onsdag 29 augusti 2012

Onsdagsöverraskning!

Under våren har vi ju varit lediga tillsammans på onsdagarna här i vårt kök, men nu med höstterminens nya schema så blir det så att Håkan får njuta av lite egentid i hemmet. Anki jobbar nu alla veckans dagar, och då istället väldigt korta dagar, vilket är riktigt bra det också. Det betyder nämligen att hon då kommer hem till både den ena och den andra överraskningen eftersom det finns en make hemma som älskar att stå i köket och roa sej! Och så får Håkan njuta av att lyssna på P1 i fred och rumstera i köket, precis hur han vill!

Förra onsdagen var det som att komma hem till ett Kinderägg - alltså tre överraskningar i ett - i köket. Middagen var förberedd, en sockerkaka var bakad och av den trollades det sedan fram en smaskig efterrätt! På med duntofflorna, upp med fötterna på soffbordet och bara koppla av, snacka om lyxhustru:)
Hollywoodfruar - släng er i väggen!

Är det nu någon som vill skämma bort någon i sin närhet med den goda efterrätten 
så kommer receptet här:

Sockerkaka
125 g smör
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ citron, rivet skal
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda samman mjöl, bakpulver och citronskal och rör ner det i äggsmeten, varvat med smöret.
Rör om tills allt är noga blandat.
Smörj och bröa en avlång form och slå i smeten. Grädda kakan nederst i ugnen på 175 grader, ca 45 min

Efterrättsreceptet är hittat i en 30 år gammal kokbok från "Allt om Mat".

Förgylld glass 4 port
Vaniljglass
Sockerkaka eller annan mjuk kaka
Sås
2 dl utspädd svart vinbärssaft
2 tsk pressad citron
2½ tsk potatismjöl
125 g frusna hallon
Blanda samman saft, citronsaft och potatismjöl i en gryta.
Låt blandningen sjuda upp under omrörning och låt det fortsätta sjuda tills det tjocknat.
Häll i hallonen och ta bort grytan från värmen.
Lägg en skiva sockerkaka på en tallrik, lägg på en skiva glass och häll sedan på hallonsåsen, varm eller kall.

Om det var gott? Absolut, det var en efterrätt i stilen "rensa-tallriken-gott"!

...och middagsreceptet då? Håll ut, det kommer det också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xxx

19 kommentarer:

  1. Haha, slickat tallriken alltså. Då är det gott!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Fin sockerkasbakelse! Påminner om en dessert jag gjorde förut då jag rostade en sockerkaksskiva i brödrost (smulade en del dock)och hade en klick grädde med bär ovanpå. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Ja, vi har provat de rostade skivorna, väldans gottigt...

      Radera
  3. herregud så gott det såg ut =)

    SvaraRadera
  4. Ja, detta såg riktigt riktigt smarrigt ut, duktiga Håkan! Och vilken härlig lyx att komma hem till detta! Anki, en av skånefruarna! :)

    Vet ni att varje tisdag kväll tänker jag att nu myser ni för att ni är lediga på onsdagen och även på onsdagar brukar jag tänka att nu är de lediga och har det bra.... dags att tänka om även för mig nu då ;)

    Kram fina ni!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, en tjej som har koll på läget, eller iaf på hur det har varit:) Ja, även du får tänka om, men det fixar du säkert.

      Kram på dej

      Radera
  5. Verkligen gott och snyggt upplagt!

    SvaraRadera
  6. Jag vill också vara lyxhustru! Det låter som ett alldeles utmärkt upplägg det där. Vi får väl se hur länge det håller i sig :-)

    Tänk att det 30 år senare funkar lika bra som det säkert gjorde då, receptet alltså. Med sockerkaka kan man göra mycket och jag tror faktiskt att jag skulle fixa att "slänga ihop" det, som Amy brukar säga.

    Mycket aptitlig bild på fin duk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vi har väl i minnet att en viss make i ditt hem också är en hobbybagare vad gäller goda kakor och efterätter...

      Tack!

      Radera
  7. Har du slickat tallriken? ;)

    Låter så gott. Perfekt att göra med all sylt, som finns i frysen. Min frys, alltså... ;)

    Tycker nog att ditt schema är mycket bättre denna termin - tänk att få komma hem till dukat bord varje onsdag. Lillördag i sin rätta skepnad! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, det gjorde vi båda:):)
      Ja, i vår frys finns det iaf ingen sylt, den har vi spisat. Dags att koka ny kanske...

      Radera
  8. Ett riktigt bra sockerkaksrecept är svårslaget. Jag menar, det är ju en klassiker av en anledning. Vilket roligt sätt att servera den, festligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, detta kör vi alltid med man ska inte ändra ett vinande koncept:)

      Radera
  9. HAHA:) Ja fruarna kan slänga sig i väggen!

    SvaraRadera
  10. Hihi, ja vissa har det bra! :) Hoppas det håller i sig hela hösten. Kinderäggöverraskningar kan ju aldrig vara fel ;-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!