lördag 11 februari 2012

En fantastiskt god vildsvinssadel.

Oj då, det ekar visst lite tomt här inne... ingen uppdatering till er igår, usch och fy! Men så blir det ibland när orken tryter och både vintermörkret och vinterkylan tar över våra själar och vi slår över på sparlåga:) Men efter dagens förlustelser så är vi på banan igen:)
Som vanligt startade vi lördagen med ett sent uppvaknande som följdes av en härlig "ligga-kvar-och-dra-sig-hur-länge-man-vill-känsla", långfrukost, middagsplanering, shopping och lite tråkigare måsten. Så inte förrän nu har vi tid med er...

Jaja, undanflykter, undanflykter! Men det tar vi igen i dagens inlägg, vi slänger helt enkelt in hela tre recept som tillsammans resulterade i en fantastiskt god middag, väl värdig att serveras vid de finare middagsborden.
Nu kan vi själva inte ta åt oss någon ära för receptens utformning, de hittade Håkan här, men vi känner att de är så attans bra så det vore snudd på kriminellt att inte skicka dom vidare så fler kan få njuta!

Vildsvinssadel med gratinerat rotfruktsmos och rödvinssås.

Vildsvinssadel   
1 vildsvinssadel 
salt och peppar
1 apelsin, rivet skal 
1 msk riven färsk ingefära 
2 tsk finhackad spansk pepparfrukt
½ dl honung 
2 dl balsamvinäger
Låt apelsinskal, ingefära, chili, honung och balsamvinäger koka i en gryta utan lock, ca 20 min, till en glaze.
Bryn köttet runt om och krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form, stick i en köttermometer och pensla sedan köttet med glazen. Ställ mitt i ugnen på 160º och låt det stå inne tills temperaturen nått 65º.
Ta ut köttet när det är klart, packa in det i aluminiumfolie och låt det stå tills temperaturen är upp i 70º.


Rotfruktsmos ca 6 portionsformar
400 g mjölig potatis
400 g palsternackor
200 g sötpotatis
100 g selleri
100 g morötter
½ dl riven gul lök
50 g smör
2 dl matlagningsgrädde
40 g fint riven parmesanost
2 dl finhackad bladpersilja
1 tsk chilipulver
3 ägg
salt och vitpeppar
Skala och koka rotfrukterna tills de är färdiga. Blanda samman rotfrukterna med övriga ingredienser, stöt eller vispa till mos, smaka av med salt och peppar.
Klicka ner i portionsformar och gratinera mitt i ugnen på 225º i 25 minuter, eller tills mosen fått fin färg.


Vinsås 
3 msk strösocker
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
maizenapulver
25 g smör
salt
Smält socker med tomatpuré i en gryta. Tillsätt de hela vitlöksklyftorna, balsamvinäger, rödvin och kalvfond. Låt det koka ihop utan lock tills det återstår ca 4 dl.
Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i grytan. Red av med maizena till såsen fått den konsistens du gillar, tillsätt smör och smaka av med salt.

Gigantiskt gott var det att låta benen från den urbenade sadeln ligga med i formen undertiden som sadeln tillagades för att sedan gå loss med gaffel, kniv, händer, tänder och allehanda verktyg till hjälp för att pilla loss köttet som satt kvar. 

Då är dags för melodifestival ikväll igen, inget som vi brukar titta på faktiskt och vi har förstått att vi därmed tillhör en liten skara. Men kanske vi kikar in en stund ikväll, vi läste nämligen att det finns en liten chans att miss Leila K dyker upp som mellannummer! Det vill vi verkligen inte riskera att missa eftersom vi har ljuva minnen från en svunnen 20-års ålder till hennes musik. Vi snackar "out of controll" på full patte på stereon, förfester och vilda danser och galna upptåg! Oh, those were the days... den tiden kommer aldrig tillbaka:)

Ha en riktigt fortsatt härlig helg och kom ihåg att ösa på volymen på tvn om Leila dyker upp i rutan!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

27 kommentarer:

  1. Oh herregud vad gott.skulle nog behöva matlektioner hos er,ni gör ju så god mat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behövs säkert ingen lektion, bara följ receptet! Annars är det bara att boka tid så ska vi se om vi inte kan hjälpa till:)

      Radera
  2. Gode tid vad gott det ser ut gahhhh vill ha : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Rotfruktsmos låter bara för gott och dessutom gratinerad, mums!

    SvaraRadera
  4. Helt rätt! Man måste tillåta sig att få vara trött och sliten den här årstiden. Man kan inte gå och ha dåligt samvete för att man inte orkar lika mycket som under sommarhalvåret - för det gör man ju faktiskt inte.

    Maten ser väldigt god ut!!

