onsdag 8 juni 2011

Seg och knäckig rabarberpaj.

När vi bjöd hem Hasse på middag i torsdags så provade vi två nya recept, dels på rabarberpaj och dels på vaniljkräm. Receptet på rabarberpajen hittade vi i gröna lådan och när vi läste det så lät det som det kunde bli en riktig fullträff, vilket det också blev. Pajen blev riktigt knäckig och seg och smakade mera...


Seg rabarberpaj 4 port
2 dl havregryn
2 dl socker
1,75 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
2-3 rabarberstjälkar
Skär rabarberna i mindre bitar och lägg på botten av en smord ugnsfast form.
Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en skål. Låt smöret smälta i en gryta, slå i grädden och sirapen och låt det bli varmt. Häll ner smörblandningen i skålen och rör samman till en smet.
Bred smeten över rabarberna och grädda pajen på 150 grader i ca 45 minuter.

Några dagar tidigare hade vi läst ett inlägg i matbloggen "Matarkivet" om en vaniljkräm som kallades för rårörd och som, enligt Hanna, smakade godare än Vaniljvispen man köper i affären. Eftersom vi båda är stora fans av just vaniljvispen så kände vi direkt att vi ville prova den rårörda sorten för att se om hon hade rätt:). Och vet ni vad? Det hade hon faktiskt, aldrig mer det kommer att stå ett paket vaniljvisp i vår kyl!

Rårörd vaniljkräm  till 2 vaniljvisptokiga personer eller 4 "normala"
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Vispa sen vispgrädden i en annan skål. Häll över grädden i äggsmeten och vispa lite till. Den kan skära sej om den står en längre tid (om du t.ex förbereder den) men den går snabbt och enkelt att vispa samman igen så förbered den gärna och förvara i kylen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

14 kommentarer:

  1. Så tokgott det ser ut, paj med knäckigt täcke är så gott och hemmagjord vaniljkräm med :), har också testat den rårörda vaniljkrämen, himla god

    SvaraRadera
  2. jaaa, den rårörda vaniljkrämen är så himla god! ännu godare att äta med sked direkt ur bunken än vaniljvisp :D

    SvaraRadera
  3. så gott! vaniljkräm är ju såklart en favorit :)

    SvaraRadera
  4. Cupcake; Pajen var makalöst god, likaså vaniljkrämen.

    Frida; Visst är den, absolut en sked till att bara sleva in krämen med:)

    Karin; Ja, det är det nog för många:)

    SvaraRadera
  5. Mums - jag behöver fler pajrecept till mina rabarber! :)

    SvaraRadera
  6. Testade också den där vaniljvispen och kan bara hålla med.

    SvaraRadera
  7. Det låter mycket gott, knäckig och seg!

    SvaraRadera
  8. Knäckigt och segt är det bästa som finns när vi pratar pajer!:)

    SvaraRadera
  9. Knäckig paj är det bästa :-)
    Ser jättegott ut

    SvaraRadera
  10. Mums... vad gott med rabarber. Jag måste göra något av rabarber i helgen. :-)

    SvaraRadera
  11. Låter underbart gott! Rabarber, knäckigt, vaniljkräm mmmmmm.

    SvaraRadera
  12. Tina; Då får du sno till dej detta.

    Remsan; Ja, visst var den smarrig!

    Hovkonditorn; Gott, så gott:)

    Karin; Helt rätt!

    Jenny; Visst är det, tack!

    Erika; Ja, det känns som vi inte tröttnar alls på rabarber i år. Undrar varför?

    Cecilia; Du har så rätt så:)

    SvaraRadera
  13. Knäckig rabarberpaj, bara namnet får ju det att vattnas i munnen :)

    Tack även för att ni sa ifrån till den "anonyma" mindre trevliga kommentaren i min blogg!

    Kram Mia

    SvaraRadera
  14. Mia; :) Varsågod, det var så lite så.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!