lördag 9 juli 2011

Hallonmoussetårta!

Lördag, första semesterdagen och ett underbart fint väder, så härligt! En snabbrunda nere på stan fick oss båda att konstatera att nu är verkligen turistsäsong i full gång Ystad. Jösses så mycket folk, men så få kända ansikten och så många olika dialekter som samsas på våra gator och torg:) Många Wallander-turister som är ute och åker brandbil för att se och höra mer om Kurts stad, var han bor, var hans favoritpizzeria ligger och var han helst tar sin fika...

För egen del blev det en frukost på balkongen i den lite svalare skuggan, riktigt skönt. Eftersom det fanns lite rester kvar från den goda födelsedagstårtan så slank det även ner en bit av den också... men är det semester så är det:). Tårtan har vi ju lovat er receptet på så här kommer det:


Hallonmoussetårta  ca 10 bitar
Chokladbotten
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 msk kakao
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Visa ägg och socker poröst, tillsätt kakao, mjöl och vaniljsocker. Smält smöret och rör ner i smeten.
Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter, och pensla sedan kanterna med lite smält smör. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 30-35 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten när den är klar. Låt den stå kvar i formen och kallna, ta sen bort kanten och diska av. Sätt tillbaka den och fodra kanten med bakplåtspapper.

Hallonmousse
1 vaniljstång
1½ dl vatten
1 dl strösocker
1 pkt frysta hallon, 250 g
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Dela vanlijstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg ner i en gryta tillsammans med vatten, socker och det som är kvar av stången. Låt det koka till sockret har lösts upp, låt det kallna ta sedan upp stången. Mixa eller mosa bären och blanda med sockerlagen.
Vispa grädden. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter, ta upp och låt dom smälta på svag värme. Låt det svalna lite och slå sedan ner i bland hallonen under tiden som du rör. Vänd till sist i grädden och blanda samman. Bred moussen över chokladbottnen och ställ tårtan i kylen minst 4 timmar innan serveringen. Går alldeles utmärkt att förbereda tårtan dagen innan den ska avnjutas.


Så till slut en bild på en av Ankis fina födelsedagspresenter, en kokbok som hon haft ögonen på ett tag nu och som hon fick av sin far, Hasse: 

Lotta Lundgrens bok, "Om jag var din hemmafru". Makalösa bilder, så fräcka och så annorlunda:) Hon har även en blogg, som tyvärr snart läggs på is, som vi tycker är värd ett besök om ni inte redan har kollat in den! 

Efter tips från Tina blir detta vårt bidrag till månadens sötsak som i juli har temat rosa, passar ju alldeles perfekt, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Vilken tokgod tårta ni verkar ha gjort och den kokboken vill jag allt ha :-), fyller ju år nu i juli jag med, kanske skulle ta och önska sig den :-)

    SvaraRadera
  2. Ojojoj! Det var åratal sedan jag gjorde en hallonmoussetårta och den var minsann inte ens med chokladbotten! Hallon och choklad är ju så oslagbart ihop!

    SvaraRadera
  3. Det här låter som en tårta helt i min smak. Perfekt att lägga ner och spara.

    Den boken har vi också, visst är det fina bilder : ))

    Kram o trevlig söndag

    SvaraRadera
  4. Vilken snygging till tårta, och riktigt god ser den ut att vara. Har också haft ögonen på den boken! :)

    SvaraRadera
  5. Här börjar också strömma till turister från alla möjliga hålll. På jobbet har vi dock mest haft besök av tyskar. Och jag kan inte ett ord tyska, eller iaf inga som jag har användning av på jobbet...
    Tårtan ser helt fantastiskt god ut!

    SvaraRadera
  6. Grattis i efterskott! Fina tårtan, jag blir hemskt sötsugen nu!
    :-)

    SvaraRadera
  7. Den kokboken står på min önskelista!

    SvaraRadera
  8. Vilken fin tårta! Den ser jättegod ut :-)

    Hoppas ni får en fin vecka.

    SvaraRadera
  9. Grattis i efterskott!!! Det har varit för varmt här för att kommentera. Hoppas du fick en fin födelsedag och att du fick massor med presenter och gott. Ha en skön vecka!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  10. Vojne Vojne vad gott det ser ut!!! Riktigt sommrigt och fint.

    Grattis till Anki i efterskott, ser att vi fyller år på samma dag, 6 juli, så det har firats här hemma också :-)

    SvaraRadera
  11. Kan det bli snyggare och smarrigare än så här? Underbart!

    SvaraRadera
  12. Underbar färgklick och perfekt för månadens söta, som har Rosa, som tema! :)

    SvaraRadera
  13. Grattis i efterskott!
    Vilken fantastisk härlig tårta!!
    Här turistas det oxå förfullt trots att vi vi fortfarande har problem med rening av vårat vatten, det måste kokas innan det får drickas. men det verkar inte hindra Norrmännen =)
    Ha en fortsatt fin vecka!

    SvaraRadera
  14. Å va fint med rosa blommor på assietten! Och va gott med choklad o hallon, älskar den kombinationen! Kram Anna

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!