tisdag 4 oktober 2011

Lax med hetta.

Vi fortsätter laga mat från biblioteksböckerna, speciellt de GI-kokböcker som Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson har författat som visat sej ha recept som faller oss i smaken. Flera av rätterna är enkla och snabbt kockade, något som vi uppskattar nu när Håkan jobbar lite längre dagar än vad han gjort tidigare.
En riktigt god laxrätt med hetta från wasabi provade vi förra tisdagen, det enda vi gjorde med receptet var att minska ner på mängderna lite:

Ser en anings blekt ut på tallriken men ljuset var väl inte det allra bästa...

Wasabibakad lax  2 port
2 laxfilébitar á 150 g
½ ask naturell philadelphiaost
½ tub wasabipasta (kan ersättas med finriven pepparrot)
salt och peppar
Blanda samman ost och wasabi, krydda med salt och peppar. 
Lägg laxen i en ugnssäker form och stryk på wasabiröran, det som blir över passar bra att servera till. Baka laxen i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter. Servera med grönsaker, kokta och/eller råa och ris om du önskar det. Blir det wasabiröra över så klicka lite sådant på tallriken också. 

Enkelt eller hur? Ikväll blir det också något lätt och enkelt, Anki ska på föreläsning om miljöarbete i förskolor efter jobbet så det blir en sen hemkomst för oss båda två.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. tur att jag redan fått mitt laxbehov stillat idag på jobbet, annars hade jag nog knappt klarat av att läsa det här inlägget ;) det låter kanongott!

    angående det där med pannkakor och plättar så är det bara så att... näej, det går liksom inte. våfflor är nog värst tror jag. och inte gillar jag sylt heller, så det gör ju inte saken bättre direkt. jag tyckte inte ens om det när jag var liten, så det är nog medfött och obotligt!

    SvaraRadera
  2. Så nyttig och god den tallriken ser ut! Och kul att ni hittat böcker som fallit er i smaken.

    SvaraRadera
  3. Jag har nästan alla deras böcker, undantaget gourmet, å gillar den skarpt! :D

    SvaraRadera
  4. Lax är ju nästan som kyckling, går att variera i det oändliga:-) Låter gott!

    SvaraRadera
  5. Så fräsch mat! Bevisligen njuter ni av väldigt god mat trots er diet. jag gillar också deras kokböcker. Har fått mig att använda nya sorters grönsaker i maten eller iaf på annat sätt än tidigare. De har även många recept med frön i som är bra sätt att få i sin en massa nyttigheter.

    SvaraRadera
  6. Så gott det låter!! :-)

    Sparar receptet och hoppas på att hinna pröva det snart

    Ha en jättefin Onsdag

    // jenny

    SvaraRadera
  7. Pernilla; Tur för dej, du får ta ett smakprov en annan dag ist. Tror du är den ende vi vet, tänk så härligt att vi är så olika som människor!

    Matarkivet; Vet inte hur nyttig tallriken är, men det som ligger på den var både nyttigt och gott:) :)

    Lisa; Ja, i den finns det många godsaker.

    Sunshine; Visst gör det, finns så mycket bra recept på båda.

    Remsan; Ja, det gör vi absolut, även om det inte känns som en diet längre utan kanske mer som ett gott och bra sätt att leva:) Det har blivit likadant här, mer grönsaker, nya sorter och användningsområden.

    Jenny; Så kul, hoppas du kommer att gilla det! Detsamma till dej!

    SvaraRadera
  8. Det ser riktigt fräscht och gott ut!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!