torsdag 20 januari 2011

Kinesisk kycklinggryta

Nej då, vi har varken emigrerat eller rest iväg på semesterresa till Kina, det är kvällens goda kycklinggryta vi menar:) Eftersom vi flyttat våra kokböcker till en ny plats i hemmet så betyder det att vi ser dom mycket mer och därför blir påminda om dom, vilket inte är helt fel. Vi har nämligen en tendens att hålla oss till recept som vi klippt från olika tidningar eller som vi slängt ihop själv och kokböckerna står därför ganska oanvända. Men nu ska det/har det bli ändring på det har vi bestämt. De har köpts för att bli nyttjade och vi tror inte de har något mot att känna sig utnyttjade, tvärt om.


Kvällens middag hittade vi (ja receptet alltså, inte middagen...) i "Den perfekta maten" av Oscar de Hoog och Fredrik Paulún. Det betyder alltså att grytan har ett lågt GIvärde för er som funderar över sånt. Boken är en kvarleva från tiden då vi var duktiga och bara käkade enligt GImetoden, något som höll i sej ungefär ett år innan vi började sakna chips och andra goda kolhydrater alldeles för mycket. Vi följde inte receptet slaviskt utan ändrade såklart lite så det skulle passa oss lite bättre:

Kinainspirerad kycklinggryta     2 port
2 kycklingfiléer
1 dl finhackad purjolök
2 msk riven ingefära
2 msk hoisinsås
2 msk soja
3-4 dl vatten
1½ msk kycklingfond
1 liten burk ananasringar + juicen
1 liten burk vattenkastanjer
maizenaredning
Bryn purjolök och ingefära i en traktörpanna, utan att det tar färg.
Strimla kycklingen och stek den hastigt så den får stekyta och lägg ner den i pannan.
Häll i hoisinsås, vatten, fond, soja och ananasjuicen och låt det puttra till kycklingen är färdig, ca 15 minuter.
Smaka av med ev. mer ingefära och soja, red av.
Dela ananasen i fjärdedelar och slå i tillsammans med kastanjerna, precis innan serveringen.

Något som halva köket, dvs Anki, tyckte blev väldigt gott var att pressa limesaft ner i såsen, det gav en lite syrligare smak och litet sting på rätten. Håkan nöjde sej med att salta och peppra sin portion istället och tyckte det smakade perfekt.
Så är det dags för kvällens juice, ett glas med centrifugerade äpplen och pressade apelsiner, himla gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

20 kommentarer:

  1. Ser ut som en mumsig gryta och inte helt fel att avsluta den med lite färskpressad juice :-)

    SvaraRadera
  2. Ja hos oss blir det fler med!
    Mumms med lite kina style!

    SvaraRadera
  3. Äter väldigt sällan på kinakrog men hemmagjord kinamat brukar ju bli fantastiskt gott! Detta receptet sparar jag. Me like!!

    SvaraRadera
  4. Ja, visst är det så med sås, som är bland det viktigaste.

    SvaraRadera
  5. Cupcakesfluffan; Juicen satt som en smäck, perfekt efterdricka.

    Jen; Mumsigt värre.

    Sofie; Vi äter oxå väldigt sällan kinakrogens kinamat, godare med egen.

    Caroline; Sås behövs verkligen.

    SvaraRadera
  6. Hej, ville bara tacka för en fin blogg. Jag lägger till er i min länklista.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Hemmaplan i all ära, men resa till Kina vore inte så tokigt (drömmer mig bort).

    SvaraRadera
  8. Det har receptet gillar jag. Verkar bådet nyttigt och gott! :)

    SvaraRadera
  9. Det låter jättegott! Själv har jag aldrig testat GI men LCHF. Brukar köra den på våren och hösten och har lyckats gå ner en bra bit. Men kolhydrater är på tok för gott för att jag ska kunna leva helt utan dem! Trevlig helg på er och hoppas tonfisken smakar!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com

    SvaraRadera
  10. Grytan såg himla god ut..
    Gi ha jag inte prövat men däremot lchf och magen ha aldrig mått så bra tror jag..
    Blir dock lite mäktigt i längden att äta så fet mat och sen saknade man ju potatis och ostkrokar, så jag föll in i gamla vanor efter nån månad..men men så är det ibland.
    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  11. det där med lågt GI, LCHF och allt vad det nu heter skulle jag fixa i typ tio minuter. ingen pasta, ingen potatis (här börjar underläppen darra...) och värst av allt - inga chips?! no way josé!

    hoppas att ni får en fin helg!

    SvaraRadera
  12. Loula; Tack så mycket för den fina komplimangen! Detsamma önskar vi dej.

    Tina; Nej, en Kinatur hade vi inte tackat nej till...

    TinaN; Så bra!

    Erika; Ja visst finns det alldeles för mycket goda kolhydrater för att helt leva utan. Detsamma till dej.

    Växelhäxan; VI märkte oxå en väldig skillnad på magarna, speciellt på måtten...:) Detsamma!

    Charlotta; :) Och ikväll ska det provas ny sorts chips, alldeles för gott för att stå över! Detsamma önskar vi att du får.

    SvaraRadera
  13. Kolhydrater hör till mina bästa vänner. Den här grytan både låter och ser väldigt smaskig ut! Och jag som inte får mat förrän om tre timmar...

    SvaraRadera
  14. Kinagrytan ser nog god ut, men gör sig tämligen blek på bild om man jämför med Er grönkålssoppa! Vilken häftig bild!!! Rätten ser dessutom fantastiskt god ut - snålvattnet rinner till av blotta åsynen.
    Ha en fin helg!
    //Postgårdsromantikerna

    SvaraRadera
  15. Romantikerna; TACK; TACK och tack! Ha det samma!

    SvaraRadera
  16. herregud! hur kunde ni leva ett år utan chips? jag sitter här och gnager på mina knogar för att jag inte fått mina fredagschips idag...

    jag sparade receptet på eran fina brownie här under faktiskt, och upptäckte att det inte står med hur länge de ska gräddas och på vilket gradantal? det vill jag gärna veta för det såg så himla gott ut :)

    SvaraRadera
  17. Pernilla; Det var faktiskt inte så vansinnigt svårt, godissuget minskade tack vare att man åt mindre kolhydrater. Men vi levde inte helt utan, på lördagarna hade vi godisdag...
    Oj då, hur tusan kunde vi missa det ( i nyktert tillstånd dessutom...), men nu är det fixat, tack för att du uppmärksammade det!

    SvaraRadera
  18. Ja men va? Har inte surfat runt på några matbloggar på ett bra tag och så möts man hos er som vanligt av något man bara vill smaka på direkt!

    Och grönkålssoppan i tidigare inlägg gick ju inte av för hackor den heller! Mums!

    Ha en jätteskön helg!

    *storkram*

    SvaraRadera
  19. Lena; Då är det bara att sätta igång att planera in något av det goda till nästa meny:) Vi önskar dej absolut det samma!

    SvaraRadera
  20. Försöker att hålla en bra nivå på kollisarna...o men så har jag idag ett bättre tänkt iaf.
    Veckorna försökaer man att vara lite bättre än duktig och helgen så kan det hända att de blir sämre av det =))
    Men grytan ni visar här ser väldigt smaskig ut!
    Ha en skön helg!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!