tisdag 28 juni 2011

Salladslunch

Äntligen, äntligen känns det som att sommaren är här "på riktigt", idag har det varit varmt och skönt, så kallat "shortsavär" på ren skånska. För Ankis del var det åter till jobbet idag efter några dagars ledighet, men när man jobbar på förskola så gör det ingenting att gå till jobbet när det är strålande sol, man är ju faktiskt utomhus större delen av dagen. För Håkans del är det lite annorlunda, dagen spenderas inomhus i en varm affär, just nu bakom köttdisken där det svettas lite av nervositet så här i början av karriären:) I  morgon är vi däremot lediga båda två och hoppas på en lika fin dag då.

Ensam hemma kan det vara lite svårt att komma på något bra att käka till lunch, speciellt när det är varmt ute och man kanske inte känner för att stå vid spisen för länge. En sallad är snabb att slänga samman och hos Helena i "Bara en kaka till" fick frun i huset en strålande idé, som blev om än bättre när Nigella dök upp i tv-rutan med ett tips. Helena skrev om en sallad med bacon och getost i lördags och Nigella fixade till en ägg och baconsallad med dressing i sitt program och av dessa två idéer så blev det denna:


Ägg och baconsallad med inspiration från 2.   1 port
Grön sallad efter eget tycke och smak
1 stor tomat
10 sugar snaps
3 skivor kalkonbacon
1 kokt ägg
En bit halloumiost
1 msk dijonsenap
2-3 msk vinäger av valfri sort, här användes Granatäpplebalsamvinäger
3-4 msk olivolja
Skölj och dela sönder grönsakerna och arrangera lite tjusigt på en tallrik.
Strimla halloumiosten och stek den snabbt i en stekpanna och lägg på grönsakerna.
Strimla baconet och bryn i olivoljan i en het stekapanna. Ta upp baconet och lägg på grönsakerna - slå inte bort oljan utan låt den bli kvar i stekpannan som du tar bort från plattan.
Klicka ner senapen i stekpannan och rör ut i oljan, tillsätt vinägern, lite i taget och smaka dej fram till önskad smak, detta är salladens dressing. Skala och dela ägget, lägg på tallriken och slå dressingen över hela alltet.

Så där ja, där har ni en härligt god sallad som passar utmärkt till lunch en varm sommardag, eller en kall vinterdag då du kanske vill drömma dej tillbaka till hetare dagar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

17 kommentarer:

  1. Gott! Önskar er en skön ledig dag i morgon :)

    SvaraRadera
  2. Hovkonditorn; Ja:) Tack, vi ska göra vårt absolut bästa!

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig sallad :-), ja nu är det himla varmt och skönt, jag älskar det :-)

    SvaraRadera
  4. Sallad går alltid hem och är jättegott : )

    SvaraRadera
  5. Cupcake; Tack! Visst är det härligt!

    Susanne; Perfekt sommarmat.

    SvaraRadera
  6. Sallad är bland det godaste, särskilt så här i solheta tider!:)

    Hoppas att ni får tid att njuta av morgondagen tillsammans, själv far jag iväg på semester och kommer inte ha möjlighet att kommentera på några veckor:(

    Allt gott hälsar Karin

    SvaraRadera
  7. kära mårtenssonar!

    har ni planer för måndag? jag och flickan och kakorna pratar om att träffas, och det hade ju varit himla kul att träffas allihopa!

    SvaraRadera
  8. Salladslunch... Frukost på ballkongen... Ja, nu är det banne mig sommar! Jag får ju också hålla mig inomhus på jobbet, även om jag smiter ut på ballkongen så fort jag får en chans. Erbjuder alla patienter solskyddskräm för sol är bra för hälsan, eller hur?! Lite trixigt när vi ska baxa ut sängarna dit bara, ha ha.
    Salladen ser smaskens ut btw.
    Och så får man se att ni kanske ska ha en date med bästa Charlotta. Så nu är ansiktet grönt...

    SvaraRadera
  9. Sallad med bacon är de bästa salladerna, helt klart! Stackars Håkan som måste vara inne i ett varmt kök. Jag jobbar visserligen också inne, men vi har en park precis utanför med solstolar, så man kan smita ut på lunchen iaf.

    SvaraRadera
  10. Ja vi som jobbar på förskola har det verkligen bra när det är fint väder eftersom vi alltid får vara ute! Det är helt underbart att vara mammaledig nu när det är så fint :-) Ikväll åker grillen fram igen!

    SvaraRadera
  11. Ja, det är svårt det där med lunch när det är så här varmt. Sallad känns rätt. Överhuvudtaget känns inomhussysselsättning (dammsugning osv) väldigt fel när det råder högsommarvärme. Man får satsa mer på middagarna när det blivit svalare.
    Hälsningar
    Postgårdarna

    SvaraRadera
  12. Läckert det låter med dressingen, måste bli himla salt o gott! Frallorna som ni bakat såg himla goda ut också, så härligt o kunna sitta ute och njuta på balkongen, känner igen det där med "blåst från fel håll". Fast jag som inte är född skåning, utan bara inflyttad, skyller gärna på att "vi bor ju i Skåne, då får vi tåla lite blåst"

    SvaraRadera
  13. salladslunch är ju perfekt såna här dagar :) och vi som jobbar i köket på förskola får minsann stå och avundsjukt titta ut genom fönstret när barnen och fröknarna är ute och leker. tur att jag fick vara ledig idag och njuta av solen!

    hoppas ni fick en riktigt fin ledig dag också!

    SvaraRadera
  14. Ja vi har supervarmt här och har ätit sallad både till lunch och middag. 31 grader. Ha det gott!

    SvaraRadera
  15. Ibland när de är varmt ute kan ja nästan tappa matlusten just till lunch (vilket INTE ät likt mig, jag är ALLTID hungríg annars) då är ofta sallad lösningen. Enkelt, gott och fräscht!

    SvaraRadera
  16. Karin; Vår dag blev ypperlig, tack. Hoppas du får en helt underbar semester, njut och ha det så skönt.

    Charlotta; JAAA, så kul det hade varit! Har svarat hos dej hur vår dag ser ut, hoppas det kan bli av.

    Remsan; Solkräm, ytterst viktigt absolut. Som A som smörjer barn flera gånger om dagen. Ja, vi hoppas verkligen daten blir av, det hade verkligen varit kul.

    Matarkivet; ...ja visst är det synd om H, svetten lackar:) Då är man tacksam för att man trivs med sina arbetsuppgifter iaf.

    Karin; Visst är det så. Grilla blir det nog på en hel del håll under denna tiden på året.

    Postgårdarna; Nej, inomhusaktiviteter är väl inte direkt vad man känner för. Tur är väl det för då ser man ju inte råttorna i hörnen:)

    Anna; Ja, det blev mycket smak på den. Ja, blåsten kommer man inte undan någonstans i denna delen av landet:)

    Helena; Ja, man tackar för inspirationen.

    Pernilla; Tycker SÅ synd om dej nu... fast är glad att du har jobb ändå:) Leker? Nu förstår A. inte alls, man sitter väl still o tittar på barnen som leker:) (Säkert:)!)v Tack, det fick vi.

    Erika; Hugaligen, 31 grader! Sallad absolut:)

    Sanna; Ja, så är det nog för många och visst är en sallad perfekt då.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!