tisdag 22 januari 2013

Vitlökspanerad kyckling

Vad ska vi kunna bjuda er på idag? Visserligen är det ju fiskdag idag (tisdag, ni vet) men firren sitter vi på lite till och tar när det närmar sej helg lite eftersom just den portionen känns lite "helgig":) Och när det inte är fisk så brukar det ju vara fågel (om det inte är mitt emellan, och där vet vi inte riktigt vad man äter) så då kör vi helt enkelt på det.

En panerad variant med vitlöksmak på paneringen, egentligen stod det pressad vitlök i ursprungsreceptet men vi upptäckte snabbt att det fanns en mycket enklare väg att gå som hette vitlökspulver. Det blandade sej nämligen mycket bättre med paneringen än vad den pressade gjorde. Några andra förändringar skedde men det är ju ingen ovanligt, grundtanken är dock densamma även om tillagningen blev snabbare och det klagar vi inte på när dagen heter vardag...

Lite kall sås rördes samman på gräddfil, fransk senap, lite örter och kryddor och det passade väldigt fint till, precis som den lite matigare salladen med matvete i gjorde:

Originalreceptet hittade vi i Jamie Olivers bok "Matrevolution", den är väl snart utsliten...

Vitlökspanerad kyckling  2 port
1 tsk vitlökspulver
1 citron, rivet skal
1½ dl panko eller ströbröd
½ dl hackad persilja
salt och svartpeppar
vetemjöl
1 ägg
2 kycklingfiléer
smör och rapsolja
Blanda samman vitlökspulver, citronskal, panko och persilja i en tallrik.
Knäck ägget och vispa samman i en djup tallrik.
Strö ut mjöl i en tallrik.
Halvera filéerna på längden och banka ut lätt så de blir jämntjocka.
Doppa köttet först i mjölet och se till så det kommer överallt.
Doppa sedan vidare ner i ägget och till sist i pankoblandningen.
Smält smör och olja i en stekpanna.
Bryn kycklingen och sänk sedan värmen och låt dom sakta steka färdigt på järnet ca 5 minuter per sida.

Så där ja, det var väl en lättlagad och smarrig kycklingrätt till vilken dag som helst?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

24 kommentarer:

  1. I USA köpte man färdig smaksatt brödpanering, jag gör som ni och gör egen :)
    Ha en skön vecka. lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, absolut gör vi vår egen, så får vi den precis som vi vill ha den:)
      Detsamma önskar vi dej!

      Radera
  2. Måste köpa panko. Har aldrig testat men förstår att det är gott! Låter som en go kycklingrätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste du absolut göra, det blir så mycket knaprigare och krispigare i stekpannan.

      Radera
  3. Jag ser fram emot att få se hur Håkans nya korvidé blir i färdig version! Inte med smak av fingrar, va... :-O
    Det här låter tokgott. Vitlökspulver har jag alltid hemma till min egna tacomix bland annat. Så detta får vi testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den idéen kommer det en rapport på inom kort, spännande:) Speciellt om man anar fingerfärdigheten i smaken...
      Det blir så gott med vitlökssmaken i paneringen, funkar säkert jättebra till fisk också. Testa på bara!

      Radera
  4. Oh en enkel kyckling som känns rejält festlig är ju det perfekta receptet:)
    Ha nu en fin onsdag:)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är alltid fint med ett festligare vardagsrecept.
      Detsamma önskar vi dej,
      kram

      Radera
  5. Det där låter ju jättegott! :) Måste provas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du tycker det, hoppas det ska smaka!

      Radera
  6. Låter gott! Vitlökspulver använde jag mycket förr i potatisgratäng men det hatas av Mannen så tja, så gick det med den saken :-)

    Borde passa på att äta en massa mat med vitlök den här veckan då jag är gräsänka men då sätter annat in som förstör matlagningen. Har tränat i veckan men börjat alldeles för hårt för min otränade kropp så den gick in i protest och jag mår pyton. Träning trodde jag skulle vara bra för en?!

    Kyckling, inte bara på fredag utan vilken dag som helst - absolut!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhhh, den där mannen...! Han får snart börja vänja sej vid den godaste löken av dom alla:)

      Träning? Vad är det, nu förstår vi inte alls vad du menar:)Låter oerhört arbetsamt om vi får säga vad vi tycker...

      Kramarna!

      Radera
  7. Panko är jättegott och drar till sig det goda fettet fint. Jag är försiktig med det eftersom både jag och dottern borde tappa några kilon... Himla gott är det dock.

    Jag tror att när man gör kyckling en fiskdag, då är det precis det ni skrev: mittemellan. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, så mycket krispigare! Fast inte för ofta:)
      Då bestämmer vi helt enkelt det, mittemellan är vad det är:)

      Kram!

      Radera
  8. Det är så gott med krispig kyckling! Nu blev jag sugen på kyckling nuggets...;)
    Ha en toppen onsdagskväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns nog lite som nuggets med pankon.
      Detsamma hopas vi att du har,
      kramar

      Radera
  9. Det där ska jag lägga på minnet :-) Panko är ju så gott att panera med och det var riktigt länge sedan det blev något sånt här hemma.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, ännu bättre om du lägger det på tallriken:):)
      Det blir verkligen mycket godare med panko har vi upptäckt och nu överger vi det aldrig.

      Kramar

      Radera
  10. Tycker paneringen låter god! Håkan står i och håller på med korvtillverkning, imponerande (fast det är jag sedan tidigare). Hoppas ni inte fryser alltför mycket i kylan, brrrr jag gör då det kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var verkligen god, borde ju funka att göra på en vegetarisk variation av middag också?
      Tack, ja det där ältandet passar mej:)

      Fryser gör vi absolut, dubbla fleecar på när man sticker ut näsan genom dörren... nästan:)

      Värmande kramar

      Radera
  11. Himmel så gott det såg ut! Blev nästan hungrig fast jag precis ätit ..
    Gjort något liknande med mandelmjöl någon gång. Blir inte lika "krispigt" som ströbröd men smaken är god!
    :)

    SvaraRadera
  12. åh vad gott de ser ut,ska verkligen testa och marinera nästa gång.åt kycklingfilè i dag och lite torrt blev det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja testa du att marinera det gör vi ofta och det hjälper verkligen till.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!