torsdag 10 maj 2012

Kycklinggryta från Kryddburken

Anki har haft lite ledig dag idag, det har nämligen blivit så på hennes nya schema då hon har gått ner lite i tid på sitt jobb. Så det är numera ledigt både på onsdagar och torsdagar för hennes del, medans Håkan kör vidare på ledig onsdag. Men i morgon är det åter till jobbet för frun, nu är det slut på sjukstugan här hemma tack och lov (!), och meducinen får helt enkelt följa med dit:) 
Dagen idag har inte bjudit på något vidare väder, regn från och till, men det behövs nog det också. Det fortsätter att slå ut i träden och snart nog så står allt i full grönska och blom, tänk det är inte långt kvar tills det är tid för skolavslutningarna... Huga!

Vi hittade ett recept hos Linda som har bloggen Kryddburken som vi provade, det blev dock precis som vanligt några förändringar under matlagningens gång. Lite andra grönsaker tillsattes och något mått ändrades. Äggnudlarna till passade riktigt bra, visp så förflyttades vi till östliga breddgrader:)


Som vanligt ser våra portioner lite annorlunda ut... Ankis får en dos extra syra

Kycklinggryta med sweet chili
400 g kycklingkött (vi använde lårfilé)
1 röd lök
2 vitlöksklyftor, rivna
1 morot
4 dl vatten
1½ msk kycklingfond
1 dl sweet chilisås (vi använde en med extra vitlökssmak)
1 msk japansk soja
2 stjälkar stjälkselleri
1 grön paprika
några sugar snaps
1 dl grädde
salt och peppar
Strimla köttet och stek det i en djup stekpanna.
Hacka löken och tillsätt den i pannan med vitlök och låt det fräsa en stund.
Skiva moroten tunt och lägg i pannan, slå i vatten, fond och soja och låt det puttra 10 minuter. 
Strimla paprikan, sellerin och snapsen och lägg dom i grytan så de får puttra med någon minut, men inte för länge för då förlorar dom sin spänst. 
Slå i grädden, smaka av med salt och peppar och servera. 


Håkans  portion får en "lagom" dos av Thailändsk ketchup, en av hans favoritsåser:)

Vi fick en så fin omnämning och utmärkelse av Erika som har bloggen Erikas funderingar, så kul och vi blev riktigt glada! Nu är det ju så att den ska skickas vidare till några fler bloggare som man vill uppmärksamma, men vi tänker faktiskt göra på ett litet annat sätt denna gången!
Vi vill nämligen skicka den vidare till alla underbara matbloggare där ute i cyberrymden! Ni lägger ner ett så otroligt arbete på era bloggar, letar inspiration både här och där, provlagar och provsmakar, fotograferar, redigerar, skriver och publicerar, läser och kommenterar osv, osv. Det tar en hel del tid och ni är värda allt beröm, inspiration och alla morötter som ni kan få och här får ni alltså en från vårt kök till era. Vassego!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Kycklinggryta är toppen! Och jag gillar japansk soja mer och mer, ofta är den så mycket bättre än den vanliga kinesiska.

    Spännande ketchup, det där! Och inte lite heller :-)

    Tycker det är väldigt fint av er att skicka ut en liebling en masse och jag håller med. Visst är det fantastiskt med alla härliga mat- och bakbloggare som lägger ner så mycket energi! Kul är det och man får massor tillbaka.

    Så tack och right back at ya!

    SvaraRadera
  2. Här är det *födelsedagskalas* pa lördag och troligtvis blir det chicken à la king... kycklinggrytor är sa goda och denna ska ocksa provas nagongang!

    SvaraRadera
  3. Så skönt att sjukstugan äntligen är över!

    Kan bara instämma... så härligt många fina bloggare det finns därute, alla med en inriktning och egen touch som är så härlig!

    SvaraRadera
  4. Bra idé, för visst är det svårt att välja ut bara några stycken. Jag tycker att det känns som om vi har en stor och härlig familj där alla är välkomna med kommentarer och tips. Som väl är, tycker jag att elaka kommentarer hör till ovanligheterna. Man blir glad av att läsa och glad av den feed back man får.

    Jag önskar er en härlig fredag och vill bara tillägga att vi i Blekinge också sa "matan" om skolmatsalen, när jag var barn. I Göteborg säger man "bamba" av något märkligt skäl.

    SvaraRadera
  5. Skönt att du mår bättre Anki (och sån tur för dig Håkan att du kan få ditt liv tillbaka ;-), eller hur var det..). Kycklinggryta med sweet chilli är en ofta återkommande favoriträtt här på åkern, gott, gott! Trevlig helg på er. Hoppas det blir lite försenat firande nu då!

    SvaraRadera
  6. Skönt att gå ner lite i arbetstid och skönt att du mår bättre! Maten låter spännande och ketchupen blev jag väldigt sugen på :) Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Låter riktigt smaskigt! Fast jag hoppar nog all den där thai-ketchupen tror jag hehe. Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  8. Mmm... ser gott ut! Jag hade nog valt tallriken med lime vid sidan ;)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!