måndag 3 oktober 2011

Lördagens middag, mums!

Så lättade äntligen dimman och det är vi så tacksamma för, men den höll i sej så länge vi var uppe i gårkväll i alla fall. Men så mörkt det har börjat bli på morgnarna, har ni lagt märke till det? Vi upptäckte i morse hur mörkt det verkligen är ute om inga lampor är tända, det var nämligen strömavbrott i vår del av stan så när vi slog upp ögonen så var det beckmörkt! Tack och lov vaknade en av oss i tid och undrade vad som stod på, ingen klocka hade ringt, annars kunde det blivit en morgon i panik... Undrar just hur många som sött sov vidare och kom försent till sina jobb?!

Igår fick vi en kommentar från Frostrosor som undrade om receptet på oxfilén och quinoaröran som vi käkade i lördags hade försvunnit in i dimman... Nej då, riktigt så illa gick det inte även om vi smakade på en hel del vin:) Vi hade bara inte riktigt tid igår till att fixa till fotot på måltiden, och som ni ser så behövdes det...

Lite väl tomt mellan de olika rätterna på tallriken, det ser mest ut som de inte är riktigt vill umgås med varandra och det saknas lite grönt mitt på... Tänk om man bara kunde omorganisera efteråt, men vad vi vet så finns det inga sådana finesser i något redigeringsprogram. Men en liten grön sak lyckades vi få till, fint va?
Receptet har vi hittat i kokboken "GI-gourmet":

Oxfilé med rödbetsquinoa  4 port
4 stora rödbetor
1 fänkål
4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
3 dl vit quinoa
6 dl kalvbuljong
salt och svartpeppar
1 msk färsk, finhackad rosmarin
100 g chèvreost
Koka rödbetorna oskalade i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 30-40 minuter, känn med provsticka. Slå av vattnet och skala betorna under rinnande kallt vatten. Skär dom i klyftor.
Dela fänkålen och skär i mindre bitar, skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs fänkål, lök och vitlök i olja någon minut, häll i vinäger, honung och quinoa och rör om. Slå på buljong, lite i taget, och låt det koka in under 15 minuter. Smaka av med kryddor och tillsätt slutligen ost, rosmarin och rödbetor.

4 färska fikon
50 g chèvreost
2 tsk flytande honung
4 skivor oxfilé, ca 150 g/skiva
Bryn köttet snabbt i en het stekpanna, lägg sedan över på en ugnsplåt. Skär ett kryss i fikonen och tryck ner en bit ost i varje kryss. Ställ fikonen på plåten och ringla över honung. Ställ in plåten mitt i ugnen på 175 graders värme och låt det stå 7-15 minuter beroende på hur genomstekt du vill ha köttet. Sätt gärna en stektermometer mitt i köttet så du får rätt gradantal; 55 grader ger rött kött, 60 grader för en rosa kärna och ca 65-70 för en genomstekt köttbit.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

19 kommentarer:

  1. Jättefint! Ni är roliga..hihi.

    SvaraRadera
  2. Ni är för söta! Ser jättegott utäven utan grönt. :)

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet! Allt blir trevligt bara man sätter en liten persiljekvist på! :-D

    SvaraRadera
  4. Ååh men de såg ju gott ut! Muuumms!

    SvaraRadera
  5. Det ser i alla fall jättegott ut! Jag tycker överhuvudtaget att det är svårt att fota mat, vissa rätter gör sig helt enkelt inte och ofta räcker inte ljuset till.

    Vad roligt att päronvinet smakade, vi har inte hunnit med att prova det ännu.

    SvaraRadera
  6. Ann-Sofie; Tack, och tack (tror vi iaf:))

    Matarkivet; Men, tack Hanna, vi rodnar ju... Men håll med om att det gröna verkligen piffade till anrättningen:)

    Frostrosor; Vassego. Visst blir det!

    Jen; Tackar!

    MÅGott; Tack:) Nej, ljuset som är nu lämnar verkligen mycket att önska... Tacka vet vi vår och sommarljus.

    SvaraRadera
  7. Hahaha...vad roliga ni är :) men som matar iver skrev ovan, det ser mycket gott ut även utan grönt!

    /maria

    SvaraRadera
  8. quinoan ser ut att vara fantastiskt god, och låter ännu bättre (ja, med vegetarisk buljong då ^^) =D Dock har jag aldrig lärt mig tycka om fänkål, men det kan säkert ha passat in här <3

    SvaraRadera
  9. Maria; Visst är vi, så roliga:) Ja, det var gott även utan grönt.

    SvaraRadera
  10. En riktig höstmiddag och så gott det ser ut! :)

    Visst är det mörkt på morgonen...inte ens ljust kl 06!! :(

    SvaraRadera
  11. Phu, skönt att ni hittat ut ur dimman igen! Quinoan ser fabulös ut, röbetsfantast som jag är!

    SvaraRadera
  12. Haha, ja, tänk om man kunnat rädda alla misslyckade foton på ett enkelt sätt. Minns speciellt några raviolivarianter jag gjorde. De var riktigt goda, men bilden ser ut som några konstiga degklumpar. Det lockade nog ingen att ens testa *skrattar*

    SvaraRadera
  13. Fikon med chevreost, mmmmm!

    SvaraRadera
  14. Alexandra; Klart det går precis lika bra med veg.buljong:) Man kan säkert hoppa över fänkålen om man inte gillar den, prova!

    Tina; Ja, det kan man verkligen kalla det för.

    Moma; Ja, visst var det... Fabulös är bara förnamnet!

    Millan; Visst hade det varit bra? Viss mat är omöjlig att få till!

    tina; Väldigt mycket mmmmm:)

    SvaraRadera
  15. Ha ha, fint retuscherande där!
    Oxfilé och de där tillbehören, jag behöver inget grönt inte!

    SvaraRadera
  16. Att jag inte tänkt på det?! Perfekt att klippa in lite grönt :-)
    Jag tycker maten ser jättegod ut. Kan tänka mig att det var så också.

    SvaraRadera
  17. Kim; Eller hur? Inte ens den fina gröna kvist som vi bjöd på?

    Remsan; Glöm inte var du såg det först! Det kommer att bli en trend, vi känner det på oss:) Du tänker helt rätt!

    SvaraRadera
  18. sv: tack! rödbetsquinoa låter spännande :)

    SvaraRadera
  19. Karin; Ja, den var en riktig hödade faktiskt.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!