onsdag 7 september 2011

Flankstek.

Flankstek... har ni käkat det någon gång? Det är en styckningsdetalj från kon där det mesta av fettet och senorna har tagits bort så det är en bit magert kött. Man ska absolut inte låta den ligga för länge på grillen eller i stekpannan, då blir det lätt segt. Efter tillagningen ska köttet skivas upp tunt i snett skurna skivor.
Vi har kockat till den här steken några gånger och hitintills så har vi bara provat att göra på detta sättet:


Flankstek från Panama 4 pers
1 kg flankstek
½ tsk cayennepeppar
½ tsk oregano
½ tsk timjan
½ tsk krossad rosmarin
½ tsk basilika
½ tsk lökpulver
½ tsk salt
2 hackade vitlöksklyftor
3 msk pressad citronsaft
3 msk pressad lime
Blanda samman kryddorna med vitlök och citrussaft. Gnid in köttet med blandningen och låt det sedan ligga och marinera någon timme i kylen.
Sås till marinad och pensling
125 ml ketchup
4 msk sirap
1 hackad gul lök
1 tsk chilipulver
4 msk farinsocker
2 tsk worcestershiresås
½ tsk salt
½ tsk timjan
½ tsk oregano
½ tsk basilika
1/4 tsk paprikapulver
1/4 tsk lökpulver
1/4 tsk vitlökspulver
1/4 tsk tabasco
Blanda samman alla ingredienser och slå det över köttet. Låt det marinera ytterliggare minst 2 timmar.
Grilla köttet ca 5 minuter på varje sida, pensla med såsen under tiden. Temperaturen i köttet ska ligga på runt 60 grader, och låt det sedan vila en stund innan du skär upp det i tunna skivor.

Det ser onekligen ut som en vansinnigt massa ingredienser så har ni rätt:) Men de flesta är väl sånt som man oftast har hemma i köket... Sitter ni på något annat gott recept på flankstek så hojta till!

Så över till något annat än mat, nämligen lite natur och foton som vi tog i söndags när vi var hos Ankis morbröder och hälsade på. Det var ju dags för höstmarknad även om det mest kändes som en högsommardag! Ett underbart väder bjöds vi på så vi passade på att spendera mesta delen av dagen ute i deras härliga trädgård. Fortfarande fanns det godsaker kvar att mumsa på, t.ex sötaste hallonen:

Gula hallon. 

Tänk att rutten fallfrukt kan vara så vackert!

Härliga höstfärger på fina blommor. Vad de heter vet vi inte, men det finns det säkert dom som gör. Syrran?

Så till sist dagens i särklass mest fotograferade lilla liv! En lövgroda som fick stå ut med våra kameror över sig vart den än tog vägen. Vi upptäckte snabbt att det fanns en hel familj lövgrodor bland jordgubbsplantorna och alla var de lika villiga att fotograferas. Vi liknade väl mest en samling grodpaparazzis...

Även idag har det varit riktigt härligt väder och eftersom vi båda har varit lediga så har vi passat på att njuta. En långpromenad i skogen och vid stranden, tankat lite ljus från solen och kopplat av. Vi håller tummarna för att det blir många dagar av denna sorten i höst:)
Dessutom fick vi äntligen vår höstresa bokad, vi tar en tur till världmetropolen Göteborg några dagar i oktober. Vi vet med all säkerhet att flera av er sitter på bra Göteborgstips så fram med dom bara!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

22 kommentarer:

  1. oj, såna där söta grodor har vi inte där jag kommer ifrån! där finns det bara såna där bruna spräckliga saker. jag har däremot lärt mig idag att groda heter froskur på isländska :)

    flankstek har jag aldrig testat, men jag har läst mycket om det nu på sistone så det kanske börjar bli på tiden...

    SvaraRadera
  2. Gula hallon visste jag inte att det fanns?
    Hur smakar de?

    SvaraRadera
  3. Vilken söt liten groda och gula hallon har jag aldrig ätit och inte flankstek heller

    SvaraRadera
  4. Pernilla; Oj då, det går verkligen snabbt fram med Isländskan, kanske snart en kurs att vänta på bloggen? Testa, du kommer säkert att gilla.

    Milla; Jodå, de finns:) Lite mildare i smaken och en aning sötare. Nästan godare än de röda...

