måndag 22 oktober 2012

Lite av en söndagsmiddag.

Söndagsmiddag och söndagsrapport, kan det vara nåt? Ja, vad ni än tycker så är det vad vi har att bjuda er på idag:) I går sysslade vi med något så spännande som utrensning av badrumsskåpen, oglamouröst men absolut behövligt. Vi var dessutom på en lägenhetsvisning så nu vet vi ytterligare ett ställe i stan som vi inte vill flytta till, så praktiskt! Visserligen var vi rätt så tveksamma redan innan vi gick dit men man vet ju aldrig, det kan ju kännas helt annorlunda när man väl kommer in i huset och våningen. Men så var inte fallet här så vi är fortfarande på jakt, så är det när man är kräsen:)
Dagen avslutades med en god måltid och lite glass till efterrätt framför Solsidan på tv. Så glada vi är att den har börjat att sändas igen, den är en av våra absoluta favorit-tvserier. Vilka karaktärer, man kan ju inte annat än älska dom alla!


Något annat vi älskar är en smarrig schnitzel till middag, vi snackar alltså en gjord på helt kött, inget sammanpressat fusk med mer panering än något annat... Denna gången blev det en schnitzel gjord på hel benfri fläskkotlett som Håkan skar till så kallade fjärilskotletter, beskrivningen ser ni nedan. Sen är det bara att köra en dubbelpanering av köttet innan det hamnar i stekpannan.
Traditionella tillbehör, ansjovis (eller sardeller), citron och kapris, sockerstekta potatisar tillsammans med en sås som gick utan på allting - där har ni en söndagsmiddag till kommande helg:

Skinkschnitzel av benfri kotlett med en förbenat god sås   2 port
300 g benfri hel fläskkotlett
2 ägg
vetemjöl
skorpmjöl
salt och vitpeppar
Till garnering:
Ansjovisfilé eller sardeller
kapris
Skär ett snitt ner i köttet, skivan ska vara ca 1 cm tjock, men skär inte hela vägen ner utan stanna när det är ca 1 cm kvar i nedre kanten.
Skär sedan ett nytt snitt ca 1 cm från det första, men skär detta rakt igenom så du får en köttskiva som nästan är delad. När köttskivan läggs ut ska det se ut som en fjäril (fjärilskotlett).
Banka till köttbiten lite på mitten så den blir så platt som möjligt i skarven.
Vispa upp äggen i en djup tallrik, blanda mjöl med lite salt och peppar i en annan tallrik och häll skorpmjölet i en tredje tallrik.
Doppa köttskivan först i mjölet så båda sidor är täckta av mjöl, fortsätt sedan att doppa ner köttet i ägget och till sist ner i skorpmjölet. Nu har du gjort en sk. dubbelpanering av din schnitzel!
Stek köttet direkt i en rejäl klick smör på båda sidor, ca 4 minuter per sida (beroende på tjockleken).
Lägg på garneringen och servera med potatis (så gott med sockerstekta, kokta potatisar) och sås.

Sås
3 dl vatten
1 msk sherryvinäger
1 dl portvin
2 msk oxfond
2 tsk socker
salt
vitpeppar
1 dl grädde
Blanda allt utom grädden i en gryta. Låt det koka ner till hälften och häll i grädden.
Låt såsen få ett uppkok och red av om du tycker det behövs.

På tal om nästa helg så är det då dags för den årliga matmässan "Älska Mat" i Malmö. Vi har bokat in ett besök på lördagen tillsammans med syrran/svägerskan Carina, svågern Affe och syrrasonen Freddy, och vi ser fram mot en riktig heldag med massa provsmakningar. Ett restaurangbesök ska vi också slå till med när vi är i stora staden, om vi har plats till någon middag efter alla smakprov...
Vi har en några förslag på ställen vi vill äta på, men om någon av er läsare sitter på ett hett tips på en bra restaurang i centrum så får ni gärna dela med er av dom!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

36 kommentarer:

