lördag 7 juli 2012

Spröda chokladkakor

I dag tänkte vi fortsätta på temat "Vad som serverades förra lördagen" och vi fokuserar idag på kakfatet:)
På översta våningen låg det chokladkakor, som lite påminner om drömmar men ändå inte... Men man kan faktiskt säga att det är en viss sorts drömmar ändå, drömmar om barndomstider som flytt. Dessa kakor bakades nämligen väldigt ofta hemma i Ankis barndomshem och de låg alltid på önskelistan vad gällde det som skulle serveras på födelsedagskalasen när hon fyllde år.
Som ett under hittade vi receptet i vår skattkista så naturligtvis provade vi att baka dom själv, hur enkelt som helst visade det sej vara och resultatet blev över förväntan. Underbart goda, spröda chokladkakor som vi har njutit av flera dagar nu:


Eftersom dessa kakorna får frun i köket att tänka på dagar i bardomshemmet så tyckte vi dom kunde passa i månadens tema hos Söta saker. Temat lyder "Hemifrån" och det kan man väl absolut säga att dessa är!

Spröda chokladkakor  ca 50 stycken
125 g smör
1 dl socker
35 g sötmandel
1 msk kakao
½ msk vaniljsocker
½ dl vispgrädde
2½ dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Smölt smöret och låt det svalna helt innan du vispar det med sockret så det blir en porös blandning.
Kör mandelen i en mixer så den blir finmald, blanda med kakao och vaniljsocker och blanda samman med ½ av grädden. Rör ner blandningen i smörsmeten och blanda ordentligt.
Blanda de båda mjölsorterna med bakpulvret och rör ner det i smeten tillsammans med resten av grädden, blanda väl.
Forma degen till små bollar, rulla dom i strösocker och lägg på ett bakplåtspapper på en bakplåt. De flyter ut en del så lägg dom inte för nära varandra.
Grädda dom mitt i ugnen på 175 grader ca 8-10 minuter, de ska flyta ut och börja spricka när de är klara.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Kakor är sällan jag bakar glömmer bort det. Tack för ett trevligt recept :)Detta ska jag prova

    SvaraRadera
  2. De ser goda ut och jag känner hur de smälter i munnen!

    SvaraRadera
  3. Åh, jag som älskar småkakor. Problemet med mig är att de varar aldrig i flera dagar...

    SvaraRadera
  4. Mums för småkakor... här försvinner de i ett nafs i barnens munnar! ;)

    SvaraRadera
  5. jag älskar småkakor! de här låter ju hur goda som helst och jag tycker att man riktigt ser på bilden hur spröda de är. mums :)

    och nej, den där rebecca sa ingenting om min klänning, hon råkade faktiskt bara fimpa på den, det var nog inte med flit ens, men man vet ju aldrig. det är så svårt att veta med de där hippa människorna ;)

    SvaraRadera
  6. Kakrecept kan man aldrig få för många av. Spröda chokladkakor låter oerhört lockande.

    Jag hoppas att ni har en fin lördagskväll! Kram!

    SvaraRadera
  7. Visst är det härligt hur smaker och dofter kan väcka barndomsminnen! Ett spännande recept och ett klockrent bidrag till månadens sötsak.

    Vi skickar semesterhälsningar från Finland! :)

    SvaraRadera
  8. Kakrecept kan man aldrig få för många av! Har inte bakat någon av dessa tidigare. Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
  9. Underbart med småkakor. Tror att jag också ska gräva fram ett recept, som vi brukade göra hemma.

    Ha en skön semester! :)
    Blir det Thailand, som vanligt eller var det Bali i år?

    SvaraRadera
  10. Så fina de blev, jag gillar verkligen kakfatet också!

    SvaraRadera
  11. Vilka underbara kakor! Måste jag göra någon dag.

    SvaraRadera
  12. Hej
    Ville fråga:bakar och lagar ni mat tillsammans inför alla recept ni lägger ut eller har ni en som bakar mer och en som lagar mat mer än den andra? Sedan ville också fråga vem av er två som lagar mest mat hemma hos er?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar är det oftast Anki som kockar eftersom Håkan kommer hem för sent från jobbet för att hinna med det. Onsdagar, lördagar och söndagar antingen hjälps vi åt (oftast) eller så kockar Håkan. Det är nog ingen större skillnad på vem som lagar mat mest, men när det gäller bakning så är det Anki som gör det. När det gäller korvtillverkning och annat i den sortens mat så är det Håkan. SÅ det bir väl 50/50.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!