    /Anders och Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inte utan att orken tryter vid denna tiden på året, mörkt, blaskigt osv. Men det går mot ljusare tider, det gör det:)

      Radera
  5. Wow wilken mat! Fint ska det va :-)

    Jag såg mellanakten men ingen Leila K, bara hennes musik tolkad av Jessica Folker och nå'n annan donna som jag inte vet vem det är. Out of control blev det, vilket ös! Leila K herself lär inte dyka upp på någon scen på länge framöver om inget dramatiskt händer. Tydligen lever hon på gatan och syns vid Klaragården i Stockholm, ett härbärge för hemlösa kvinnor... Tragiskt.

    Ha en underbar söndag som bjuder på strålande sol och nollgradigt, riktigt skön temperatur!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, klart det ska va fint:)
      Nej, vi såg också att hon inte dök upp, men öset saknades inte. Visst är det tragiskt, ett tråkigt öde.

      Radera
  6. Jag är med i eran vägra-melodifestival-klubb! All the way!
    Jag har just snöat in på rotmos, och att gratinera det ser sjukt gott ut. Det ska jag komma ihåg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns skönt att vi inte är ensamma och att få lite sällskap!
      Det måste du ju absolut komma ihåg, gratinera is the word:)

      Radera
  7. haha " full patte", roligt uttryck:) Maten ser fasansfullt god ut! Det var länge sedan jag kom över någon form av viltkött.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det, hänger kvar från den ljuva ungdomsdagarna.
      Vi tackar, men kan du inte prova med att höra och beställa i din mataffär. På Håkans jobb så funkar det fint för kunderna att göra så, och det är en liten ICA-nära butik. Håller tummarna för dej.

      Radera
  8. Vilken middag! Rotfruktsmoset verkar ju perfekt ihop med köttet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passade riktigt bra ihop, alla smakerna gifte sig verkligen.

      Radera
  9. Leila K... mitt största minne av henne är när hon var fräck nog att försöka sno vår taxi, vilket hon inte hade mycket för, hon åkte ut med ändan före! Vi var riktiga bad bitches, mohahaha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bad, bad moma:) Lite "stardust" där alltså...

      Radera
  10. Vilken middag! Den där mos-historian bör nog provas.
    Väntade på att Leila K skulle komma in men var kanske lika bra att hon stannade hemma...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst! Måste absolut provas, ska det vara:)
      Vi gjorde faktiskt också det, det stod ju i Kvällsposten att det fanns en chans (eller kanske risk?) och det ska man ju lita på det som står där:) Ja, lite oroliga var vi allt för vad som ev. kunde hända...

      Radera
  11. vilken fantastisk middag! den där mosbakelsen låter hur god som helst, den ska jag testa.

    haha, leila K, då tänker jag på när vi hade discon hemma i våran källare som små. och tog 5 kronor i inträde istället för skolans hutlösa 10 kronor! fast jag gillade nog rednex bättre ;)

    melodifestivalen har jag inte engagerat mig alls i i år, vad är det för mening med det liksom? eric saade är ju inte ens med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar, så fantastiskt. Och vilket fint namn du gett moset, mosbakelse, varför kom vi inte på det?

      Och nu håller vi för ögonen när vi läser annars känner vi oss lastgamla... disco i källaren som små... hrmf:)
      Rednex har vi svängt våra lurviga till dom också, snacka om sväng!

      Men kan inte Ranelid duga lika bra som Saade? Trodde iofs att det var Håkan du helst ville se på plats:)

      Radera
  12. Åh, herre gud så gott! Ja, när ska ni ta emot oss för matlektioner, det tycker jag var en bra fråga ;-)
    Mello är obligatoriskt hos oss. Inte för att vi älskar musiken, men det är roligt och ger lite feststämning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen en höjdarmiddag:) Du är så välkommen så, precis när du vill Emmy. Bara hör av dej i god tid innan... men bara om du lovar att ha lite lektioner du också, framför allt i drinkblandning och asiatiskt.

      Radera
  13. För mig var Leila K mer mellanstadiedisko, fick härliga flashbacks när Jessica Folcker sjöng electric i lördags :) Maten ser ljuvligt god ut och jag tänker ärligt sno receptet på vinsås! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, nu känner vi oss snart närmare pensionen än något annat, mellanstadiedisco... jo vi tackar:) Då är det några år som skiljer oss åt, typ 2:) :) Mellanstadie för oss är Gyllene tider, Noice och annan fin musik... Så kan du ju själv räkna.

      Sno du receptet, du kommer inte att bli besviken!
      Kram

      Radera
  14. Mmmm, inte illa alls paret Mårtensson! Ni får bjuda mig på middag precis när ni vill... ;-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!