fredag 14 januari 2011

Kalvstek i lergryta

I kväll bjuder Ankis far på middag hemma i Mårtenssons kök, vi skulle nästan döpt om oss i dag till Larssons kök. Jodå, ni läste rätt, han bjuder oss på middag fast det är vi som står vi spisen och gör allt jobbet... Men det gör vi mer än gärna, han bjuder nämligen på kalvstek! Hasse hittade en fin köttbit på närmare ett kilo men det blir lite väl mycket för bara en person. Vi var inte sena att hänga på när han frågade om vi var sugna på att laga till den och bjuda hem honom. Steken hamnar i lergrytan och receptet ser ut som följer:

Kalvstek i lergyta 4 port
Lägg lergrytan i vattenbad minst 15 minuter innan du ställer den i ugnen.
1 kg kalvstek
1 tsk salt
1½ krm vitpeppar
5 småväxta rödlökar
3 morötter
10-12 potatisar
3 dl kalvbuljong
1 lagerblad
Gnid köttet med salt och peppar och lägg det i lergrytan tillsammans med lagerbladet.
Slå buljongen sidan om köttet och lägg på locket.
Ställ grytan i kall ugn, ställ graderna till 225 och sätt igång ugnen.
Skala potatis, morötter och lök.
Klyfta potatisen, skär morötterna i tjocka skivor och halvera lökarna.
Efter ½ timme så lägger du potatis, lök och morötter ner i grytan och sen låter du det stå i ugnen ytterliggare 1 timme.
Ta upp köttet och lägg det i folie under tiden du gör såsen:

Sås
4 dl sky
2 dl grädde
maizenaredning
Sila av skyn från lergrytan ner i en kastrull (om det behövs mer sky så späd med vatten och smaksätt med kalvfond).
Låt skyn koka upp, slå i grädde och smaka av med salt, peppar och ev. lite maggisås eller worshestershiresås.
Vill du kan du även klicka i lite god gelé som smaksättare.
Red av såsen med maizena.
Vi serverar steken med gelé, brysselkål och pressgurka.

Kvällens dukning. Vi försökte oss på lite servettbrytning efter att ha blivit inspirerade av Lena och Anders som bloggar på Postgårdsromantik. Får nog göra lite fler försök innan vi blir lika duktiga som dom...

Till efterrätt blir det hemmagjord glass med smak av hallon och blåbär. Hasse gillar glass så vi tänkte att han skulle få smaka på vår hemgjorda, något som han inte får prova innan.

Nu ska vi ta det lite lugnt innan kvällens värd (eller gäst) kommer hit. Håkan ska sätta sej och njuta av en pipa med god tobak, Anki landar i soffan med nya numret av Elle Mat&Vin som damp ner i brevinkastet idag. Vad bjuder ni på hemma i era kök denna fredagskväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Kalvgrytan låter underbar! Ikväll ska jag sitta i soffan (förhoppningsvis med ELLE mat och vin om den har landat i min brevlåda också!) och dricka vin medan Olof gör schnitzel, han är alltid matansvarig på fredagar. Jag gillar fredagar! Ska ni till Budapest?! Åååh vad härligt! Mammas man Günter bodde där när jag gick i högstadiet, så vi var där ofta. Saluhallarna med all salami var fantastiska, och det där gamla badhuset var fint också. Jättegod mat var det, jag skulle gärna vilja åka tillbaka till Budapest!

    SvaraRadera
  2. Skäms på mig, lergrytan står fortfarande i källaren, men se det finns en liten förhoppning om stackars den lergrytan då jag väntar på boken Laga läcker mat i lergryta eller nått sånt heter den, jag budade hem på tradera :-), fast det förstås hos er finns ju så mycket smaksiga lergryterecept, har faktiskt skrivit ut ett av recepten :-)

    Här blev det hemmagjorda hamburgare och klyftpotatis idag, gott det med.

    Hallon-blåbärsglass låter gott, funderar på att göra lite blåbärsglass i helgen då jag köpte blåbärspure i frysdisken köpte även fryst mangopure som borde funka att ha i glass.

    Ha en trevlig helg

    SvaraRadera
  3. Den där grytan blir nog smaskens. Här blir det hemmagjord pizza ;-)

    SvaraRadera
  4. Här blir det faktiskt fisk, ett recept från Halv 8... Men jag har gjort om det så det ska passa mig och mina smaklökar. Ha en trevlig kväll. Hoppas kalven smakar.

    SvaraRadera
  5. Attans... Jag måste verkligen damma av lergrytan. Var länge sedan den var framme nu. Kalvstek var ju inte fy skam. Skönt kunna krypa upp i soffan och slöbläddra lite. Och sippa på något gott ;-) Trevlig helg! Kram på er.

    SvaraRadera
  6. Låter jättegott, hoppas ni hade en riktigt god och trevlig kväll! Det är så roligt med Elle mat & vin, jag läser alltid om alla som fått sin nya tidning och då springer jag ut till postboxen varje dag för att se om min kommit men den tar minst en vecka extra på sig hit. Nu åker jag på semester en vecka så då måste den ligga och vänta på mig när jag kommer hem. Ha en trevlig helg och en fin vecka. Hoppas kalendrarna har kommit fram. Kram på er

    SvaraRadera
  7. Helena; Kalven blev mumsig, perfekt för ruggiga fredagskvällar. Ja, Budapest ser vi verkligen fram mot.

    Cupcakesfluffan; Boken du köpt har vi, kanonbra kokbok för lergryta! Hemgjorda hamburgare slår köpeburgare, helt klart.

    Martina; Ja, det blev den verkligen.

    Erika; Då ser vi fram mot receptet.

    Remsan; Ja, det måste du nog, det finns så mycket gott att kocka till i den.

    Ovanligt gott; Jajamensan.

    Kaksmulan; Ja, det blev både gott och jättetrevligt! Hoppas du får en härlig semester!

    SvaraRadera
  8. Vad kul att Ni blev inspirerade till litet seriös servettbrytning!!!

    Vi å andra sidan har blängt på vår lergryta som bara står och tar plats, hade glömt bort hur man använde den - 15 minuters vattenbad låter bekant då vi läser det. Er rätt ska undersökas noggrannare vad det lider...

    Ha en bra helg hälsar Lena och Anders, den senare vill även tillägga att namnet Hasse är ett ovanligt bra namn på en far...

    SvaraRadera
  9. Mums! Tänkte baka i lergrytan rätt snart. Måste bli gott nu när den dragit åt sig smaker från när jag lagat mat iden.

    Kram och trevlig helg!

    SvaraRadera
  10. Anders o Lena; Ja, vi gjorde ett försök och det lär bli flera. Vi tycker absolut att ni ska ta och använda er lergryta. Ni hittar fler goda recept hos oss om ni blir sugna.
    Visst är Hasse ett ypperligt namn!

    Lena; Vi har provat baka en gång i lergrytan, blev ett gigantiskt bröd!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!