måndag 21 november 2011

Högrev med asiatisk inspiration

Nu ska ni få ett middagstips som ni kan spara till en dag som ni har några timmar över att laga till middagen. Bli inte oroliga för att ni ska behöva vara aktiva i köket i flera timmar, det är spisen som gör det mesta av jobbet och det är i ugnen den största delen av tiden läggs.
Vi har nämligen kockat till en så fantastiskt god högrev så ni kan bara inte ana, det blev verkligen en riktig favoriträtt i vårt kök. Receptet har vi hittat på ICA (bästa matvarukjedjan, enligt oss helt opartiska människor) på en sådan där receptlapp som hänger lite varstans i affärerna. En mycket bra lapp visade det sej vara, även om vi ändrade lite under resans gång...


Högrev i ugn med hoisin glaze och fried rice   2 port + matlåda
700 g högrev av fin kvalité
smör till stekning
salt och peppar
1 tsk finstött stjärnanis
1½ tsk torkad koriander
Bryn köttet runt om på alla sidor i smör, krydda med salt, peppar, koriander och stjärnanis. Lägg över kötet i en ugnsfast form och stek det mitt i ugnen på 100 graders värme, ca 5-6 timmar (har du en större köttbit så öka tiden ytterliggare). Vänd köttet en gång i timmen.
Hoisinglaze
2 msk sesamfrö
2 dl hoisinsås (finns på flaska i den asiatiska hyllan i affären)
1 vitlöksklyfta
2 msk riven ingefära
2 tsk pressad limejuice
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Blanda hoisinsås med pressad vitlök, ingefära, lime och sesamfrön.
Skiva köttet tunt och lägg tillbaka det i formen. Skeda över glazen och sätt tillbaka det mitt ugnen ytterliggare 30 minuter.
Servera med:

Fried rice
2 port kokt fullkornsris
3 stjälkar salladslök
1 röd paprika
125 g champinjoner
2 ägg
2 msk olja
Skiva salladslök, svamp och paprika. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dom lätt.
Stek svampen i oljan tills den får färg, tillsätt grönsakerna och krydda med salt och peppar. Häll i ägget och rör under tiden det steker och stelnar. Rör ner riset och låt det steka tills det blir varmt.
Ät och NJUT!

Ikväll har vi käkat fisk, ett av våra favoritrecept vad gäller torsk, nämligen dillstuvad sådan. Receptet hittar ni här om ni blir nyfikna, för det blir ni väl? I morgon slår vi till med soppa, men än så länge har vi inte bestämt vilken sort det ska bli... kanske ni har något bra förslag på en enkel och lättlagad variant?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

21 kommentarer:

  1. Du lagar alltid bra båda svensk och asia mat hehe ;) de ser riktigt gott ut!!

    SvaraRadera
  2. Sana; Tack, så kul att höra att du uppskattar båda sorterna:)

    SvaraRadera
  3. Oj va smarrigt det såg ute =)
    Önskar dig en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  4. Nu dreglar jag lite. Långkok, högrev, asiatiskt. Drooool.

    SvaraRadera
  5. åååh så gott. håller med kim. långkok, högrev, asiatiskt. kan det bli bättre än så? sparar detta receptet omedelbums! tror minsann vi har både hoisinsås och högrev hemma, så det är ju bara dumt att inte testa :)

    tack för värmande kramar, det känns genast lite bättre!

    SvaraRadera
  6. Vardagslyx; Tack, och vi önska dej detsamma!

    Kim; :) Tur igen av oss ska använda ditt tangentbord efter dej då:)

    Pernilla; Tveksamt:) Tycker absolut att du ska testa. Skönt att det känns lite bättre nu, vi hoppas på riktigt bra!

    SvaraRadera
  7. Låter ju fantastiskt gott! Långkok är ju grymt!!

    Potatis och purjolökssoppa är en återkommande snabbsoppsfavorit!

    SvaraRadera
  8. Jag säger bara en sak - den där jordärtskockssoppan vi gjorde i lördags. Do it. Den är så god! Calle toppade med knaperstekta baconbitar - det var tydligen en riktig höjdare!

    SvaraRadera
  9. Näe fy på er vad ni läskar med god mat hela tiden!

    SvaraRadera
  10. Mums det ska läggas till att testa recepten. Högrev är en klart underskattad köttbit men den kräver sin tid och jag håller med (som faktiskt helt opartisk) ICA är klart bäst!

    SvaraRadera
  11. Fried rice ser så gott ut, brukar göra lite då och då när jag får kokt ris över... med en stänk curry i!

    Har mailat er men ej fått något svar... kolla så mitt mail inte ligger i skräpposten hos er ;)

    SvaraRadera
  12. Vilka spännande smaker!
    Låter underbart mustigt och gott.

    SvaraRadera
  13. Hoisinglazen låter helt uunderbar! Den snor jag:-)
    Och grattis till tidningsutmärkelsen, KUL!

    SvaraRadera
  14. Det är helt ok att det tar lite tid i köket ibland :-)

    SvaraRadera
  15. Asiatiska smaker så gott och värmer lite i vintermörkret..:-)

    SvaraRadera
  16. Det såg verkligen spännande ut!....och gott oxå!!
    och högrev blir det säkerligen mört så det faller nästan sönder av sig självt! =)

    SvaraRadera
  17. Kollade det där torskreceptet och bestämde mig för att det måste testas. Det blir mycket fisk för mig nu sedan jag slutade med kött och då är det kul att variera sig :)

    SvaraRadera
  18. Sofie; Visst är det, blir så mycket mer smaker. Okej, då får vi ta och prova den en tisdag, hittar vi receptet hos dej?

    Charlotta; Den ska vi absolut testa, ligger i mappen:)

    Remsan; Det kom väl från rätt Bistro:) :)

    Ann-Sofi: Slörp:)

    Kaksmulan; Så kul, hoppas du gillar det. Bra att du håller med oss, ICA rules:)

    Amy; Ingen curry här, frun i köket vägrar... Du har mejl:)

    Dill; Mycket mustigt och mycket gott!

    Sunshine; Sno du bara. Tack så mycket!

    Tina; Absolut, där får det verkligen gärna ta tid, bara det blir gott:)

    Gul; Ja visst gör det.

    Tinas; Helt rätt på alla påståendena:)

    Ansi; Så kul att du kollade och gillade, hoppas det ska smaka.

    SvaraRadera
  19. Fantastiskt gott och inspirerande...tack

    SvaraRadera
  20. Åsa; Så kul att du tycker det, tack!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!