söndag 9 oktober 2011

Fläskkarré med asiatiska smaker.

Det verkar som en hel del, inklusive oss, har problem med att kommentera på andras bloggar. Ankis syrra kunde omöjligt lägga en kommentar på ett inlägg i vårt kök igår och även andra har hört av sej via mejlen med samma problem... Tråkigt, men vi får väl hoppas att det reder upp sej snarast möjligt, det är ju halva nöjet att läsa vad ni tycker och att själv kunna kommentera hos andra fina bloggare där ute.

Något som däremot inte alls var tråkigt var Robert Gustafssons 25-årsjubileum, jösses vad vi skrattade! Alla gamla godingar var med, te.x Tony Rickardsson (inklusive en mc som han körde in med på scen), Weiron i ottan, brandchefen Greger och Fred med sin iller Göran.
När bussen hämtade upp oss här i Ystad trodde vi först att det var PRO som skulle på utflykt, men vi förstod snabbt att så inte var fallet, vi hade hamnat på rätt buss. Väl inne på Amiralen i Malmö så insåg vi att Robert Gustafssons fans har en hög medelålder, men vi var ett fåtal som hjälpte till att sänka den lite i alla fall...

Maten på Amiralen var väl så bra den kan bli när det är närmare 900 personer som ska serveras samtidigt, räkbakelse till förrätt och kalvytterfilé till varmrätt. Kanske inte direkt en middag som vi kommer att minnas för evigt, men minnesvärda måltider är ju något vi själv kan konsten att kocka till, t.ex denna som vi ätit nu ikväll (fin övergång, eller hur?).
En middag som var så in i hoppsan god, både att provsmaka på under tiden som såsen kokade på spisen, att dofta på och naturligtvis att äta:


Fläskkarré med asiatiska smaker  4-6 port
1 kg hel fläskkarré utan ben
potatismjöl (för att koka sås av marinaden)
Marinad
3 pressade vitlöksklyftor
4 dl kinesisk soja
1 dl vatten
½ dl ketchup
1 tsk sambal oelek
½ msk rödvinsvinäger
2 msk farinsocker
30 g riven färsk ingefära (ca 5 cm lång bit av en normaltjock ingefära)
Rör samman alla ingredienserna till marinaden i en gryta som köttet precis får plats i, det ska alltså vara tight mellan grytans kanter och köttet.
Ge marinaden ett uppkok, stick en kötttermometer i köttet och lägg ner den i grytan. Låt köttet koka tills termometern visar 72 grader, vänd köttet några gånger under tiden.
Ta upp köttet, låt det vila en stund och skär det sedan i centimetertjocka skivor.
Låt marinaden koka upp och småputtra några minuter, smaka av med ev. mer farinsocker. Blanda potatismjöl med lite vatten, slå ner i marinaden och låt det bubbla vidare tills det blir simmigt.
Pensla köttskivorna med olja och grilla (eller stek i grilljärn) några minuter på varje sida.
Servera köttet med såsen och gärna en sallad med asiatiska smaker.

Enklaste sättet att mäta upp 30 gram ingefära är att först väga upp en stor bit ingefära, sedan börja riva den ner i marinaden. Väg sedan den hela biten lite då och då, när den väger 30 gram mindre så är den färdigriven, och det ligger exakt 30 gram riven ingefära i grytan, smart va?
Och var förvarar du sedan ingefäran till nästa gång du ska använda den? Nu är det förhör, har ni varit uppmärksamma? Här hittar du rätt svar...

Dagens sallad blev en variant på rotfruktssalladen med asiatiska smaker, denna gången slängde vi i broccoli, röd och gul paprika,solrosfrön och litchiefrukter (ca 10 st konserverade) tillsammans med rotfrukterna från detta receptet. Vi har gjort denna salladen några gånger tidigare, originalreceptet har vi hittat hos Remsan, en matglad bloggare som gillar asiatiska smaker lika mycket som vi gör. 


