onsdag 5 oktober 2011

Våra odlingar.

Ni som har hängt med oss i vårt kök de senaste månaderna har fått läsa om och se våra basilikor som verkligen har frodats och växt något helt otroligt. De är fortfarande ganska fina men vi har bestämt oss för att klippa ner dom och frysa in bladen innan frosten tar kål på det som fortfarande finns kvar. För er som undrar vad vi pratar om så kan ni se våra basilikainlägg här och här.

Men vår växtlighet slutar inte där, nej då, nu grönskar det på nytt i köksfönstret och denna gången är det faktiskt egenhändligt planterade grönsaker som visat sej trivas i vårt kök. Håkan fick nämligen för sej att plantera några kärnor en dag, så ner i en av krukorna där en paraplyaralia växte tryckte han kärnorna. Men vad det var för kärnor var han inte riktigt säker på, antingen skulle det vara chili eller så var det paprika... han hade nämligen sparat på båda sorter:)

Plötsligt en dag så började det visa sej lite grönt som sedan bara skjutit i höjden: 


Små vita blommor dök det upp

Efter att blommorna började vissna ner så fick vi se vad det var för kärnor som han hade satt;
Några små gröna paprikor börjar nu dyka upp på grenarna. 

Var chilifröna tog vägen har vi ingen aning om, men det ligger några nya på tork i köksfönstret som ska planteras fortast möjligt. Fast de kommer att få en egen kruka att växa i, tror inte orkidén som står i köksfönstret vill ha en het inneboende...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

24 kommentarer:

 1. Roligt att följa med hur något man själv planterat växer! Hos er tycks örter/grönsaker växa bra, de får mycket kärlek :)

  SvaraRadera
 2. Visst är det en speciell känsla att odla/plantera något från start som sedan växer upp och blir en blomma, grönsak eller krydda.:-)

  SvaraRadera
 3. Säkra på att det inte är habanero? Hi hi... Så fina har aldrig mina paprikaplantor blivit. Med tanke på hur mycket paprika vår familj äter så borde jag ge mig på ett nytt odlingsförsök. Vad ger demons torns för gödsel?!

  SvaraRadera
 4. Åh vad kul det är när det växer! " het inneboende" haha oj vad jag skrattade

  SvaraRadera
 5. Ni är så roliga: 'het inneboende', haha. :)

  SvaraRadera
 6. Jag är inne på Remsans linje, jag kan nästan slå vad om att det är chili som ni har i er kruka! :-)

  SvaraRadera
 7. Åh vad kul! Visste inte att ni hade odlat :) minns att jag planterade avokado när jag var liten men det blev bara lite grönt :)

  /Maria
  www.matochliteannat.wordpress.com

  SvaraRadera
 8. Nej men vad kul! Ha ha inte klokt vad glad man kan bli när något växer och gror som man har odlat själv. Jag är själv mäkta stolt över en avokado jag har (ingen frukt än dock...)

  SvaraRadera
 9. Nej, vad trevligt med lite växtlighet av egen produktion - sådant är jag dålig på! Jag köper färdig basilika i affären och försöker få den att överleva så länge som möjligt ;)

  SvaraRadera
 10. Oj vad kul med egenodlade paprikor

  SvaraRadera
 11. Jag får snart spader - jag vet inte hur många inlägg jag har försökt skriva här under gångna veckan - de bara försvinner då jag ska sända dem!
  Mycket irriterande!!!!

  Är Ni helt säkra på att det rör sig om paprika - så att Ni inte sitter med värsta habanerovarianten (genmanipulerad till grönt, men med HET styrka) på ostmackan en morgon??? Det är verkligen kul att lyckas med oslingar också - fats vi har inte vågat oss på varken paprika eller chili - ännu...

  Lena från Postgårdsromantik

  SvaraRadera
 12. Hovkonditorn; Ja, de trivs verkligen i köksfönstret... kanske all mat-os?

  Gul: Ja, det är ju det, första gången det går så här vidunderligt bra, dock.

  Remsan; Nja... vi börjar tvivla lite nu, får väl se om det är en hetlevrad växt... Ingen gödsel, kanske är det det som är trixet?

  Ann-Sofie; Ja, kul är just vad det är:) Bra, ett gott skratt förlänger livet!

  Matarkivet; :) Men visst!

  Moma; Jahaja... vi får väl se hur den utvecklar sej... En av oss lär ju bli glad iaf:)

  Maria; Jodå, gröna fingrar vet du:)

  Kim; Visst är det så, stolta som tuppar och höns:) Då hoppas vi på frukt.

