torsdag 22 december 2011

Het sill, karibisk lax och svävande ängel.

Så där ja, då är kylen laddad med burkar i alla dess former och med olika innehåll, eller ja, nästan olika. De flesta innehåller faktiskt sill (överraskade?), men sillarna badar i helt olika såser. Den sista hamnade i en lite hetare honungssås i morse och gör ni denna så gäller det att smaka er fram till hur mycket hetta ni pallar med. Och snälla, tänk på de som ni ska servera den till, kanske inte alla gillar den lika het - eller mild:)


Honungssill med lite hetta
4 urvattnade salt sillfiléer
1 msk sambal oelek
2 dl gräddfil
½-1 dl majonnäs
½ dl honung
1 lime, rivet skal och saften
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
Blanda samman alla ingredienserna till såsen, smaka av så du tycker den är lagom stark.
Skär sillen i mindre bitar och blanda ner dom i såsen, låt det stå kallt minst ett dygn (gärna 2) innan servering.

För att ni inte ska behöva leva på sillinläggningar i jul så tänkte vi vara så schysta och bjussa er på ett middagsrecept också. I och för sig med fisk det också, men det får ni försöka stå ut med.
Vi provade nämligen ett laxrecept igår som vi hittat hos bästa Emmy som huserar i Remsans Bistro. En laxmiddag som vi gillade hur mycket som helst och som faktiskt gick fint hand i hand med bubblet vi hade över från helgen. Receptet körde vi nästan rakt av, såsmängden behöll vi (tack och lov) men lax- och kryddblandningen halverade vi:


Karibisk lax med mangosås 2 pers
400 g laxfilé
1 tsk rosépepparkorn, krossade
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk farinsocker
1 tsk flingsalt
1 tsk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
½ röd chili, finhackad
½ lime, rivet skal och pressad saft
2 msk mörk rom
Blanda samman kryddorna med limesaft, skal och rom. Lägg laxen i en smord, ugnsfast form och lägg på kryddblandningen. Ställ in den i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Servera med:
Mangosås
1 mango
2 msk sweet chilisås
1 msk farinsocker
½ msk mörk rom
½ lime, rivet skal och pressad saft
½ tsk salt
Skala och kärna ur mangon, dela den i mindre bitar. Mixa mangobitarna med övriga ingredienser till en slät sås. Servera laxen med sås, grönsaker och, om du vill, ris.

Vår änglakör börjar gå mot sitt slut, det är inte många dagar kvar nu till sista medlemmen gör sin entré. Knappt att vi fattar det egentligen, känns som att det bara var här om dagen vi satte igång...

Nåja, här är hon i alla fall, dagens medlem, lite så där svävande väntar hon in julen. Även denna är ett fynd från danska Systrarna Grene i Köpenhamn, en perfekt affär för roliga gåbort-presenter eller fina ängelfynd:)

Det är inte bara sillen som är klar, resten av "himmed" är också alldeles färdigt för julens ankomst.
Nystädat, fräscha blommor i vas, en stycken gåborts-present (som vi faktiskt gärna själv hade behållit) ligger packad och klar till morgondagens borta ätning.
Dessutom är kvällens middag är förberedd så långt det går och den innehåller inte en fisk så långt ögat når, det blir istället ett av våra favoritrecept på kyckling, en med 10 vitlöksklyftor! och ... ja, det är helt enkelt bara att köra!
Christmas, here we come!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

14 kommentarer:

  1. Jag vill önska dig en trevlig torsdag och även en God Jul! Vill oxå säga att du är bara såå inspirerande =)
    Massa kramar till dig!

    SvaraRadera
  2. Vardags; Vi tackar så mycket för komplimangen! Önskar dej också en god jul.

    SvaraRadera
  3. Spännande med karibiska smaker!

    Gillar ängeln! Så härligt att julen nu kan komma! :)

    SvaraRadera
  4. Det är härligt, när allt är klart! :) Då får man passa på att önska en riktig GOD JUL!

    SvaraRadera
  5. Vad flitiga ni har varit med sillen. Här finns det inte en sillbit så långt ögat kan nå, jag gillar inte sill ett dugg så det får svärmor ta med sig hit på julafton.

    Hoppas ni får en riktigt skön jul nu!
    Kramar Terese

    SvaraRadera
  6. Amy; Helt rätt, passade oss väldigt bra.

    Tina; Så härligt! Vi passar på att önska dej det samma.

    Terese; Eller hur? Sillen är vår favorit på julbordet, men det märks kanske?
    Vi önskar dig detsamma, kramar!

    SvaraRadera
  7. Det är nog inte bara änglarna som svävar efter den där laxen! Verkar supergod, mangoälskare som jag är! Får bestämt ta en tripp till Köpenhamn och systrarna vid tillfälle!

    SvaraRadera
  8. Kjersti; Ja, den var en riktig höjdare, såsen var helt underbar till.

    SvaraRadera
  9. Är ju inget fan av sill men laxen skulle jag inte tacka nej till. Låter ju supersmarrig!!

    SvaraRadera
  10. Jag kan gott och väl leva på sillinläggningar! Är ju så gott! Fin God Jul-häslning ni har i högermarginalen!

    SvaraRadera
  11. Visst är laxen god! Jag sitter här på jobbet kl 03:30 och läser ert inlägg. "...gick fint hand i hand med bubblet vi hade över från helgen." och ser en flaska rom och trött som jag är tänker "rom med bubblor?!" Ha ha... Snacka om att hjärnan går trögt framåt småtimmarna :-)
    Kan man göra en sillbeställning hos er nästan jul... Snälla...

    SvaraRadera
  12. Hur många sillsorter brukar ni ha på ert julbord egentligen? Här blir det romsill, västerbottenssill, inlagd och senap ev nån fler men sen räcker det. Fast det går ju inte att neka till att det är jäkligt gott med sill och kul att få testa lite annorlunda sorter.
    God jul på er!

    SvaraRadera
  13. Sofie; Nej, laxen får du inte tack nej till den var så god! Sillen är du förlåten för:)

    Frost; Samma med frun i vårt kök, i alla fall i julhelgen, finns så många sorter man vill prova.
    Tack, vi hämtade den här: http://fixa-din.blogspot.com/

    Remsan; Så god, passa oss perfekt (fast det kunde vi ju räkna ut direkt). :) Nej inga bubblor i romen, undrar just om det hade passat oss? Okej då, får väl gå bra eftersom det är du som frågar:) :)

    Växelhäxan; Ja, du det är en hel del:) I år blir det inte så många som vi haft förr om åren när Ankis mor levde, då fanns det ca 20 olika sorter. Tror vi hamnar på mellan 12-15 stycken när vi firar med Ankis familj, men vi är alla tossiga i sill... Västerbottensillen låter väldigt god, vi har ett recept som får ligga o vänta till påsk. En riktigt god jul till dej.

    SvaraRadera
  14. Så gott det ser ut! Roligt med Karibisk lax! :)

    En riktigt God Jul till er :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!