torsdag 10 februari 2011

Enkel citronfromage

Torsdagar som denna känns mest som fredag för oss båda eftersom vi är lediga tillsammans i morgon! Det händer, än så länge, varannan fredag att vi har sådan tur. Sen i morgon har vi lördag, och eftersom Håkan sedan jobbar hela lördagen så har han nästan tisdag då...:) Hängde ni med?

Hur som haver så bjöd vi hem Hasse (Ankis far) på middag denna torsdagsfredagen och det tackade han ja till. Det kommer att bli en kasslergryta till varmrätt, en citronfromage till efterätt och för oss är det första gången vi lagat till båda rätterna. Båda recepten kommer från receptlådan som Anki fick med sej hem i tisdags, så det finns en möjlighet att Hasse ätit båda rätterna tidigare men det gjorde honom ingenting. Ja, kasslergrytan är vi helt säkra på att han smakat eftersom det står med stora bokstäver i kanten på urklippet, "GOTT" och det uttalandet väljer vi att lita på.


Receptet på citronfromagen har några år på nacken, av utseendet på tidningssidan att döma, kanske från 70-talet någon gång. Rubriken lyder; "Alla herrar älskar efterrätt" och i texten kan man läsa; "Att herrar ofta är väl så dessertsinnade som sina fruar, det är en sanning som är allmänt känd vid det här laget." Jodå damer, så är det, så ut i köket med er nu och släng samman en efterrätt till både er och er eventuella herre:

Citronfromage   4 port
3 äggulor
1 dl strösocker
4 gelatinblad
3 äggvitor
1 dl vispgrädde
1 - 1½ citron
Blötlägg gelatinbladen under tiden som du vispar äggulorna och sockret så det blir vitt och luftigt. Vispa därefter grädden i en skål för sej och äggvitorna till hårt skum i en skål för sej. Riv ner skalet och pressa i saften från 1 citron i äggsmeten. Krama ur gelatinbladen och smält dom på låg värme med lite vatten i grytan. Rör ner gelatinet i smeten och vänd därefter försiktigt ner först äggvitorna och sedan grädden. Smaka av och pressa ev. i mer citronsaft. Slå upp fromagen i portionsskålar och ställ kallt till serveringen. Vi serverar våra med lite hallon på.

Enkelt, eller hur? Inte en konstig tillsatts så långt ögat når... Nu hoppas vi att ni alla får en härlig torsdagsfredagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

20 kommentarer:

  1. Hoppas ni får en trevlig torsdagsfredagkväll. Det är samma här för tre av oss. De andra två får gå på både jobb och skola imorgon.

    SvaraRadera
  2. Erika; Tack! Hoppas ni oxå får en fin kväll.

    SvaraRadera
  3. Det låter riktigt gott! Ofta tenderar man väl att hoppa över gamla kokböcker och recept pga av att bilderna ser så trista ut - men står det uttryckligen under "gott" så är det ju bara att kasta in handduken. Ha en mysig kväll. Låter skönt med gemensamma lediga fredagar (även om lördagen tycks pocka tillbaka till verkligheten... :-D).
    //lena

    SvaraRadera
  4. Oj vad gott med citronfromage, kan inte komma ihåg när jag åt det sist. Det är så friskt och gott efter en mastig middag!

    Hoppas ni får en skön dag imorgon!

    SvaraRadera
  5. Ah, jag ALSKAR citronfromage! Basta formagen ever... Nu blev jag riktigt sugen!! Tack :) Och ha en trevlig kvall imorgon med all den goda maten.

    SvaraRadera
  6. Citronfromage har jag inte ätit sen jag var liten, mamma å pappa gjorde med det "själva" å apelsinfromage gjorde de med om jag inte minns helt fel. :D Nästa helg ska jag satsa på det till fredagskvällen, den här veckan bestämmer maken, å då blir det chokladpudding(inte på pulver såklart!:)) :D Hoppas ni får en härlig kväll å en mysig fredaglördag i morron då. :D

    SvaraRadera
  7. Varför har jag inte gjort citronformage någon gång?! Det är ju så gott. Jag tycker bättre om syrligare desserter. Men det kan hänga ihop med min kärlek till citrusfrukter. Så enkelt det låter, så är det skam att inte testa.

    SvaraRadera
  8. Citronfromage och kasslergryta låter gott det, gillar att läsa gamla recept då det ofta skrivs så kul kommentarer :-), har ju den där Mästerkockens stora receptlåda från 70-talet, den med en massa receptkort som man kunde samla på, vilket mamma gjorde, vilket är himla kul att ha idag :-) , har inte kikat igenom den ännu, men den innehåller mycket skoj,

    SvaraRadera
  9. citronfromage är ju fantastiskt gott! och det (och apelsinfromage) kommer jag starkt ihåg från när jag var liten, för min mamma bjöd ofta på det under det glada 80-talet haha. just då tyckte jag inte om det av någon anledning men nu har jag tagit mitt förnuft till fånga! :=)

    hoppas ni får en fin helg!

    SvaraRadera
  10. Åh vad fräscht, perfekt efter en rejäl fredagsmiddag ( som vi ska äta ikväll...:p)

    SvaraRadera
  11. Lena; Ja, man glömmer ofta bort kokböckerna som redan finns hemma, speciellt när det hela tiden dyker upp nya som man vill ha...

    Slickepotten; Ja, denna var riktigt syrlig och frisk!

    Matarkivet; Ja, vassego! Tack!

    Erika; Tack, ja det var smarrigt.

    Lisa; Tack! Ja, det är ungefär samma minnen här hemma, fromage gjorde föräldrarna själva, ganska ofta. Chokladpuddning var länge sen, mums.

    SvaraRadera
  12. Remsan; Ja, varför? :) Gillar du citrus och syrligt så ska du absolut testa denna!

    Cupcakesfluffan; Visst är det spännande och känns mycket mer personligt med de små kommentarerna i receptet. Mästerkockens låda låter som en intressant låda.

    Charlotta; Tur för dej:) Visst andas det lite 80-tal med fromage, men ack så gott! Detsamma!

    Li; Tack!

    SvaraRadera
  13. Så gott ! Enkelt och bra, precis som det ska va :-)

    SvaraRadera
  14. Så gottigott! Hmmm... jag tillhör skaran som aldrig gjort citronfromage! Men jag är väl inte sämre än att jag också ska kunna svänga ihop en någon gång! Är bara så insnöad i allt vad choklad heter! Trevlig, härlig helg! Här sitter vi insnöade iaf!

    SvaraRadera
  15. Jag har jämt också fredagskänsla på torsdagar, oavsett om jag är ledig eller jobbar dagen efter. Fattar inte varför, men det har lett till att vi oftare har torsdags- än fredagsmys.
    Eller om det bara är en ursäkt för att vardagslyxa.. =)

    SvaraRadera
  16. Frostrosor; Denna klarar du garanterat att svänga ihop, hur enkelt som helst!

    Ceclia; Mycket bra ursäkt, sånt gillar vi!

    SvaraRadera
  17. Vad himla gott det lät med citron fromage!
    Det ska jag ta och prova =)
    Tack för inspiration och recept ;)

    Kram
    //Nellie

    SvaraRadera
  18. Nellie; Tack! Och varsågod, hoppas det ska smaka.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!