lördag 26 mars 2011

Surprise!

Vilken dag det har varit! Eftersom Håkan jobbar idag så gick denna kvinnan upp lite tidigare än vad som är brukligt för en lördag, full av energi! Solen sken från blå himmel och det gjorde ju inte morgonen sämre precis:) Tog tag i vinsten som vi hämtade ut i veckan som vi ju lovat visa er vad det var, men som först krävde lite förberedelser. I det stora kuvertet från Tina låg nämligen detta;


Ni kan kanske föreställa er vår förvåning när det första vi får tag i är en påse bikarbonat..., men efter lite mer fiskande så började vi förstå vad det hela var. Så när vi fick upp en tjusigt textad lapp så fanns det inte längre någon tvekan, vi skulle baka bröd! Inte vilket bröd som helst utan tydligen ett av Tinas favoritbröd, receptet är Renée Voltaires. 


Enkelt bröd från Renée
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl russin
1 dl linfrö
1 dl grovt hackade nötter
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt
3 msk honung
1 rivet äpple
blandade frön att strö över brödet
Blanda samman havregryn, dinkelmjöl, linfrö, russin, bikarbonat, salt och nötter i en skål. Rör i yoghurt, honung och äpple. Slå smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper (så slipper du diska formen!). Strö på frön och baka längst ner i ugnen på 175 grader i 60-80 minuter. Känn med brödsticka så det är genomgräddat.

Tada! Perfekt, ingredienser till ett bröd hemskickade och bara att slå samman. Kanske något att göra till en affärsidé? 

Brödet blir otroligt saftigt och man står sej länge på två skivor till frukost. Måste säga att det var en kanonvinst, och ett riktigt bra presenttips. Perfekt att ta med som gå-bort-present till de som "har allt" och gillar att baka eller uppskattar ett gott bröd!

Efter en frukost och lite surfande hos andra matbloggare så var det dags för dagens andra surprise, dock ingen rolig sådan:( Vaktmästaren i huset ringde på dörren för att berätta att det var översvämning i vårt och grannens källarutrymme! Efter att ha varit nere och kollat så insåg de och jag att i princip allt vi har därnere är vattenskadat eftersom det runnit vatten ner från våningen ovanför. Vatten droppar ner från taket och det finns inte mycket att göra mer än räkna samman skadorna. Men man får försöka se det från den ljusa sidan, hellre översvämning i källaren än i lägenheten. Det är dessutom vid tillfällen som dessa man tackar sin lyckliga stjärna att man hyr och inte äger sin bostad:)
Energin jag vaknade med? Nja, den rann liksom av mej i källaren... 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Vilken kul idé till vinst! Som du säger, en perfekt present också. Usch och fy vad tråkigt med källaren, råkade ut för samma sak för ett antal år sedan. Hoppas lite går att rädda i alla fall. Men inget mysigt att leta sig igenom pissblöta lådor efter saker som klarat sig. Hoppas lördagkvällen blir desto bättre, ett stort glas vin (eller flera)nästan krävs efter detta. Kram

    SvaraRadera
  2. En sådan bra vinst! Detta är även ett av våra favoritbröd. Brödet är jättegott och precis lagom sött. Och saftigt så klart.

    SvaraRadera
  3. Vilken bra och god vinst! :)

    Trist med källaren, men försök att se det från den ljusa sidan....källarröjning!

    SvaraRadera
  4. Vilket fint bröd! Kanske kan ni utveckla affärsidéen och skicka ut smakprov med en bit god ost och hemgjort smör:)

    SvaraRadera
  5. haha, grym idé! mycket fin vinst, med andra ord. när jag tittade snabbt på bilden trodde jag först att de rosa påsarna till vänster var ett grisben (ett sådant där lufttorkat som blir prosciutto) men jag tyckte det var lite väl konstigt att skicka ett sådant som vinst. haha.

    tråkigt att höra om vattenläckan i källaren! :=(

    SvaraRadera
  6. Vilken vinst!!! Brödet låter supergott!!

    SvaraRadera
  7. Cupcakes; Absolut!

    Kaksmulan; Visst var det. Nej, ingen kul uppgift alls, speciellt när man vet vad som finns i lådorna... Ja, ett par glas rött satt inte fel:)

    Remsan; Jättebra vinst! Väldigt saftigt, även idag.

    TinaN: Mycket! Ja, tyvärr ingen rolig sådan, det blir nog att kasta allt...

    Christer; Ja, det är nog ingen dum idé!

    charlotta; Ja, grisben i kuvertet hade nog lett till en hel del konstiga funderingar:)

    SvaraRadera
  8. Sofie; Riktigt gott, inte sista gången vi bakar det. Fast nästa gång får vi själv mäta upp ingredienserna... Pust, vilket jobb!:)

    SvaraRadera
  9. brödet låter jättegott :)
    hoppas att ni har haft en bra helg! :) ni får ha en bra kommande vecka :)

    SvaraRadera
  10. Underbar vinst, brödet ser ju grymt gott ut.

    Himla tråkigt med vatten i källaren, hoppas att det mesta går att rädda.

    SvaraRadera
  11. Vilken gott bröd!!
    Här är riktigt blå himmel också ;)

    SvaraRadera
  12. Vilken fantastisk idé! De ska ja försöka komma ihåg! =)

    SvaraRadera
  13. Molly; Så rätt så. Detsamma önskar vi.

    matarkivet; En väldigt bra vinst. Tack, det hoppas vi också.

    sana; Gott, absolut. Härligt med blå himmel:)

    Sanna; Visst var det!

    SvaraRadera
  14. Vilket trevligt pris, det kan vara bra att använda sig av om man själv har någon tävling. Eller varför inte ge bort något liknande i julklapp eller present!

    SvaraRadera
  15. Mikaela; Visst var det! En perfekt present, absolut.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!