onsdag 4 januari 2012

Hel kyckling i Crocken

Så, då är Mårtenssons jul förpassad till Mårtenssons vind, lägenheten nystädad och julstämningen är utbytt mot vårkänslor med hjälp av en bukett färgglada tulpaner! Några av fönsterna vill gärna ha nya gardiner men de som fanns i stans affärer föll inte alls frun i smaken så de får vara utan tygbitar ett tag till. Men det gör ju ingenting för allt ljus som kommer in är mer än välkommet.

Annars har det mest stormat hela långa dagen, regn och sol om vartannat, men så har det nog sett på de flesta håll i landet, eller? Man vill verkligen inte sticka näsan utanför dörren men ibland är det bara tvunget, om inte annat för att fylla på kyl, frys och skafferi inför helgen. Här står det står bl.a fisk på menyn och i fiskbilen så låg det gös i disken så det fick det bli till morgondagens middag. Ska bli riktigt gott med lite variation från de "vanliga" fiskarna som man så lätt snöar in på annars.

Dagens recept blir inte fisk utan precis tvärtom så blir det på kyckling, en hel kyckling kockad i vår Crock pot. Håkan hittade ett recept på bloggen Spisat, men när han var färdig med middagen så såg hans recept väldigt annorlunda ut än det han hittade, förvånad någon? Så här blev det i alla fall:


Hel kyckling i Crock pot   2 port + matlåda
1 hel kyckling
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
½ tvättad citron, rivet skal
1 morot
1 gul lök
2 palsternackor
½ rotselleri
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
½ tsk rosmarin
salt och peppar
2 dl grädde till såsen
Skiva vitlöken tunt och tryck in skivorna under skinnet på kycklingen.
Skiva morot, gul lök, palsternackor och selleri i tjocka skivor. Slå oljan i botten av crock potten och lägg i de skivade rotfrukterna och löken.
Lägg kycklingen på rotfrukterna, riv över citronskal, krydda med rosmarin, salt och peppar.
Häll vin och fond i grytan, lägg på locket och tillaga på den låga inställningen i 8 timmar.
När kycklingen är klar så tar du den ur grytan och silar ner vätskan från crockpotten i en gryta. Låt det koka upp, slå i grädden och låt såsen puttra några minuter. Smaka av med ev mer kryddor och red av såsen till önskad konsistens.

Det blev väldigt gott, kycklingen saftig och såsen smakade mer - gärna med sked:) Nästa gång vi lagar mat i crocken ska vi testa en gammal klassisk gryta så får vi se om den smakar lika bra när den kockas i pottan.

Tack för alla era fina kommentarer på vår 2-årsdag igår, så himla kul och sporrande att läsa dom alla. Bättre bränsle än så kan man säkert inte få, det är vi helt övertygade om!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Än får julen vara kvar ett tag till!

    Här har vi haft snöstorm, nästan storm i alla fall (inte i jämförelse mot Dagmar ännu) hela dagen, men barnen är i slalombacken och åker ändå.

    SvaraRadera
  2. Det är inte ofta jag gör en helkyckling men visst blir det gott =)
    Kramkram denna onsdag

    SvaraRadera
  3. Jag är lite svår på vanliga kycklingfiléer (hur kan de vara så enorma?), men hel kyckling är finemang ju.
    Blir bara en himla massa kyckling till mig, då sambon är en sådan där vegetarian... men vänta, det kanske inte är dåligt? ;)

    Ja för fasen, nu åker julen ut (eller in i förrådet)!

    SvaraRadera
  4. Här har det också blåst en hel del och trillat ett och annat träd. Men det brukar ju va värre vid kusten.
    Känner mig lite smickrad av att ni blev impade av min nyårsmeny. Det är väl det att jag nyss slutat med kött som gör att jag vill hitta alternativ som motiverar mig att fortsätta på den banan. Och jag är fortfarande inte det minsta benägen att bli "köttis" igen ;) (förutom fusket med älgköttbullarna då)

    SvaraRadera
  5. Funderade nyss just på när man ska hinna (läs orka) städa undan julen... ;)

    SvaraRadera
  6. MÅGott; Ojdå, snöstorm! Här har vi bara varit tacksamma för att det inte snöat i denna stormen

    Vardagslyx; Så gott!

