onsdag 13 juni 2012

Tacokryddad kotlett, en utmanare till fredagstacon!

Hej hopp, idag har vi varit i Malmö och shoppat loss inför sommarens alla begivenheter:) Inte för att det är några speciella begivenheter inplanerade, mer än midsommar och semester, men man vet ju aldrig vad som väntar runt hörnet! Bäst att vara beredd...
Vi passade på att ge TGIF en ny chans, vi var ju inte så vidare nöjda förra gången vi var där tyvärr. Visst var det lite bättre denna gången, men vi lär inte bli några stammisar - det finns andra restauranger med mycket godare mat i Malmö... Vi besökte dessutom en affär som vi läst om hos några andra matbloggare och den blev vi mycket mer nöjda med, tack och lov! Så nöjda så att vi kommer att ägna den ett eget inlägg när vi väl smaskat i oss godsakerna vi hade med i påsen när vi gick ut därifrån. Spännande, eller hur?

Vet ni vad som mer är spännande? Middagen vi åt igår, en idé som utvecklade sej till en väldigt god bit kött faktiskt. Vi ville helt enkelt utmana den vanliga fredagstacosen och började klura lite på hur det kunde gå till. Det behöver inte vara färs som blandas med tacokrydda när det finns så mycket annat i affärernas diskar att välja mellan, så varför inte prova med fläskkotlett?
Sagt och gjort, får vi presentera: Mårtenssons alternativa tacomåltid!


Kotletter med tacosmak
1 kotlett/person
tacokryddor
pressad limejuice
Blanda samman tacokryddor och limejuice till en fast smet och pensla kotletterna med kryddröran.
Låt helst kotletterna ligga någon timme i kylen och marinera innan du steker eller grillar dom.


Majsbröd / Corn bread
3½ dl polentagryn
2½ dl vetemjöl
0.75 dl socker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
100 g smält smör
1 dl finhackad röd paprika
1 dl majskorn
2 dl riven ost, vi använde Västerbottenost
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål.
Vispa samman ägg och mjölk i en större skål, tillsätt smöret och blanda samman.
Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda även ner paprika, majs och ost.
Slå smeten i en smord form. 20*30 cm och grädda brödet mitt i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.
Känn med provsticka så brödet är torrt inuti.
Låt brödet svalna och dela det sedan i lagom stora bitar.

Mango och rabarbersalsa 
2 dl hackad mango, ca 1 stycken mangofrukt behövs
1 dl fint skivad rabarberstjälk
10 cm fint strimlad purjolök
½ lime, finrivet skal och saft
1-2 msk finhackad mynta
1 tsk sambal oelek
salt
Blanda samman alla ingredienserna, smaka av. Låt stå i kylen och gona till sej innan serveringen.

Så, då ska vi ju påminna er också, det har vi ju lovat. Glöm nu inte vad som händer i morgon, det kommer att finnas en finfin receptbok att ladda ner, alldeles gratis!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

20 kommentarer:

  1. Hörni! En värdig utmanare helt klart! Tacokryddan är ju god så varför begränsa den till färsen? Läckert att göra eget "bröd" av polenta... Jag har inte provat att göra polenta ännu fast en förpackning står i skafferiet. Vill gärna testa krämig polenta i stället för ris, pasta, potatis nån gång. Har ni gjort det någon gång, krämig polenta alltså?

    Spännande med inköp - vill veta vad ni hittat för gott!

    Mango och rabarber... Häpp, vilken hit. Värst vad ni bjuder på kreativitet så här på lelle-löda :-) Tack till Mårtenssons!

    Kram och go'kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, vi tyckte också det!
      Det enda vi har använt polenta är en gång för eviga tider sedan och vi gillade det inte alls faktiskt. Blev inte alls den krämiga röran som vi förväntat oss. Men vi har ett recept liggandes som ska testas... någon gång:)

      Rapport kommer, efter helgen blir det nog. Håll ut!

      Vassego till dej, kära Lotta, kramar.

      Radera
  2. WOW! Fläskkotlett är en tråkig torr bit kött som jag är uppvuxen på. Antar att eran är bättre. Tillbehören lät desto vassare:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väldans lätt att den blir för torr. Men om du kör med en kötttermometer alldeles invid benet så ska du ta den från värmen när den nått 58 grader, då brukar den bli riktigt saftig och lyckad.

      Radera
  3. Smakerna hos tacosen är det ju inget fel på, så den utmaningen tycker jag är riktigt bra. Och ni lyckades fint med uppgiften ser det ut som! Speciellt brödet blev jag väldigt sugen på att provlaga (och framförallt äta...).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ju inte det, men det blir så enahanda med färs alltid. Vi bugar och tackar:)

      Brödet blev supergott, men det ska absolut ätas nybakat.

      Radera
  4. Hallelulja och Amen och Tack för recept på majsbröd! Jag är på jakt efter det perfekta, och detta kan vara "it!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallelulja på det! Oh vad vi hoppas på att det verkligen är "it".

      Radera
  5. Majsbrödet har en så fin färg och mango-rabarbersalsa låter fräscht och gott!

    SvaraRadera
  6. Yummie, något för grillkvällen till helgen! Kul när man kan komma på nya sätt att använda kryddorna på. Och majsbröd såg superläckert ut! Vilken färg så fin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir riktigt lyckat ibland och då blir man nöjd.
      Färgen på brödet blir intensivt gul, härlig ersättning för solen:)

      Radera
  7. Jisses vad god den dära salsan låter! Och majsbrödet ser ju allt annat än äckligt ut, om man säger så ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, den var härligt syrlig och god. Tur att du inte tyckte det ser äckligt ut, då hade vi blivit oroliga:)

      Radera
  8. Helt klart en värdig utmanare! Vi har bara ätit tacos en enda fredag sedan vi flyttade hem och det är jag stolt över ;) (men kanske har blivit andra dagar..). Mangosalsa är en av mina absoluta favoriter och kan tänka mig att den sitter som handen i handsken till köttbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, bra att du står pall mot grupptrycket:)

      Precis, där satt den så bra!

      Radera
  9. Tycker ni har lyckats bra med utmaningen. Mangosalsa är ju grymt gott. Får sälla mig till skaran som tycker brödet låter intressant och gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar! Brödet ska du absolut prova, du kan säkert få till någon god variant på det!

      Radera
  10. Kan hålla med om TGIF, men jag tror man snarare ska jämföra dem med andra snabbmatsställen än med riktiga restauranger. Och i så fall är de bra.
    Hm... Vart har ni varit. Cacaofoni? Oil and vineager?
    Hurra, för fler tacosutmanare! Salsan låter dessutom grym till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som snabbmatsställe är de klart godkända, men vi är så förvånade över att det smakat så mycket godare och bättre när vi käkat på TGIF i Stockholm...

      Ja du, ett av ställena som du gissat på är det, och det börjar på C:) det på O har vi redan fyllt lagret med sen innan, men nästa gång får de också ett besök.

      Ja, fler utmanare behövs, det fortsatte snurra i recepthjärnorna ska du veta:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!