söndag 1 juli 2012

Jordgubbsmoussetårta i rosa tema!

Jahaja, då är det väl kanske dags att ägna vårt kök lite tid idag... Det har ekat lite tomt i köket den senaste veckan, men det har varit en hel del på menyn om vi säger så, läkarbesök, kalas och vitvaru-meltdown!
Undersökningen hos fabror doktorn var för frun för att kolla de delar av kroppen som krånglat lite senaste tiden (ni som brukar följa oss minns kanske helgen för vår bröllopsdag...), inte speciellt trevligt och det hela fick våra nerver att darra lite extra. Men efter besöket kände vi oss lättade (vissa mer än andra, hrmmm),
"el doktore" hittade några små fickor och inget annat, det tackar vi för!

Kalaset hade vi här igår, Ankis far och Håkans föräldrar satt vid vårt matbord och smaskade i sej en trerätters som blev uppskattad. Som om vi hade haft teleptisk kontakt med varandra under dagen så blev det en rosa bjudning - rosa/lila dukning, Hasse dök upp med en bukett som gick i rosa från vår favorit på torget, Monika och Kjell hade plockat rosa blommor i trädgården och som pricken över i hade både Anki och Monika överdelar i rosa! Tänk som det kan bli:)

 Lördagens dukning, rosa och lila med egenhändligt tillverkad blomsteruppsättning på bordet. 

 Uppsättningen i närbild, lila klöverblommor nedstuckna i oasis i en trälåda.

Fast när denna buketten anlände så fick den byta plats med klöverkudden:)

 Underbart doftande pioner från Köpingebro, rosa även här. 

Och som på beställning fick vi receptet på midsommarens godaste jordgubbstårta skickat till oss från Madde, så vi fortsätter väl med det rosa temat:


Jordgubbsmoussetårta
Botten
150 g smör, smält
3 ägg
4½ dl socker
4½ msk kakao
1,25 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt mjöl, kakao och vaniljsocker och rör därefter i smöret.
Klä botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper och smöra formen.
Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten när du tar ut den och låter den svalna.
Ta av formens kant, diska av den och sätt tillbaka den igen, klädd med bakplåtspapper runt om. I formen ska sedan moussen hällas på kakan.

Jordgubbsmousse
1 vaniljstång
1½ dl vatten
1 dl socker
250 g jordgubbar
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Klyv vaniljstången och skrapa ner fröna i en gryta. Häll i vatten och socker och koka tills sockret löst upp.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter, krama ur och rör sedan ned dom i den varma sockerlagen.
Mixa bären till en slät sås och rör ner i den avsvalnade sockerlagen.
Vispa grädden och rör ner i den kalla bärröran.
Slå till sist ner bärröran på kakan i formen , ställ den kallt i kylen minst 4 timmar så moussen stelnar.

Garnera med:
Chokladdoppade jordgubbar
chokladgaller



Och så var det det där med Vitvaru-meltdown så. Vår "älskade" kyl och frys lämnade nämligen in sin uppsägningslapp i torsdags då den började uppföra sig mycket märkligt. I frysen var det på sina ställen
0 grader medan det i kylen ibland låg på -7 och så har det fortsatt sen dess, temperaturer som har hoppat upp och ner hela tiden med en hel del mindre trevliga överraskningar som resultat! Frusen sallad, flytande Piggelin, frusen Coca Cola och flytande is - mums:) Så nu har kylen/frysen som egentligen tillhör lägenheten fått tillträde i köket igen, ner från vinden flyttades den idag medan den andra förflyttas till soptippen i veckan. Vi tackar den för lång och trogen tjänst!

Nu tar vi nya friska tag för nästa vecka, vår sista arbetsvecka innan vår semester tar fart! Promenadskorna ska snöras på för en söndagstur, ett mjukglass-stopp i solskenet är inplanerat.
Dagen avslutas med besök hos alla våra kära kollegor där ute i blogg-rymden som fortsätter kika in i vårt kök även om vi inte varit lika flitiga på den fronten själva...

Ha en riktigt bra vecka, och eventuella semesterfirare önskar vi en skön semester!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

23 kommentarer:

  1. Så förargligt med kyl och frys som säger upp kontraktet och alltid sommartid, varför är det så?

    Vilken härligt fin middagsbjudning ni haft. Tårtan ser underbart god ut.

    Kämpa på nu denna sista arbetsvecka så får ni också njuta av semestertider. :)

    SvaraRadera
  2. Åh, vilken härlig tårta! Den ser verkligen jättegod ut! Hoppas att ni har en skön sommar =)

    SvaraRadera
  3. Vacker dukning, vackra blommor och en vacker tårta :)

    SvaraRadera
  4. Vilka vackra blommor, klöverblommorna var en kul idé!
    Tårtan ser fantastisk ut, kanske ska göra sådana nästa helg för då har vi konfirmation här hemma ...
    =)

    SvaraRadera
  5. Skönt att det inte var någon fara! Tjusig tårta och superfina lila tallrikar, Matteus?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Och nej, det är inte Matteus utan ett mycket billigare alternativ är så. Hittade dom på en av stans prylbodar för 20 kronor styck, funderar på att kanske köpa en uppsättning gröna också... till det priset så:) Fanns även mattallrikar för endast 25 kronor, varför har man inte större skåp?