  1. Jag var i Malmö i somras och kan rekommendera Malmö brygghus. Där kan ni köpa provbrickor på alla öl de brygger själva (till en löjligt liten peng) och är man sugen på rom eller whiskeyprovning så finns det sånna också ( för samma löjliga summa). Matsedeln var inte heller så dum och väldigt prisvärd. Jag åt deras alemarinerade burgare på 250 gr och dog nästan av mätthet men det fanns en hel del annat gott om man är sugen på mer "köttigt". Googla på Malmö brygghus så får ni fram menyn skulle jag tro. Ska bli kul att läsa om Mamlmöresan sen:)
    Ha en fin måndagkväll! Önskar Ann-Sofi med katt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har kollat lite på deras sida, de ställer ut på mässan så deras öl har vi provat förra gången vi var där. Skulle varit kul att även besöka deras bryggeri också.

      Japp, kameran följer så klart med:)

      Detsamma till er

      Radera
  2. Schnitzel är aldrig fel! Och såsen ser jättegod ut, godare än receptet låter måste jag säga ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, det är det inte.

      Nu förstår vi inte, menar du att receptet inte faller i smaken...:)

      Radera
  3. Ja, solsidan you gotta love them! Ojoj, årlig matmässa låter riktigt trevligt tycker jag allt, vill också gå med er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska bli riktigt trevligt, fast inte lika trevligt som det varit med dej vid vår sida:)

      Radera
  4. Åhh så gott det ser ut!! Detta är nog en av mina absoluta favoriträtter .. Fast jag har aldrig lagat det själv!!! Undrar varför.. men nu har jag ju ett recept !!
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Då är det ju hög tid att prova nu:)

      Radera
  5. Gott!!!!! Vi var på matmässan i Malmö för nåt år sedan men tyvärr blir det inget besök i år :( Hoppas ni får det trevligt! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så synd, annars hade vi kanske sprungit på varandra!

      Kramar

      Radera
  6. Den där Matmässan. Glömmer bort den varje år och nu ska jag jobba igen! Tror att ni är rätt mätta efteråt. Har för mig att ni var det förra året nämligen ;) ...annars finns det ju Centralen eller Green Lion, som ligger nere vid hamnbassängen på samma sida, som Slagthuset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så synd du ska jobba, vi tyckte den var väldans bra när vi var där sist. Hoppas den blir lika lyckad denna gången bara.

      Bra med restauranger som ligger nära, vi kanske inte orkar ta oss så långt efter en heldag på mässan...

      Radera
  7. Makens favoritmat. Wienerschnitzel!
    Otroligt gott.

    Trevlig matvecka och sen matmässa. Tyvärr bor jag lite för långt bort för att åka.

    // lena från make Ahead food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, det var väl en fullträff då!

      Tackar, detsamma till dej (ja inte mässa då...)

      Radera
  8. Den där förbenat goda såsen ska jag testa! Är urusel på såser!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör du helt rätt i, hoppas nu bara att den går hem i ditt kök också.
      Lycka till!

      Radera
  9. Men guuud så gott! Sås, kött och potatis, fast godare.

    Men inte ska ni väl ens tänka tanken att flytta ifrån skyddsrummet. Tänk om något skulle hända och ni inte har något skyddsrum dit ni flyttat. ;o)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så rätt så!
      Oj då, det har vi inte tänkt på... nä då får vi väl bo kvar då, om inte det finns ett skyddsrum i något annat hus:)

      Kramar

      Radera
  10. Skönt när man känner så på en visning...
    Vilken mat! Sitter här och är hungrig....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det så, man bara vet liksom redan när man stiger in i trapphuset.

      Radera
  11. Vi följer också med Solsidan, så bra :) Låter kul med matmässa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den helt underbar. Precis som matmässa:)

      Radera
  12. Ja tack till både schnitzel (precis som jag vill ha den med alla de klassiska tillbehören, mums) och Solsidan, yes. Jag tänkte ta ett besök på matmässan på fredagen eftersom jag åker upp till släkten på västkusten på lördag. Är själv också nyfiken på bra restaurangtips. Åt jättegott på Lemongrass om ni inte varit där, bordsbeställning är ett måste. En drink på Rosen bar (vid Lilla Torg) är också ett hett tips, grymma drinkar i mysig miljö. Ha en go vecka Kramar och tack för födelsedagshälsningarna ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, på fredagen... då ska ju inte vi dit:) Lemongrass har vi om men aldrig varit på, vi antecknar den, tack! Rosen bar antecknar vi absolut!

