lördag 22 januari 2011

Färsk tonfisk med ljummen tomatsallad

Igår stod det färsk tonfisk på vår meny och denna gången inspirerades vi av ett recept som följde med paketet, men som vi som vanligt var tvungna att ändra på lite:


Tonfiskfilé med syrliga grönsaker   2 port
2 tonfiskfiléer + lite pressad citron
200 g coctailtomater
1 pressad citron
2 vitlöksklyftor
150 g sugar snaps
1 dl urkärnade svarta oliver
svartpeppar
basilika
Lägg fisken i en påse, pressa över citron och låt det ligga i kylen minst 1 timme innan tillagningen.
Halvera tomaterna och skär sugar snapsen i något mindre bitar.
Smält smör i en teflonpanna och riv ner vitlökarna som får fräsa runt lite utan att ta färg.
Tillsätt därefter tomater, snaps och oliver och låt allt fräsa med en stund. '
Slå i citronsaften och krydda med svartpeppar och lite basilika, låt det stå och puttra under tiden du fräser på fisken.
Tonfisk steker du i ett hett järn med en blandning av rapsolja och smör, max 1½ minut per sida så fisken fortfarande är rosa inuti.
Servera gärna med potatisklyftor eller potatisskivor. Gott är att ringla över lite crème de balsamico.


Vi drack lite vita bubblor till firren, denna gången föll valet på en flaska Cape Crown som vi tycker är ett prisvärt alternativ från Sydafrika. Bubblets smak förändras ganska mycket beroende på vad som spisas till eller om det spisas något till alls. Till den syrliga grönsaksröran upplevde vi vinet mycket sötare, än när vi spisade Bruce Springsteen till vinet vid matlagningen.

Så kickades helgen igång i går, för Håkans del slutade jobbet tidigt så hans eftermiddag spenderades i chesterfieldfåtöljen med en pipa i ena handen (och mun) och ett glas Johnnie Walker Double black i andra. Tobaken i pipan är som vanligt inköpt i Köpenhamn på Davidoff, ett mecka för alla pip- och ciggarnjutare. Just denna tobaken, Fraser flake cut, en Burleytobak som närmast kan jämföras med en käftsmäll, har full tobakssmak och bör rökas väldigt långsamt annars är risken stor att det snurrar till ordentligt i huvudet! Vi inser att det kanske låter som att det är något helt annat pipan stoppats med, men vi lovar på heder och samvete att det är vanlig tobak!

Anki däremot fick vackert stanna kvar på jobbet till stängningsdags, det var hennes tur denna fredagen att bli kvar till sista barnet gått hem. Inte så fasligt länge som man kan tro kanske, det blev hemgång redan vi 16.30. Härligt väder att cykla hem i, nästan lite vårkänsla i luften med fågelkvitter och hög kall luft, det känns som att det finns hopp om en vår trots allt!


Nu, kära läsare, blir det en tur ner på stan. Vi ska shoppa födelsedagspresent till Håkans farsa som bjuder på kalas ikväll. Vad som ska packas in får förbli en hemlighet, vi vill ju inte riskera att han får veta vad som packas upp...

Hoppas ni alla njuter av en härlig helg,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

7 kommentarer:

  1. em liten undran: köper ni tonfisken fryst eller färsk? Jag har för mig att jag tittat i frysen på mataffären men inte hittat ngn tonfisk.

    Ha det så trevligt på kalaset! =)

    SvaraRadera
  2. Amy; VI köper oftast fryst tonfisk och köper på oss ett gäng när vi lyckas hitta. Oftast är det på Hemköp vi har fiskelycka, så och denna gången. Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Härligt att få sluta lite tidigt när man har stängning. Jag tycker det är ganska skönt att ha stängningen faktiskt för då hinner man varva ner redan på jobbet :-)
    Bubbel är alltid gott! Det där bubblet har jag aldrig testat men det finns många chanser att göra det!
    Kram Karin

    SvaraRadera
  4. nästa gång vi ska till skåne kanske jag kan lämna en calle hos er? jag kan inte komma på någon som hade varit lyckligare än honom om han fick sitta i soffan och röka pipa hos er :)

    SvaraRadera
  5. sv: ursäkta sent svar! skrev hos mig också, och här är en kortis också:
    Jag dricker alltsomoftast kokosvatten som det är, som näringsrik och läskande dryck. Det innehåller väldigt mycket nyttigheter naturligt. Det finns olika smaksatta sorter också, om man nu inte gillar drycken naturell (den smakar inte som man (eller jag) kanske först tror/trodde, kan kanske påstås vara en acquired taste, men smakar inte illa eller så). Annars använder jag gärna i glass och desserter och även i mat, då vi äter en del raw food (inte mycket vunnet med att hetta upp kokosvatten).

    SvaraRadera
  6. Karin; Jag (Anki) tycker faktiskt precis som du, det är något speciellt med lugnet stängningarna bjuder på, speciellt på fredagarna. Nu stänger vi ju visserligen inte så sent, inte senare än 17, så man ska inte klaga...

    Ovanligt gott; Japp.

    Chalotta; Du är väldigt välkommen att lämna en styck Calle i vår soffa, det finns gott om plats för en piprökare till!

    Cecilia; Ska ta en tur till Thaibutiken i stan i veckan och se om de kanske har kokosvatten. Tack för tipset!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!