söndag 27 februari 2011

Förrätt med avokado och kräftstjärtar

Vi har just avverkat hela stan, känns det som, till fots! En nätt promenad på lite mer än 2 timmar blev det och vi känner oss mer än lovligt nöjda med den insatsen. Nu kan vi mumsa i oss kvällens middag, och kanske även lite gotter, med gott samvete utan att behöva tänka på var all grädde och crème fraiche tar vägen. Vi har nämligen kockat till en fläskfilégryta som står och gonar till sej och i den är det en hel del både grädde och c.f.

Igår blev det ju en trerättersmeny som serverades när Håkan kom hem från jobbet. Till förrätt blev det en kräftfylld avocadohalva, därefter en varmrätt som vi är väldigt förtjusta i; tonfisksfilé med citronrisotto a'la Nigella. Som avslutning tog vi en efterrättsdrink tillsammans med Julia Roberts och Hugh Grant, vi tittade alltså på "Notting Hill" på tvn, och skrattade gott i deras sällskap. En riktigt trevlig kväll med andra ord!

Hur man kockar tonfiskfilé hittar ni här

Avokado med kräftröra 4 port
1 burk kräftstjärtar (brukar vara 170g)
4 msk majonnäs
3 msk crème fraiche
1-2 msk sweet chilisås 
1 liten vitlöksklyfta
salt och peppar
2 avokador
citron
Hacka kräftstjärtarna grovt men spara några till dekoration.
Rör samman majonnäs och crème fraiche, smaka av med sweet chilisås, salt och peppar.
Pressa eller riv i vitlök och rör i kräftstjärtarna.
Dela avokadofrukterna och fyll med röran.
Dekorera med kräftstjärtar och servera med en citronklyfta vid sidan.


Till maten hade vi tänkt dricka lite vita bubblor som vi fick hem från beställningen vi gjorde när vi var på Matmässa i Malmö i höstas. Men ack vad vi bedrog oss... Vinet smakade väldigt gott till förrätten, men till varmrätten gick det inte alls bra, hugaligen så surt det blev tillsammans! Som tur var så hade vi en halv flaska vitt vin i kylen som vi drack istället.

Nej, inte till citronrisotto...

Så är det snart dags för en ny vecka att börja, hoppas den blir bra för er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

20 kommentarer:

  1. Mums! har en brk med kräftsjärtar o avocado i kylen....måste nog till att göra något gott av det till hockey tv i veckan =))

    SvaraRadera
  2. Tina; Ja, är det hockey på tv så bör man nog ha något gott att käka till!

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig middag!! Risotton ser sådär perfekt krämig ut!!

    Ja, det det är väl det som tjusningen med vin egentligen att man kan känna att det kan bli helt fel. Men tråkigt att bli besviken!

    SvaraRadera
  4. Sofie; Tack, ja den risotton går inte av för hackor... man lägger på sej bara av att läsa receptet:)

    SvaraRadera
  5. Låter ju hur härligt som helst! Å maten likaså! Vilken myslördag :-) Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  6. Madeléne; Ja, det gäller att passa på så fort tillfälle ges!

    SvaraRadera
  7. Ni äter alltid en himla massa gott! Ena middagen efter den andra och god dryck till! Tror jag kommer förbi en dag... ;)

    SvaraRadera
  8. Oj, det var länge sen vi fyllde en avokado med skaldjur. Så grymt gott! Ja, det är det som är så spännande med vin och mat tillsammans. Så man får inte bli så putt om någon ratar en favoritvin, de har bara ätit fel mat till helt enkelt ;-)
    En shopping i storstan såg ju bra ut!

    SvaraRadera
  9. Tina; :) Du är så välkommen så, hör av dej innan bara så vi gör en extra portion!

    Remsan; Visst är det gott, avokadon är perfekt len till kräftans sälta. Nej, du har så rätt i det med vinet, maten påverkar mer än man tror.
    Shoppingen är vi mer än nöjda med:)

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig middag och risotton ser verkligen sådär krämig och god ut

    SvaraRadera
  11. Åh, jag vill testa både risotton och förrätten. Älskar avocado!! =)

    SvaraRadera
  12. Älskar din förratt!! så gott de ser ut ;d mums...

    SvaraRadera
  13. Avokado är gott till mycket! Risotton ser så krämig och god ut! Önskar er en bra vecka!

    SvaraRadera
  14. Så himla gott det ser ut!
    Och jättefina bilder! :-)

    SvaraRadera
  15. Vad god avokadon med kräftorna ser ut!!

    Citronrisotton gissar jag var ännu mer krämig än "vanlig" risotto. Mumsig verkar den helt klart!

    Det var länge sedan jag såg på Notting Hill, men Spike (heter han väl) kommer jag väl ihåg när han posade i dörren. =)

    SvaraRadera
  16. Åh så gott! Just tonfisk drömde vi om här igår, snart är det hög tid att lägga det på grillen! Mums!

    SvaraRadera
  17. Åh, vad gott med kräftstjärtar. Vi åt färsk pasta med kräftstjärtssås i lördags med ett glas vitt vin till. Mycket gott! :-)

    SvaraRadera
  18. Cupcakesfluffan; Tack! Ja, den blir väldigt krämig, tack vare grädden...

    Hanna; Testa på du!

    Sana; Tack!

    Hovkonditorn; Visst är avokado gott, passar perfekt till skaldjur.

    Matbloggen; Tack!

    MåGott; Tack! Väldigt mumsig! Annat än Spike i Notting Hill:)

    Helena; Tack! Tonfisk och grill passar väldigt bra ihop!

    Erika; Låter smarrigt!

    SvaraRadera
  19. Avocadon ser jättegod ut! Vilken härlig färg det var på foto, såg läskande ut!

    SvaraRadera
  20. Mikaela; Tack, så roligt att höra!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!