      Kramar

      Radera
  13. Mums ser o låter underbart gott! Ibland bor man i fel landsände, allt roligt man skulle vilja vara med på som matmässan ligger lite för långt bort!....=/
    Ha en fortsatt bra vecka!
    //Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju så det är tyvärr, man kan ju inte vara med på allt man vill. Men vi är så glada att det händer något här nere i vår landsända någon gång, det mesta brukar vara samlat runt hövvestan, tyvärr.

      Detsamma

      Radera
  14. Schnitzel är en av mina favoriträtter, med massor av citron men utan firren... Åt en schnitzel stor som ett dasslock i Berlin fast till den fick jag minsann inte så fina sockerstekta potatisar! Så gott att steka potatisen så, bästa ytan och smaken blir det. Mamma lärde mig det som lärde sig knepet av min mormor.

    Badrumsskåp måste rensas ibland och ibland måste man på matmässa. Så är det bara. Är tyvärr helt okunnig om matställen i Malmö men det verkar ju lösa sig fint. Kul att komma iväg på mässa och smaka en massa gott!

    Ha en skön tisdagskväll och njut av energin som ni har frigjort genom att rensa badrumsskåpet, feng shui eller nåt sånt :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, misstänkte liksom att du hoppade på firren som ligger på:) Ja, sockerstekta päror är så gott, men så svårt att komma ihåg att göra. Fina mattraditioner som går i arv.

      Feng-Shui - absolut!

      Kramar

      Radera
  15. en riktigt god schnitzel tackar väl ingen nej till? men jag skippar precis som lotta här ovanför också helst fisken till.. och ärtorna också. men citron och förbenat god sås låter ju inte alltför dumt :)

    vad roligt med matmässa! och att få åka iväg till storstan är ju inte heller så dumt, jag har inte varit i malmö sedan... eh, ja, de byggde fortfarande öresundsbron iaf och jag roade mig med att mata en igelkott med chips så... några restaurangtips kan jag inte bjuda på, men räknar med att ni bjuder på ett när ni är hemma igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det borde det ju inte finnas någon som gör? Ok, du är ursäktad eftersom du vill ha den förbenat goda såsen till:)

      Ojdå, det låter ju som det borde ha varit runt stenåldern du var i Malmö...:):) Klart vi bjuder på restaurangtips, du känner väl oss.

      Radera
  16. Jag har lite skinkschnitzel i kylen,man kanske göra lite schnitzel det är ju såå gott med panerad schnitzel!www.sportochspelkocken.se

    SvaraRadera
  17. Åhhh vad det ser gott ut en kall pilsner till? : ) kramar från Hjo Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Sofia, det hade suttit fint till!

      Kramar

      Radera
  18. Jag älskade Johan P när vi var där och frossade i en massa god fisk och skaldjur. De har dessutom bubbel på glas ;-)
    Jag har flera gånger tänkt att besöka den karibiska restaurangen (minns ej namnet), men jag vet inte om de har god mat. Romdrinkar har de, ho ho...
    Vi åt riktigt god middag på Victors, men själva restaurangen var dragit som attan.

    Schnitzel tackar jag inte nej till. Det är så grymt gott. Gärna utbankade stora som hela tallriken och med råstekt potatis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, nu älskar vi också honom efter att vi kollat in hans meny. Extra bonus för att restaurangen ligger på gångavstånd från mässan och centralen. Guldstjärna för bubbel på glas. Kikade lite på deras julbord som låter som att det var komponerat för fisk och skaldjursälskare som oss. Det tål att funderas på, absolut, tack för tipset!

      Nope, schnitzel ska man inte tacka nej till när det serveras, då får man gå hungrig från bordet:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!