tisdag 8 maj 2012

Carina, här är receptet på kassler marengo!

Kyckling Marengo har väl förmodligen de flesta av er hört talas om och säkert också både lagat till och ätit någon gång. Men kassler marengo är det kanske lite färre som stiftat någon bekantskap med? Vi tillhör de som kockat till och ätit båda sorterna och kan väl säga att vi tycker båda är lika goda fast på olika sätt.
Just med kassler så får man ju en lite mer rökig smak på grytan och lite mer sälta, inga svåra och märkliga ingredienser utan en perfekt vardagsrätt.

Just detta receptet har Ankis syrra lånat ut till oss, och hon i sin tur har fått det från Gun. Vi fick låna det under förutsättningarna att vi la upp det här, klart vi gör det!

Kassler Marengo
5 hg kassler
1 purjolök
1 burk tomater
1 dl vitt vin (går utmärkt med matlagningsvin)
½ tsk dragon
1 burk hela champinjoner
finhackad persilja
Skär kasslern i smala skivor och bryn dom snabbt.
Skiva löken och låt den brynas på svag värme och tillsätt tomaterna.
Skölj ur tomatburken med vinet och slå det i grytan tillsammans med kryddorna och svampen och låt det puttra 5 minuter.
Tillsätt köttet och smaka av såsen om det behövs mer kryddor. Ge grytan ett snabbt uppkok innan du strör i persiljan och serverar.

Vet ni varför det heter just Marengo? Om inte så ska ni naturligtvis få veta det av oss:)
Marengo är nämligen en ort i Italien där det, den 14:e juni 1800, slogs lite grann - "Slaget vid Marengo". Det lär vara så att under detta slaget blev Napoleon serverad en kycklingrätt av sin kock som använt sej av råvarorna han kunde hitta. Kanske är det den första Italienska versionen av "man tager vad man haver"-gryta vi har att göra med?

Annars flyter allt på här i köket, Anki sköter sej och tar sina "hästapiller" (alltså modell större på skånska) och de börjar göra lite nytta så smått. Håkan sköter sej han också och har gjort 70 leverkorvar och saltat in i runda slängar 10 kilo saltrulle på jobbet idag! Ingenting som man stoppar i 2 liters kockumsgrytan i sitt eget lilla kök precis...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

19 kommentarer:

  1. Alltid bra med vardagsrecept, framför allt med kassler. Har svårt för att komma på recept med just kassler.

    Kram Malin

    Hoppas Anki mår bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kassler verkar det inte finnas så många recept på, fler tar vi gärna emot:)

      Jo tack, det går framåt,

      kram.

      Radera
  2. så gott.ja har bara använt kassler då ja gör potatisgratäng men nu får de allt bli ändring på.

    SvaraRadera
  3. Är ju sådär barnsligt förtjust i kassler. Trevligt med lite historielektion också!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gäller att hålla liv i allmänbildningen, du vet quizzen och sånt:)

      Radera
  4. Gott! Med kassler i stället för kyckling låter jättebra. Kycklingen är ju lite mesig i smaken utan en massa hjälp. Och tomater, purjo och dragon. Härliga smaker!

    Oj, vilket hästjobb Håkan har gjort, utan att peta i sig hästapiller :-) Skönt att höra att det går åt rätt håll för Anki också.

    Sköt om er båda två!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kassler borde ju falla en baconälskare i smaken:)

      För Håkans del blev det så mycket penucillin som liten gosse så det finns förmodligen en hel massa lagrat i den kroppen:)

      Tack, och detsamma till dej Lotta.

      Radera
  5. Det här åt jag mycket när jag var liten, med kyckling då och tyckte det var supergott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är säkert en del som har fått sin beskärda del marengo som yngre:)

      Radera
  6. Jag har faktiskt aldrig hört talats om den rätten - konstigt ju!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men?! kan det vara möjligt? En paradrätt som Marengo, mystifikiskt...

      Radera
  7. Åh vad kul med en liten historialektion:) Konstigt nog så är det ett av mina favoritämnen på äldre dar:) Jag har faktiskt inte hört talas om marengo så idag fick jag lära mig två nya saker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, förmodligen kan det ha med åldern att göra...Och så två flugor på den smällen, kanon!

      Radera
  8. Haha, jag har ingredienserna på den med kyckling väntandes på köksbänken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men skojar du? Åter igen, "great minds":)

      Radera
  9. Jag tycker verkligen att kassler är underskattat. Billigt, nyttigt och gott som attan. Det är receptet såg smarrigt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju ganska ofta som man ser bra priser på just kassler men vi tycker det börjar bli ganska svårt att variera det. Ska försöka lite olika idéer som vi grunnat på ett tag, framöver.

      Radera
  10. Kyckling marengo är en favorit. Började under gymnasietiden då detta var en av de bästa rätterna i skolmatsalen. Kan tänka mig att det blev gott med kassler istället.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!