torsdag 19 april 2012

Fylld fläskfilé med potatisbakelse.

Oh yes, visst var det Gekås i Ullared som fick fint besök från vårt kök igår:) Som ni såg så blev det en del shoppat, men så är det också snart 3 år sedan vi var där sist. Och det lär förmodligen dröja lika länge tills vi beger oss dit nästa gång, såvida vi inte har turen att hitta ett nytt boende innan dess för då är det verkligen en perfekt affär att besöka, så mycket heminredning! Vi har ju en ganska bra bit att köra tur och retur så det är ju ingen utflykt som vi bara gör sådär på en höft, speciellt om man som vi inte heller är ägare av egen bil:)

Hur som haver så blev det lite nya grytor, stekjärn och annat köksgeråd som fick ny adress, Håkan shoppade loss till cykeln och besvikelsen var stor när vi inte såg till varken Morgan, Ola-Conny eller Boris i gångarna!
Om man bortser från allsången (2 personer - klassas det som allsång?) i bilen och hamburgermenyn på Burger King så var det inte mer upphetsande än så:)


Mycket mer upphetsande är däremot dagens recept till er, där snackar vi så långt från Burger King som ni kan komma. Men förmodligen brister ni ut i allsång när ni spisar det, för så god var verkligen denna lite festligare måltid. Potatisbakelsen har vi hittat i Lottas två små kök, men i vårt kök pressades det även i lite vitlök (något som Lotta förmodligen inte alls hade haft något emot...:) Receptet på fläskfilén är eget hittepå och god var även den.  Varsågod, här får ni vårt förslag till helgens njutning:

Fylld fläskfilé  2 port
1 fläskfilé, ca 500 g
200 g mozzarellaost
1 stor vitlöksklyfta, tunt skivad
½-1 dl hackad basilika
1 näve ruccolasallad
crème de balsamico
salt och svartpeppar
Skär ett lång snitt längs med hela filén, fläk upp köttet och banka ut det lätt så det blir något så när jämntjockt.
Salta och peppra köttet och lägg på basilikan.
Fyll på med ost, vitlöksskivor och ruccolablad, ringla till sist på balsamicon.
Bind ihop köttet till en rulle igen, och stek det i smör så det får en jämn stekyta.
Lägg över köttet i en ugnsfast form, häll över stekskyn och ställ in formen mitt i ugnen på 20 grader i ca 25 minuter. Använder du kötttermometer tar du ut köttet när det är uppe i 68 grader.
Låt köttet stå och vila under folie ett par minuter innan du skär upp och serverar.

Potatisbakelser  4 port
500 g mjölig potatis
2 dl crème fraiche
2 ägg
svartpeppar och salt
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök, strimlad
riven västerbottenost
Blanda samman crème fraiche, ägg, kryddor, pressad vitlök och purjolök i en skål.
Skala och riv potatisen och rör ner den i crème fraicheröran.
Smörj små ugnsfasta formar ordentligt och fyll dom med potatissmeten, se till så det kommer spad med i alla formar. Tryck till på toppen och riv sedan på ost, så mycket som du vill ha.
Gratinera formarna i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter, känn med provsticka så det är mjukt rakt igenom.

Så är det dags för en ny quizzomgång på bryggeriet ikväll. Vi håller verkligen tummarna extra hårt för vinst, lite extra klirr i kassan hade verkligen inte skadat efter gårdagens utsvävningar! Men innan dess ska dammsugaren vallas och dammvippan swicha runt. Swich, swich!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

32 kommentarer:

  1. Potatisbakelserna ser inte helt fel ut! Och ja, inte fläskfilén heller såklart :)

    SvaraRadera
  2. Ja se där ja, ni hade hittat en hel del på GeKås. Det var längesedan jag var där också, kanske dags för en tur till sommaren. Har 16 mil och det är ju inte så långt.
    Er mat ser hur god som helst ut. Potatisbakelse lät verkligen jättegott.

    Kram och trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del blev det, men inte så mycket som vi trodde... en baggis med 16 mil:)

      detsamma till dej.