  Alexandra; Absolut:) Ja, vår basilika från affären stod sej ju länge iaf...

  Cupcake; Ja, om det nu är paprikor...

  Lena; Det verkar som det är något tjall, fler som haft problem under veckan... Irriterande, indeed!
  Huga, det får vi verkligen inte hoppas... fast för Håkans del så hade det nog varit mer glädjde ändå...

  SvaraRadera
 13. Åj vilken fin de är!! jag har gjort också på minrestaurang med det blir thaibasilika istället hehe ;)

  SvaraRadera
 14. Vad bra, då fick jag veta vad jag ska göra med min basilika som står ute i landet. Har även bl a timjan som jag måste kolla upp.

  Om ni visste vilken god lunch jag ätit idag, mums. Nä... inga bilder, kanske ska tänka på det nästa gång, går gärna dit och äter lunch emellanåt,
  Det är buffé och man måste givetvis lägga på allt. Idag var det tror det stod mamuang (?), det var en kycklingwok, fanns även en kycklingwok till jag inte minns. Kyckling i jordnötssås, massa wokade grönsaker, min stora favorit vegetariska vårrullar och även friterad kyckling. Allt hamnade på min tallrik tillsammans med nudlar. Det dröjer nog inte länge innan det blir ett besök igen.

  Trevlig torsdag til er.
  Kram

  SvaraRadera
 15. Härligt! Man blir sådär glad så fort man ser en frukt! Men vet ni vad det är för färg eller har ni ytterligare en överraskning?!:)

  SvaraRadera
 16. Oj, vilken fin basilika, nu blev jag allt lite avis! :-)


  Som du kanske ha sett så har min matblogg (Tina´s Mat) flyttat till www.tinagustafsson.com och jag har länkat till din blogg på denna sida http://tinagustafsson.com/bloggar-med-matinspiration/

  Känner du för att länka tillbaka så får du gärna göra det :-)

  För att vara säker på att inte missa något smarrigt recept så kan du Gilla denna sida http://www.facebook.com/#!/pages/TinaGustafssoncom/192531110782439?sk=app_206747196050374

  Ha det bra så hörs vi bland alla receptinlägg :-)

  SvaraRadera
 17. woohoo, grattis till de små paprikorna. eller vad det nu blir i slutänden, tänk om ni råkade mixa ihop fröna så de blandade sig och blev habanero som remsan tror? spännande :)

  haha, och ja, GIVETVIS ska håkan få sin egen kategori hos mig, något annat är ju orimligt!

  SvaraRadera
 18. Sana; Tahibasilika måste vi ju också prova då, undrar om vi lyckas lika bra med den?

  Susanne; Ojojoj, låter som en buffé helt och hållet i vår smak:) Förstår att du gärna går dit.

  Sofie; Visst blir man, frukten av ens arbete:) Nope, ingen aning än, det får bli en överraskning det också. Just nu är den fortfarande grön.

  Tina; Ja, den gick inte av för hackor inte:) Så kul, då tar vi oss en titt in hos dej!

  Pernilla; Tackar! Vi är mer och mer övertygade om att det blir Håkan som får ta första smakprovet, allt för att säkra den äktenskapliga lyckan.
  Naturligtvis, du har tagit ett mycket bra beslut!

  SvaraRadera
 19. Det är så himla kul med egna odlingar. Stoppade ni bara ner några kärnor i en kruka med en annan planta? Jag hittade en påse med dillfrån, som ska sås på våren och man ska så glest. Jag stoppade ner alla fröna i en kruka nu i september och jag har fått massor utav dill! :)

  SvaraRadera
 20. Tina; Visst är det:) Japp, precis så gjorde vi, eller rättare sagt Håkan... han har en liten vana att göra så och rätt vad det är så börjar det växa något nytt både här och där:) Men så fräckt, dill i kruka... det måste vi lägga på minnet!

  SvaraRadera
 21. Söta! Här odlar vi chili, men ska nog testa paprika nästa år!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 22. Vad kul! Jag har också sparat lite frön från paprika och chilifrukt. Men jag tänkte sätta dem till våren. Fast jag skulle ju kunna tjuvstarta med några nu kanske...

  SvaraRadera
 23. Det här är ju helt enkelt hur kul som helst! Jag ska nog också ta och odla lite i fönsterkarmen :) Inspirerande!

  SvaraRadera
 24. tina; Visst är dom, fast Håkan hade helst sett att det var chili som kom upp istället för paprika...

  Ansibecki; Klart du ska tjuvstarta:)

  Johanna; Visst är det enkelt, och spännande när det börjar ta sej!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!