Så hoppas vi att ni alla får en fin vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. Maria; Tack! Ja, formen passade även till en sallad:)

    SvaraRadera
  2. En riktigt fin solskens-sallad! Är detta vad man kallar GI-mat? Det ser jäkligt gott ut! Jag skulle kunna sätta tänderna i köttbiten nu omedelbart!

    SvaraRadera
  3. Ann-Sofie; Ja, den lös verkligen upp:) Ja, detta kan absolut gå under GI-mat, kanske lite väl sött i såsen men salladen - absolut.

    SvaraRadera
  4. I frysen? Men då är det ju inte färsk ingefära längre! :-) Men jag använder ju ingefära så jag har aldrig problem med att den hinner bli dålig innan den tar slut!

    Annars är frysen säkert bra, som med pepparrot!

    SvaraRadera
  5. ja, jag har tagit till mig av erat knep och har numera ingefäran i frysen. hur bra som helst! det blir så himla lätt att riva den, och så bor den så bra där i frysen :)

    maten ser kanongod ut, speciellt serverad i den där fina formen också. och jag kan tänka mig att gustafsson var riktigt rolig!

    SvaraRadera
  6. Moma; Den bor faktiskt riktigt bra i frysen, inte bara för att den håller så mycket längre men också för att den blir så mycket lättare att riva, trådar sej inte alls. Pepparrot bör ju trivas lika bra där i kylan:)

    Pernilla: Redig tös:) Visst förenklar det, sånt gillas. Fin form, både på herr G. och till salladen:)

    SvaraRadera
  7. Ja, det där kommenterandet... Ibland bara försvinner de och ibland går det inte lägga till namn.
    Nu gör jag ännu ett försök för ni lagar ju så förbenat god mat hela tiden. Så himla bra smak har ni ;-)
    PRO-utflykt. Ha ha... Jag har varit med om en liknande händelse när vi skulle på resa med facket. Det var middag med underhålling bestående av två unga (ja, mkt yngre än mig) pojkband. Och de som jag på bussen trodde skulle på PRO-träff hängde sedan dreglandes längst framme vid scenen när killarna uppträdde efter middagen...

    SvaraRadera
  8. Salladen ser god ut! Önskar er en fin vecka!

    SvaraRadera
  9. Den där salladen ser verkligen ut att passa mig som handen i handsken! Så krispigt och gott!

    SvaraRadera
  10. Jag förvarar min framme tillsammans med övrig frukt och de trivs bra ihop! Ingefäran alltså! :)

    Trevligt med en helkväll i Malmö. Skratt kan man aldrig få för mycket av! :)

    SvaraRadera
  11. Det är så tråkigt när det inte går att kommentera, men man får hoppas att det snart ordnar upp sig! Och härligt att ni kan laga till gott själv när Amiralen inte riktigt håller måttet!

    SvaraRadera
  12. Ni fortsätter läska med smarriga recept! Den gula formen är underbar!

    SvaraRadera
  13. Remsan; denna gången funkar det iaf... Så kul att höra att du tycker det, blir så glada:) Ja, vi delar ju en del smaker med dej...
    PRO meets boyband då alltså:)

    Hovkonditorn; Tack:) Detsamma till dej.

    Helena; Du får allt ta och prova den, den blir verkligen riktigt krispig.

    Tina; Ja, trivseln är det inget fel på, men det blir så mycket enklare när man ska riva, man slipper att det trådar sej hela tiden:) Nej det kan man verkligen inte, och det blev en stor dos skratt...

    Matarkivet; Ja, det är ju så, men vi hoppas på att det löser sej. Ja, själv är bäste dräng:)

    Sanna; Så kul att höra:) Visst är den fin.

    SvaraRadera
  14. Fläskkarre med Asiatisk smak
    Jag tackar för reseptet det blev en lyckad lördagsmiddag, jag tog klyftpotatis till blandade med morötter stekta i ugnen.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!