      Radera
  6. Vad härligt allt ser ut! Tårtan ser helt sagolik ut! Rosa är så fint, en av mina favoritfärger också tillsammans med blått. Mina rosa pioner har inte slagit ut riktigt ännu, jag längtar tills de gör det. De röda är i gengäld nästan överblommade. Ha en fortsatt härlig sommar med mat, dryck och andra trevligheter!

    SvaraRadera
  7. Men vilken tårta!Det är helt klart jordgubbstårta-tider :-) Och så fina tallrikarna är..Och pionerna! :-)

    SvaraRadera
  8. Rosa och lila - så fint! Och pioner som är så vackra. Fick med mig en rejäl bukett från landet förra helgen från svågern. Vita, rosa och cerise. Den stod sig underbart fin hela veckan! Tänk att klöverblommor är så fina också, så där i massor. Färgen är underbar.

    Och så tårtan... Himmel så vacker.

    Mindre vackert har det varit i er kyl och frys förstår jag. Trist! Så bökigt att hålla på men bra att ni hade en reserv att ta till.

    Kör hårt i veckan så är det semester innan ni hinner blinka. Önskar er en skön söndag och toppenvecka!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  9. Vilken smarrig tårta, det här sparar jag!! Och vilka fina blommor!!

    SvaraRadera
  10. Puh! Skönt att doktorn inte hittade något annat konstigt! Det är ett nog så otrevligt besök ändå.
    Så fint ni dukat och donat. Den där tårtan ser helt grymt god ut. Moussetårtor tycker jag oftast är mycket fräschare än gräddtårtor.
    Jag minns när kylen och frysen pajade i min brors studentlya. Kylen blev skafferi och det pyttelilla frysfacket fick bli kyl. Gick inte släpa hem någon 2-kilos hushållsost inte...

    SvaraRadera
  11. Tycker om de lila tallrikarna och de fina blommorna ni gjorde i ordning (och även de ni fick!). Visst är det alltid trevligt att få blommor, man blir så glad liksom :)

    Tårtan har jag berömt innan och får göra så igen, sparar ner detta recept i att göra mappen.

    Attans med frysen så det kan bli. Skönt med en ny redig nu då.

    Kämpa på, snart får ni också njuta av semestern som vi gör. Kram på er!

    SvaraRadera
  12. Skönt att besöket hos doktorn gick bra.
    Frysen/kylen vad tokigt det kan bli. Hoppas ni inte hade för mycket varor som blev förstörda.
    Tårtan ser ju gudomlig ut:)

    SvaraRadera
  13. Här händer det grejer! Tur att det gick bättre för Anki hos doktorn än för kylskåpet!:)
    Älskar rosa! Hade gärna tagit plats på eran temafest! Klöverkudden var ju ljuvlig och pioner ska jag ha i min trädgård en vacker dag!

    SvaraRadera
  14. Åh så gott och vackert.
    Ha det gott
    //Jenny

    SvaraRadera
  15. Vad härligt att det blev ett oplanerat rosa tema - bästa temat om du frågar mig, näst efter grönt ;) Skönt att farbror doktorn var positiv och WAAAH vilken underbar tårta! <3

    SvaraRadera
  16. Skönt att allt är väl med er och att ni hade en fin rosa middag!
    Buketterna kan du nog inte njuta av länge, men klöverblommorna borde stå sig, kanske t.o.m. torka och se lika fina ut. För tårtan däremot finns det nog ingen räddning, den kan ingen motstå ;-)

    SvaraRadera
  17. åh jättefint dukat och ser riktigt smarrigt de.tråkigt med kyl/frysen.

    SvaraRadera
  18. Ni skriver så härligt! Och dukningen är fin och tårtan likaså! Så trist med kyl och frys. Jag hoppas att våra håller denna sommar också men de fräser och spottar lite argsint emellanåt. Önskar er en bra sista arbetsvecka innan semestern!

    SvaraRadera
  19. Det glädjer mig att allt är väl med Anki. Kram på er båda.

    Vad fint med klövern! Smart! Ja, och moussetårta... Mmmm.

    SvaraRadera
  20. Superfin rosa dukning och rosa tårta, så fint att allt lyckades matcha, inte illa alls :)

    fint att allt är bra med anki, i jämförelse med det så är ju kyl & frys en världslig sak!

    SvaraRadera
  21. Attans, dumma frys att ge upp så här mitt i sommaren men skönt att få in en ny snygging i köket:)
    Vilken läcker tårta!!! Både i färg och i dekoration! Och bilden, ja den var riktigt somrig och fin!
    Stor kram

    SvaraRadera
  22. Kul med oplanerat tema! Och tårtan är SUPERfin!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!