    SvaraRadera
  5. Cupcake; Prova, prova, fast inte äta grodan:)

    SvaraRadera
  6. Visst kan jag det, Benved heter busken. Det finns många olika sorter och jag är inte säker på vilken detta är. Pajen ska testas på lördag då vi äter svenska kräftor, faktiskt skånska till och med. /Syrran

    SvaraRadera
  7. Syrran; Aha, benved it is, inte höstlampor eller något annat fint då... Skånska kräftor låter inte dumt, när ska vi komma? :)

    SvaraRadera
  8. Hej på Er,
    vilka fina foton, grodan var riktigt fin fotografi.

    Jag åt flankstek i somras, vi blev bjudna på grillad. Det var jättegott.

    Gjorde ert kyckling/kantarellrecept nu ikväll. Det blev något helt annat... Sedan missade jag att läsa att svampen skulle serveras bredvid, då bara jag skrattade åt mig själv. Men det blev jättegott.

    Kram på er och ha det bra

    SvaraRadera
  9. Vilka fina bilder!
    Men bäst av allt vilken mat! Jisses så gott det ser ut. Jag kommer till nästa sån middag bums. Inget att diskutera!

    SvaraRadera
  10. Håller med om att grodbilden är härlig! Inte riktigt lika imponerad av det ruttna äpplet som ni verkar vara dock ;) Det är SÅ fint att blanda gula och "vanliga" hallon, och gott också <3

    SvaraRadera
  11. Haha, grodpaparazzi! Söt är den i alla fall!

    Det var först för något år sedan jag hörde talas om flankstek första gången och det är så många som ser frågande ut när man nämner flankstek så jag undrar om det är någon ny del? :)

    SvaraRadera
  12. Vilka fina bilder :-)

    Flanstek har jag inte testat ...än. Ser jättegott ut !! :-)

    SvaraRadera
  13. Vilken gullig groda. JAg har aldrig sett en så grön groda i verkligheten. Han/hon smälte verkligen in i bladet.

    SvaraRadera
  14. Har aldrig ätit flankstek, men det där receptet med alla goooda ingredienser måste vara hur gott som helst!!
    Gott med gul hallon, mums!

    SvaraRadera
  15. Sicken grön lite groda! Och hallonen var fina de med.
    Flankstek kan jag inte påminna mig att jag har ätit, men kryddningen verkar ju super.

    SvaraRadera
  16. Flankstek är en fantastisk detalj!! Lite billigare och riktigt bra!

    Visst ser vi fram emot en lång och härlig höst. Så underbara färger. Får ge mig ut med kameran någon dag.

    SvaraRadera
  17. Susanne; Tack. Visst är det gott! Så kul att du provade, man måste ju ändra lite, huvudsaken det blev gott!

    Remsan; Tack! Du är så väldans välkommen, vi diskuterar det inte:)

    Alexandra; Tack! Nej, man kan ju inte tycka lika om allt:)

    MÅGott; Ny är den väl inte, förmodar att korna alltid har haft den delen av kroppen:)

    Jenny; Tack! Då får du prova... snart!

    Ann-Sofie; Visst är den! Första gången för vår del också, vilket märktes på uppståndelsen:)

    Matochliteannat; Tack!

    Delikata; Då är det kanske dags att prova då?

    Kim; Visst är den häftig! Kryddningen passar säkert till vilket kött som helst.

    Sofie; Du har så rätt så! Förstår att ni ser fram lite extra mot hösten och den stora händelsen.

    SvaraRadera
  18. HURRA! Åh, jag har massor med bra tips - att träffa mig till exempel! När kommer ni hit? Vart ska ni bo? Åh, hoppashoppas ni inte är här när vi är i NYC!

    SvaraRadera
  19. Charlotta; Hurra, hurra:) Ett mejl är på väg till dej ang. alla undringar... Vi hoppas oxå:)

    SvaraRadera
  20. Haha, jag missade först grodan, såg bara grönt. :) Så god steken ser ut, det receptet bokmärkes direkt!

    När jag var i Gbg så hamnade jag på samma trevliga café 2 ggr, Da Matteo, sjukt goda mackor och stans godaste kaffe (enligt säkra källor). Sen bjuder Charlotta på finfin fika... :D

    SvaraRadera
  21. Matarkivet; Förstår att du undrade:) Så kul, hoppas det faller er i smaken.
    Okej, då bokmärker vi ditt tips och håller tummarna för att Charlotta är hemma när vi kommer:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!