jästen och tillsätt därefter salt och socker.
Häll i mjöl, lite i taget och knåda degen minst 10 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter innan du tar upp och arbetar samman den.
Dela degen i 10 bitar som du rullar till bullar, plattar till och lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa 30 minuter.
Pensla med mjölk, strö ev. på sesamfrön och grädda på 250 grader i 5-8 minuter.

Köttet fick sällskap av bl.a guacamole, ättiksgurkor, tomatskivor, ost, isbergssallad, majonnäs, ketchup och lök,  fast inte allt på en och samma gång. Vad brukar ni ha till era burgare? Kanske någon spännande specialare som inte tillhör vanligheterna?

Godaste hamburgarna vi någonsin ätit var på Hard Rock café när vi var i Singapore, jisses Amalia så goda de var! Kanske berodde det på den goda blue cheese dressingen? Eller på att det enda vi käkat de 3 senaste veckorna var thailändsk mat... Visserligen en dålig bild men vi visste inte då att vi några år senare skulle lägga upp den här:)

Så glad man kan bli över en god hamburgare!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

19 kommentarer:

  1. Herregud så halt det varit idag. Vi var ute på en kort tur. Kom knappt ut ur bilen så halt det var.

    Alltid saltgurka till hamburgare. Lök, sallat och tomat. Pommes är inget måste. Inte när vi gör hemma iallafall, men gärna ute.

    Härligt med resmatminne att drömma tillbaka till!

    SvaraRadera
  2. Sofie; Saltgurka ett måste, gott. Resematminnen är bland det bästa!

    SvaraRadera
  3. Egna hamburgerbröd så gott, måste ta och baka det i veckan

    SvaraRadera
  4. Ja, denna dagen var som gjord för bakning, grått och trist.
    Tappra ni är som ändå går ut och går! Hamburgarna blir helt klart godare med hembakade hamburgerbröd och detta receptet låter inte alls dumt.

    SvaraRadera
  5. Cupcakesfluffan; Ja, det gick verkligen inte att jämföra med affärens bröd... Aldrig mer köpehamburgerbröd här inte!

    Susie; Ja, det behövs lite motion efter alla mathelgerna som gått...

    SvaraRadera
  6. Halloj..och god fortsättning på det nya året.
    Hoppas ni mår skapligt bra trots allt det jobbiga i familjen just nu.
    Smarriga hamburgare. Det var längesedan jag gjorde, men blev riktigt sugen på det nu. Hemgjorda hamburgebröd är ju verkligen pricken över i:et! Vad duktiga ni är!
    Bacon, lök och saltgurka tycker jag är ett måste till hemgjorda hamburgare..samt hemgjord dressing.

    Det där med att få hem produktprover är relativt nytt för mig..men oj såå roligt! Det kommer säkert inramlandes till er snart också ska ni se!

    Må så gott hälsar Camilla K i Motala

    SvaraRadera
  7. saltgurka såklart! jag brukar göra egen chilimajonnäs också, eller ta en halv deciliter köpemajonnäs och hacka ner en röd chili i. det är kanongott att ha till! sen brukar jag byta ut strips mot majskolvar ibland, det är också fint!

    fick ni tag i några chips? jag önskar att jag sparat våra tills idag istället för att bjuda gästerna på dem igår kväll, jag hade gärna haft dem idag när jag legat på soffan hela dagen och tittat på sprintstafett och mått dåligt ;)

    SvaraRadera
  8. nu blev jag sugen på en middag till..:)

    SvaraRadera
  9. Egna hamburgerbröd, inte illa minsann! Kan tänka mig att det smakar 100 ggr godare än de man köper :)

    SvaraRadera
  10. Egna hamburgerbröd -suveränt. Anders har ett ett recept på riktigt goda hamburgare som får snålvattnet att rinna hos samtliga familjemedlemmar. Och så serverar han dem med egenhändigt gjorda såser och ugnsbakad potatis mmmmm... och så dessa svampiga köpesbröd.

    SvaraRadera
  11. här i göteborg är det så halt att jag automatiskt förvandlas till charlotta, 95 år, så fort jag går utanför dörren. det går inte att ta sig fram på ett normalt sätt någonstans! morr. dessutom ramlar det ner stora isbitar från vårt tak (två bilar blev skadade förra helgen!) detta jäkla väder. ge mig sommar!

    SvaraRadera
  12. Gott med hemgjorda hamburgare. Särskilt om bröden är hembakade. Godaste hamburgarna har jag nog också ätit utomlands på amerikanska grillställen. Är det något de kam så är det grillmat.

    SvaraRadera
  13. Jag brukar så gott som alltid använda hembakt hamburgerbröd, så mkt godare!

    SvaraRadera
  14. Hej hej!
    Tack för fina kommentarerna nu när jag varit bortrest :-)
    Singapore låter som ett trevligt resmål - hur länge var ni där??

    Och så gott med eget hembakat hamburge-bröd :-)

    Fortsatt fin Måndag

    SvaraRadera
  15. Camilla; Tack! Ja vi försöker så gott det går att hitta tillbaka... Ja, det blir aldrig mer köpebröd till burgarna här inte.

    Pernilla; Jodå, chipsen fanns på Willys så det ligger en påse i skafferiet och väntar på helg. Chilimajo låter som något vi ska prova, gott.

    Ovanligt gott; Då blir det till att kocka då:)

    Vanilla Sky; Minst!

    SvaraRadera
  16. Lena o Anders; Då finns det ingen anledning för svampiga bröd längre, han får helt enkelt ta och prova dessa! Annars låter det som att man gärna skulle vilja sitta vid ert bord när det serveras hamburgare!

    Charlotta; Men var har 95-åriga Charlotta satt rullatorn?

    Remsan; Ja, hamburgare borde ju smaka bäst i Amerika. Kanske värt ett besök?

    Mia; Visst är det!

    Matbloggen; Välkommen hem! Vi stannade 4 dagar i Singapore som avslutning på en långresa vi gjort i Thailand. Helt underbar stad och vi skulle verkligen vilja komma dit igen, det fanns så mycket att se, göra, handla och framför allt; ÄTA!

    SvaraRadera
  17. Vad härligt med hemgjorda bröd, jag försökte få med familjen på burgare igår men det blev två läger. Man ska inte alltid fråga bara laga:)! Det var alltså hos er jag läste om cocacolakakan första gången, som jag funderat.
    ha det fint/KarinW

    SvaraRadera
  18. Karin; Ja, rätt taktik är nog att bara kocka till, annars kan det bli på tok för många förslag...

    SvaraRadera
  19. knaperstekt bacon och rå rödlök vill jag gärna ha till min burgare .. och hembakt bröd är inte dumt till!:-) Händer att jag bakar hamburgebröd jag med. Det blir väldigt bra.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!