      Radera
  3. Det här med potatisbakelse borde jag verkligen prova!!

    SvaraRadera
  4. Detta ser ju urgott ut!! Mums!! Jag har bara varit i Ullared 1 gång för många år sen, men man kan ju fynda rejält där!!

    SvaraRadera
  5. Fläskfilén låter jättegod, den får jag göra och försöka smyga i vitlöken så att inte Mannen märker något. Ibland funkar det :-)

    Potatisbakelsen vet jag ju är god, även utan vitlök :-) Nu blev jag sugen på att göra det igen. Tack för påminnelsen!

    Gekås har jag aldrig varit till men känner förstås igen det, kände inte igen påsarna bara. Tror jag skulle få panik där. Det verkar så STORT! Törs man verkligen åka dit utan att ha en färdig inköpslista? Misstänker att det kan bli som på IKEA, att man kommer därifrån med en massa saker man inte visste att man "behövde"...

    Lycka till ikväll! Jag vill också gå på bryggeri och vinna pengar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får väl helt enkelt hänga med vårt lag på bryggeriet nån gång:)
      Lista är att rekommendera - helt klart!
      Lycka till med vitlökskuppen!

      Radera
  6. Potatisbakelserna verkar väldigt smarriga. Vi har gjort potatismuffins ibland.

    Gekås har vi bara besökt en gång hittills sen vi flyttade hit ner, men det känns som att det börjar bli dags igen...

    SvaraRadera
  7. åh lyxigt och ser supergott.
    Aldrig varit på ullared men åh va ja vill dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passa på innan lönen kommit, då är det lite mindre folk och lite mindre kö:)

      Radera
  8. Det här med potatisbakelse börjar komma mer och mer på reatauranger och i recept. Är nyfiken. Det låter väldigt gott.

    SvaraRadera
  9. Ja, det är svårt att komma tomhänt ifrån Ullared. Finns massor med saker ;-)

    SvaraRadera
  10. Alltså vaa, nu fattar jag ingenting alls! DET DÄR ser ut att komma direkt från resturang!! Kraaam!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Tack, så himla kul att höra, glada blir vi!

      Radera
  11. Den där potatisbakelsen ser ju alldeles ljuvlig ut! Med västerbottensost, dessutom, min favorit. Hurra!

    Hoppas att ni får en fin helg i Skåne och att vädret är bättre än här. Suck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi instämmer i hurraropen, västerbotten är osten att njuta:)

      Vi önskar detsamma till dej, och hoppas vårt väder letar sig upp till er!

      Radera
  12. Den potatisbakelsen gick rakt in i min själ! Måste provas snarast!!! Perfekt bjudmat - det är ju så tråkigt att ställa fram en gratäng på bordet när man har gäster! Ha en fin helg, ni matinspiratörer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och perfekt att ha förberedd i kylen innan tillagningen!

      Right back at you!

      Radera
  13. De potatisbakelserna har jag också spanat in. Allt på tallriken ser ju galet gott ut!

    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spana inte längre, prova:)

      detsamma till dej.

      Radera
  14. Jag vill önska dig och din familj en kanon fin fredag och en kanon fin helg så syns vi snart igen ;-)

    SvaraRadera
  15. Jag hade gärna sett den maten på mitt köksbord i kväll, riktig fredagsmat! Här blir det i dag inget speciellt. I morgon kväll blir det hemlig tjejfest, hoppas på lite gott då.

    Ha en härlig helg!
    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då håller vi tummarna för tjejfesten då!

      Detsamma till dej,kram

      Radera
  16. Har tittat in i ert kök ett tag men inte kommit mig för att kommentera tidigare. Lagade detta recept i fredags och det blev SÅ gott! Tack för tipset! O för en trevlig blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jeanette och välkommen till vårt kök! Så kul att höra att du hittade inspiration till din fredagsmiddag hos oss och att den gick hem i ditt kök, vassego! Alltid lika roligt för oss när våra läsare lägger en kommentar, det ger oss verkligen extra bränsletillskott i köket:) Tack för dina fina ord.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!