tisdag 4 september 2012

Panerad kotlett, vardag eller helg.

I dag bjussar vi på en härligt saftig, lättlagad och snabbfixad vardagsmiddag. Eller, för all del, så kan man även servera den på helgen, den blir precis lika saftig och är lika lättlagad då också!


Kotlett med god panering  2 port
3 utbankade, benfria fläskkotletter
2 msk vetemjöl
5-6 ansjovisfiléer, fint hackade
1 msk orökt kaviar
1 msk finhackad lök
svartpeppar
2 ägg
smör
Vispa samman äggen och blanda ner kaviar, ansjovis- och lökhacket, krydda med svartpeppar.
Torka av köttbitarna och vänd dom först i mjölet och sedan i äggröran och försök att få så mycket som möjligt att fastna på kotletterna. Det som inte fastnar ska du spara till senare.
Stek kotletterna i smör i en medelvarm stekpanna, ca 5 minuter på varje sida.
Droppa över den sista äggröran innan du vänder kotletterna.
Servera gärna med kokt potatis. Och var inte orolig, det behövs faktiskt inte sås, det blir riktigt saftigt tack vare paneringen.

Just panerade kotletter blir vi alltid lite nostalgiska över i vårt kök och så även denna gången. Det är nämligen så att första gången Håkan bjöd hem sin blivande fru på middag så kockade han till just panerade fläskkotletter. Visserligen inte just denna varianten utan en helt vanlig med skorpmjöl, men det gick ju bevisligen vägen ändå!
Kanske dags att ändra på det gamla talesättet till "Vägen till en kvinnas hjärta går via magen"?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

20 kommentarer:

  1. Alltid fint med minnen till maten! Det smakar på något sätt smakar det bättre då... Det första min sambo lagade mig var hans chili con carne med lövbiff, just chili con carne har blivit en paradrätt till vardags här :) Panerade kotletter har jag faktiskt aldrig ätit, de här ser kanongoda ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det. CCC med lövbiff, det låter som en höjdare, så gott. Förstår att det tillhör en av paradrätterna:)

      Radera
  2. Ser verkligen gott ut! Gör så sällan mat med panering tyvärr för det blir ju så gott!
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Visst blir det gott, så saftigt i smaken.

      Radera
  3. Låter gottigt :)
    Ha en fin dag
    Jenny

    SvaraRadera
  4. Det måste jag nog testa någon gång!...att panera kotletter. Det ser riktigt gottigt ut!=)

    SvaraRadera
  5. Gott! Lite schnitzelvibbar där... Och ärtor till. Det glömmer jag alltid att man kan ha. Det är ju både gott och fint på tallriken. Mycket jag ska komma ihåg tills jag kan kocka ordentligt igen.

    Min man bjöd på egenlagad Chicken à la King i början av vår dejting (läs förhistorisk tid). Att vi fortfarande hänger ihop har inget med den maten att göra om jag säger så (även om det smakade OK) så vägen till mitt hjärta gick inte via mat i magen utan snarare fjärilar i magen :-)

    Ha en fortsatt fin vecka med gott på tallriken!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför är det så lätt att glömma de stackars små gröna liven? Så enkla att ha hemma i frysen och enkelt att bara smälla på.

      hahaha, vilket härligt matminne, fjärilar i magen är väldigt viktigt för en fortsättning:)

      Detsamma till dej vännen,
      kramar

      Radera
  6. har bläddrat lite i er blogg och ni bjuder på väldigt fina, inbjudande bilder på era måltider

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och välkommen hit! Tack så mycket för din fina kommentar som gör oss så glada, härligt med sporrar från våra läsare!

      Radera
  7. Lite nostalgi här. Panerade kotletter lagade mamma ofta när jag bodde hemma. Till det klyftpotatis och påsbea.

    Gottigt!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med nostalgi, mat och minnen, det kan verkligen dra igång en hel del.

      Kram

      Radera
  8. Min sambo gör goda panerade kotletter, själv har jag aldrig gjort det... det finns nämligen saker jag helt enkelt inte testar att göra själv, för åtminstone de dagar när vi äter det så står inte jag i köket ;-)

    Er panering låter - för mej - som en jättegod "helgvariant", och tänker man till lite citron och kapris så är det en (oäkta) tjock wienerschnitzel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som man ska göra ju, överlåta till andra det som de kan bättre och ta det man själv kan och göra:)

      Ja, det hade säkert varit väldans goda tillbehör, det lägger vi dit nästa gång. tack för tipset.

      Radera
  9. Konstigt att man kommer i håg sådant. Kommer till och med ihåg vilket vin Johan bjöd på på vår första dejt. Han hade minsann planerat och fixat. Gick rakt in i mitt lilla hjärta!:)
    Ärtor ska det vara!! Mums!!

    SvaraRadera
  10. Husmanskost när det är som bäst. Mums vad gott! Gillar också de klassiska tillbehören med STORA bitar. Me like!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!