    Kim; Ja, ibland undrar man ju hur stor kyllingen varit egentligen? Monsterkor har vi ju hört om, men monsterkycklingar?

    Ansi; Ja, här tar det i för kung o fosterland, känns som det tar ny fart nu... Visst blev vi impade, det var ju inte det lilla du hade fått till!

    Anneli; Ja, blä, inte var det kul inte och tid tog det... Varför går det snabbare att få den på plats än att få undan den?

    SvaraRadera
  7. Det stormade igår så det knakade i fönsterrutorna. Fast det säger nog mer om huset från 40-talet än vindstyrkan.. Idag har det ösregnat hela dagen i Estocolmo. Mycket livat! Vad menar ni förresten med "allt ljus som kommer in" - det kommer ju inte in något alls :-)

    Kycklingen ser jättegod ut. Crock pot har jag sett här och var. Vad tycker ni om en sån? Något man borde satsa på? Använder ni den ofta?

    Till helgen kommer solsken sägs det :-)

    SvaraRadera
  8. Hel kyckling i lergryta! Kan det bli bättre! Tror faktiskt inte det! Inhandlade också en hel kyckling häromdagen. Tror bestämt att jag måste laga den snartsnart! Vår jul är också nedpackade förutm i sonens rum. Han var väldigt bestört över att vi skulle slänga ut granen som barrade värre än regnet smattrar på rutorna. "Bäst lagar man en gran med lite tejp" löd hans förslag! :)

    SvaraRadera
  9. Ni är så himla påhittaga med crockpoten! Jag har inte ens använt min sedan jag flyttat, men nästa helg får jag besök och då ska den få laga pulled pork till oss medan vi ser oss om i stan.

    SvaraRadera
  10. Hoppas ni får en fin helg och att solen tittar fram hos er! Vädret har varit alldeles för tråkigt med all blåst!

    SvaraRadera
  11. Hör ni till en av alla som fått/lånat en crock pot (i marknadsföringssyfte) eller har ni köpt en egen?

    SvaraRadera
  12. Lotta; Här har vi samma knakande i fönsterna, bor i samma åldersklass på hus:) Nej, visserligen tunt med ljus...
    Om grytan kan vi hitintills bara säga bra saker. Vi är ju flitiga användare sen innan av lergrytan o gillar slow-cocked.
    Om man vill satsa på en eller inte är svårt för oss att avgöra, vi trivs med vår. Den tar en hel del skåpplats vilket vi har lite dåligt med och det är väl eg. det enda negativa som vi kan tycka. Kanske priset avskräcker en del, men det är ju upp till var o en vad man lägger sina på pengar på. Vi gillar matlagning så vi hade helt klart inte tvekat, men som sagt vi vill låta andra själva bestämma hur de vill göra.
    Vi la ett svar i ditt kök också.

    Frost; Visst är kyckling tacksamt att kocka i sakta mak:) Vilken underbar kommentar, ja vad kan man inte fixa med tejp?

    Smulan; Tack!

    Hanna; Ja, det finns ju en hel massa man vill prova att göra i den, det gäller ju att använda den nu när den fått flytta in:) Pulled pork blev ju vansinnigt gott!

    Ann-Sofi; Detsamma till dej!

    Moma; Ja, vi fick en förfrågan om vi ville prova och detta var något som vi verkligen kände att vi blev intresserade av(av alla många erbjudanden som kommer i mejlen...). Eftersom vi gärna använder vår lergryta så ville vi prova och se hur detta funkade, vi hade läst om den på andras sidor innan. Vi skrev om det här: http://martenssonskok.blogspot.com/2011/11/littavart-alltsa-lite-av-varje.html
    Nu efter att vi har provat den några gånger så kan vi säga att för vår del hade vi absolut kunnat tänka oss att köpa en egen, men hur andra väljer att göra vill vi inte lägga oss i - det får man själv känna efter vad man vill lägga sina pengar på:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!