söndag 28 augusti 2011

Lättlagad efterrätt!

Sedan vi började delta i månadens sötsak hos bloggen "Söta saker" så har vi faktiskt inte missat en enda utmaning och vi tänker då rakt inte börja nu, GI eller inte:) När det vankas helg är vi faktiskt inte så vansinnigt noga med kosthållningen, men tack vare att sötsuget har minskat rejält så frossar vi inte så mycket längre. Ja, inte för att vi frossade innan heller...:)
Men en smarrig efterrätt tackar vi inte nej till och när vi bjöds på denna vansinnigt enkla variant av chokladmousse hos Barbara och Ingemar bad vi naturligtvis om receptet så vi kunde göra vår egen variant.

Vi provade igår att göra den lite mer GI-vänlig genom att bara använda 70%-ig choklad men det blev lite väl bitter smak, nästa gång provar vi att använda ½ mjölkchoklad och ½ 70 %-ig choklad och hoppas på att det blir bättre. Vi blandade lite Cointreau i en av portionsformarna för att testa och det blev riktigt lyckat:)


Vansinnigt lättlagad chokladefterrätt  4 port
2 dl gräddfil
200 g choklad, typ mjölkchoklad, av valfri smak
ev 1-2 msk av någon god likör t.ex Cointreau
Slå ner gräddfilen i en skål. Smält chokladen över ett vattenbad och häll ner i skålen med gräddfil. Blanda samman (rör ev. i likören), men rör inte för mycket då blir det grynigt. Slå upp i portionsformar och ställ att stelna i kylen. Servera!

Kan det bli enklare än så? Kanske har ni gissat vilket månadens tema är, om inte så kan vi berätta för er att det är "Lättlagat" som står på schemat.

Nu önskar vi er alla en fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

 1. Med ett sånt namn på efterrätten kan man ju nästan inte låta bli att testa!

  Plockmaten nedan får det att vattnas i munnen och särskilt rödbetscarppacion, mmm!

  SvaraRadera
 2. MÅGott; Klart man inte ska låta bli att testa:) Ja, carpaccion verkar omåttligt poppis.

  SvaraRadera
 3. vad spännande med chokladmousse med gräddfil, det ska jag testa nångång när jag är på latemats-humör!

  chipstestare är mitt drömjobb, jag förstår inte att inte estrella eller OLW hört av sig till mig ännu, jag antar att de inte vill ha någon som är FÖR bra på jobbet ;)

  SvaraRadera
 4. Pernilla; Ja, visst låter det lite spännande med gräddfilen i, aldrig fel att köra i den filen:)
  Du har säkert helt rätt, någon som är FÖR bra kan inte vara så bra, då blir ju aldrig de äckliga chipsen utgivna...

  SvaraRadera
 5. Så gott :-) ja månadens sötsak måste jag vara med i denna månad, var inte med förra månaden och något smarrigt lättlagat är snart gjort

  SvaraRadera
 6. Men mumma! Tack för tipset som ni lämnade inne hos mig.

  http://smaskelismaskens.blogspot.com/

  SvaraRadera
 7. Cupcake; Du har några dagar till på dej, har du inte god lättlagad glass på lut?

  Smaskens; Absolut mumma:) Vassego, hoppas det kommer till nytta.

  SvaraRadera
 8. Oj, så enkelt! Det ska jag absolut testa :)

  SvaraRadera
 9. Matarkivet; Ja, det kan nog inte bli enklare än så. Möjligtvis om man dricker ett glas vatten istället:) Hoppas du gillar det!

  SvaraRadera
 10. Lycka till med månadens sötsak

  SvaraRadera
 11. Låter verkligen jättegott! Va smart o göra det lite nyttigare med gräddfil, ska jag testa (jag som är grädd-o-man) en person i min närhet har börjat gå på diet (självklart inte Mattias som jag däremot försöker göda utan en annan närstående) och då skulle ju den här efterrätten kunna passa bra! Kanske blir den redan till helgen! Kramar Anna

  SvaraRadera
 12. Ann-Sofi; Tackar.

  Anna; Ja, gräddfilen är väl lite nyttigare också blir det en helt annan smak än man är van vid i mousse. Hoppas den går hem hos er, lycka till!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!