söndag 22 maj 2011

Rabarbersorbet

Det har varit en fin dag i dag, sol och härligt blå himmel hade vädergudarna på sin meny. Men nu svartnade himlen plötsligt och ett fasligt åsk- och hagelstormoväder bröt ut! Vilken ljusshow och vilka knallar Tor han bjuder oss på, fram med stearinljusen och äta middagen som om det var november månad...

Före

Efter. Man kan knappt tro att det är samma dag...

Som tur är så passar verkligen dagens middag in till detta höstväder, det känns verkligen helt rätt att njuta av viltbiffar med en massa goda tillbehör. 
Fast den middagen tänker vi inte bjuda er på idag, istället får ni ett recept på en smarrig rabarbersorbet som vi åt till igår. Det är ju säsong för de goda stjälkarna nu och vi har turen att oftast få en laddning, eller två, av Håkans arbetskompis Eva - Tack!


Rabarbersorbet
350 g rabarber
1 apelsin
3/4 dl socker
några droppar lime
1,25 dl vitt vin
Skölj och dra bort skalet från rabarberna och dela i mindre bitar. Skala apelsinen, dela i stora bitar och ta bort kärnorna.
Blanda allt i en gryta och låt det koka 10 minuter.
Kör allt i en mixer och låt det sedan svalna helt. Kör i en glassmaskin till det är klart.
Har du ingen glassmaskin slår du smeten i en form som du täcker över och ställer i frysen. Rör om då och då under tiden den fryser.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

22 kommentarer:

  1. Här hos oss var det också någon som "släckte lyset", blev jättemörkt. Men vi klarade oss från åska.

    Rabarber är supersmarrigt gott. Dock har jag aldrig ätit det som sorbet, men kan absolut tänka mig att det är gott.
    Jag var och tog några hos grannen i helgen... får bli något gott av det.

    Trevlig vecka!
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Susanne; Skönt ni slapp åskan! Bra med odlande grannar:) Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  3. Här är det skitväder, regnet vräker ner men rabarbersorbet låter himla god, den måste testas

    SvaraRadera
  4. Cupcake; Skitväder var ett rätt ord!

    SvaraRadera
  5. Oj, vad det bloggas om rabarber just nu. Inkl på min egen blogg. Sorbet låter smarrigt. Kom på att jag glömde plocka med mig ett fång med rabarber från helgens skånevistelse.

    SvaraRadera
  6. Sofie; Ja, det verkar vara högsäsong för både rabarber och rabarberrecept:) Men det är ju så gott!

    SvaraRadera
  7. Jag gjorde rabarerpaj igår och det var också mums! :)

    Vilken svängning i vädret. Har varit borta över helgen och igår var det ju nice och jag for iväg i shorts och solklänning. Inte lika nice på vägen hem idag... ;)

    SvaraRadera
  8. Låter riktigt fräsch och gott ;d
    Idag är lite blåsig och regnig här i Lund ;(

    SvaraRadera
  9. Rabarbersorbet låter mycket gott! Synd bara att det är svårt att få tag på rabarber i Singapore, men jag får njuta av alla recept på rabarber som nu kommer upp på bloggar :)

    SvaraRadera
  10. Men vilka otroligt fina bilder!! Vädret ser helt underbart ut!:)

    Gott med rabarberglass!

    SvaraRadera
  11. Ja det var verkligen kontraster vädermässigt. Här uppe hade vi bara sol som tur var. Och ja, gör egen strawberry daiquiri istället för att köpa färdig.

    SvaraRadera
  12. Regnet har under natten kommit hit upp till oss också.Och rabarber kan man inte få för mycket av, eller hur...:-)

    SvaraRadera
  13. visst är de härligt med de svenska vädret, de kan hända precis vad som helst :)

    Rabarbeersorben ser ljuvlig ut!

    SvaraRadera
  14. Slurp! Jag måste rycka upp lite rabarber snart igen och tusan vet om det inte blir en laddning sorbet då. Så gott och svalkande!

    SvaraRadera
  15. Åh vad gott! önskar så att vi hade en rejäl frys med plats för glass, sorbet och is istället för vårt lilla frysfack...

    SvaraRadera
  16. jösses, jag gjorde ju rabarbersorbet för några veckor sedan och har HELT glömt att skriva om den. hjälp. tack för påminnelsen - er ser fantastiskt god ut!

    SvaraRadera
  17. o så gott. nu vet jag vad jag ska göra med mina kvarvarande rabarbisar :)

    SvaraRadera
  18. Tina; Ja, svängningar kan man visst kalla det:) Gott med paj.

    Sana; Helt klart:) Tråkigt, men kanske det blev lite finare idag?

    Hovkonditorn; Då förstår vi att du saknar rabarber. Konstigt att det inte finns i Singapore, undrar varför. Du får helt enkelt ta och införa det:)

    Karin; Tack! Väldigt gott:)

    Erika; Solen återvände tack och lov i dag, så skönt.

    Anne-Lie; Nej, det kan man verkligen inte få.

    Sanna; Ja, många väderlekar kan det bli på en dag:) Tack!

    Helena; Ut och ryck med dej:) Väldigt gott var det.

    Matarkivet; Ja, inte är det kul med ett litet frysfack, där får det inte plats med mycket.

    Charlotta; Vassego! Visst är det lätt att man glömmer bort allt man kockar till.

    Cecilia; Hoppas du tycker det är gott!

    SvaraRadera
  19. åh, rabarbersorbet är min favvo!

    SvaraRadera
  20. tina; Förstår dej absolut! Så gott.

    SvaraRadera
  21. Hej igen!

    Hade ni locket på eller av under kokningen? Tänker att det påverkar vätskemängden som blir kvar men det spelar kanske mindre roll?

    SvaraRadera
  22. Hej igen Cecilia; Vi hade inget lock på när det kokte, tänk bara på att det inte stormkokar utan mer småkokar.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!