måndag 27 juni 2011

Frukost på balkongen.

Faktiskt blev det väder så vi kunde sitta på vår balkong och äta frukost igår, även om vi fick ta på de långa ärmarna... Balkongen bjuder nämligen inte på någon morgonsol men är det vindstilla eller blåser från "rätt håll" så kan vi njuta av att sitta därute ändå. Glo på folk som passerar, bilar som kör förbi (och de är en hel del även en söndagsmorgon) och njuta av fågelsången.
Alldeles för sent på lördagskvällen kom vi på att det var ett väldigt bra tillfälle att slänga ihop nattjästa bullar om vi bara hade haft jäst hemma... Istället fik det bli bullbak på bakpulverdeg på morgonen, gott det också även om storleken på frukostbrödet kunde varit lite större... Receptet hittade vi i boken "Bröd för alla sinnen", en bok som tyvärr fått vila lite sedan vi köpte den på bokrean, mest beroende på att värmen i köket inte direkt inbjuder till att baka för tillfället:)


Snabba frukostbullar 16-20 st
7 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör
3 dl mjölk eller filmjölk
Pensla med:
1 uppvispat ägg
strö på vallmofrön
Blanda de torra ingredienserna, gärna i en matberedare (vi blandade för hand eftersom vi gjorde halv sats). Finfördela smöret i blandningen till en grynig massa, tillsätt mjölk eller filmjölk. Arbeta ihop till en deg.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut till en 1½ cm tjock kaka. Ta ut runda bullar och lägg på  bakplåtspapper på en bakplåt. Pensla med ägg och strö på vallmofrön. Grädda mitt i ugnen på 250 graders värme ca 10 minuter. Servera ljumna.
Vi valde att dela degen i 8 lika bitar, rulla till bullar och platta ut, istället för att kavla. Gick lika bra tyckte vi.

Idag har det äntligen blivit lite varmare ute, kanske är det som det står i tidningarna att sommarvärmen är på väg hit? Man kan ju hoppas, speciellt eftersom vi har ett Köpenhamnsbesök inplanerat i veckan.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

13 kommentarer:

  1. Låter härligt med frukost på balkongen! Frukostbullarna ser mycket goda ut! Thailand var lyckat, vi hade tur med vädret, så det blev en hel del sol och bad :)

    SvaraRadera
  2. Skönt att det fina vädret är på väg och hoppas ni får en underbar dag i Köpenhamn!

    SvaraRadera
  3. Hovkonditorn; Så härligt det hörs med Thailandsresan, längtar dit:)

    Matarkivet; Absolut skönt! Ja, tack det ska vi försöka ha.

    SvaraRadera
  4. Visst är det härlig väder idag, 21 grader ute nu på kvällen i skuggan, härligt det :-) , den brödboken köpte jag med på rean

    SvaraRadera
  5. Åh vad goda de såg ut! Såg inte ut att innehålla grahams ens, påminde mig mer om amerikanska kuvertbröd.
    Det där med att äta frukost ute måste vi bli bättre på tror jag, men vår altan har inte morgonsol, tyvärr. Men kaffekoppen har fått följa med ut på furstutrappen några gånger :-)

    SvaraRadera
  6. Frukost ute är underbart : )
    Perfekt recept. Jag gillar att baka bröd och detta lät som ett bra och snabbt recept.
    Jag är imponerad av silltårtan i inlägget nedan, den var verkligen JÄTTEFIN!!!

    SvaraRadera
  7. Att äta frukost ute måste nog vara något av de bästa som finns! Så mysigt!

    SvaraRadera
  8. så bra att ni skrev att ni inte hade jäst hemma för då kom jag på att jag glömt att skriva upp det på inköpslistan, tack så mycket kära ni :)

    ni ser ut att ha haft en riktigt fin midsommarhelg och nu har ju sommarvärmen verkligen dykt upp så erat köpenhamnsbesök blir nog toppen!

    SvaraRadera
  9. Cupcake; Underbart, det har vi saknat.

    Louise; Ja, de blev små som kuvertbröd i alla fall... Vi sitter ute i skuggan, går bra bara det är tillräckligt varmt:)

    Susanne; Visst är det. Så bra, hoppas du gillar bullarna om du provar. Man tackar!

    Sanna; Ja, det är verkligen en rogivande start på dagen.

    Pernilla; Vassego, kära du! Ja, det hoppas vi på:)

    SvaraRadera
  10. Helglyx med frukostbullar, smidigt med bakpulver. Jag orkar aldrig ställa mig och göra en deg och vänta på att den ska jäsa på morgonen (det slipper man med kalljäst i alla fall), tålamod är inte min starka sida ;)

    SvaraRadera
  11. malin; Det är samma här, tålamodet (iaf på morgonen) tryter...

    SvaraRadera
  12. Hej. När ska man ha i smöret? Smälta det i mjölken eller knåda i rumsvarmt?

    /Kristina

    SvaraRadera
  13. Kristina; Smöret ska finfördelas i blandningen av de torra ingredienserna. Går klart enklast när det är rumstempererat. Lycka till!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!