tisdag 26 februari 2013

Asiatiska smaker när längtan tar över

Herr Mårtenssons drömmar om Thailand och att kanske få återse det landet nu i sommar grusades ju tyvärr. Priserna ville inte sjunka tillräckligt fort och när resorna till vår plan B försvann snabbt som en påga-liter på lördagskvällen kände vi isen i magarna smälta lika kvickt. Men vi sörjer absolut inte att vi nu istället landar på Madeira (även om fru Mårtensson inte alls ser fram mot deras omskrivna landningsbana...), för vad vi har förstått har de väldans god mat och dryck i det landet och det är ju snudd på det viktigaste när vi väljer resmål numera. Att det dessutom finns en hel del att se och göra på ön gör ju inte det hela sämre, för vi vill ju inte gärna bara ligga och gassa i solen hela dagarna:)

Men som vi skrivit tidigare så kan man ju faktiskt resa på en tallrik också, det gör vi gärna när längtan blir för stor, och när ni ser tallriken här så förstår ni kanske vem som längtade vart...


Här är det åter igen Bodil på Ankis jobb som tipsat om receptet, herrn hälsar och tackar för detta goda Thailandssubstitut...

Fiskgryta med linser
2 msk färsk riven ingefära
½ msk curry
1 burk kokosmjölk
1 dl torkade röda linser
½ dl sweet chilisås, gärna med vitlökssmak
½ lime, saft och rivet skal
400 g torsk, i bitar
5 små tomater, halverade
1 näve sockerärtor, strimlade
Låt ingefära och curry fräsa i olja på medelvärme några minuter.
Häll i kokosmjölk, linser, sweet chili, limeskal och limesaft, låt det småputtra ca 10 minuter.
Smaka av med salt och ev mer limesaft.
Blanda ner tomater, sockerärtor och fisk, låt det puttra ca 5 minuter så fisken blir genomkokt.
Servera med valfria tillbehör.

Som brukligt är så blev det fisk till middag även i kväll och denna gången med hjälp av en annan sorts kollega, nämligen en från bloggvärlden. Men det receptet tar vi en annan dag, nu håller Mårtenssons kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

26 kommentarer:

  1. Ja, man kan ju åka världen runt sittande vid köksbordet! ;)
    Grytan låter otroligt smarrigt! :)
    Och Madeira låter väldigt spännande! Dit vill jag också åka nån gång! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan ju det, perfekt när det inte finns tid för riktiga resor:) Vi tycker det ska bli riktigt kul att komma dit, även om det kanske känns lite pensionärsvarning på det...:=)

      Tack, detsamma till dej.
      Kramar

      Radera
  2. Madeira låter ju inte så tokigt alls! Här går planerna mer västerut i sommar... Ja, inte långt västerut - västkusten snarare :) Lite längre västerut i påsk dock, till England! Solsenester blir en annan gång ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi tyckte inte heller det, ska bli spännande att se var vi tycker när vi är där. Härligt med lite resor som ligger framför (och bakom), trevligt med något att längta till.

      Radera
  3. Där är det ju! Låter fantastiskt gott! För lite thaimat i detta hemmet. Men nu är jag sugen på fräscha smaker. Varit mycket mastig mat i detta hemmet ett tag. I brist på fantasi...:(
    Madeira låter inte dumt det heller. Man måste ju variera sig lite!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här är den ju! Fast kanske inte för att bjuda sambon på då, du får smarra på den själv. Det är väl lite så nu när det går mot vår, då sätter det där suget in på lite andra smaker.

      Variation är ett måste:)

      Radera
  4. Kokosmjölk är en sådan sak som jag alltid har hemma, man kan göra så himla mycket med det verkligen!
    Tråkigt när reseplaner går i stöpet, men jaghar bara hört gott om Madeira från de som varit där, så det blir säkert bra det med! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, det är en lagervara i Mårtenssons kök:)
      Vi ser absolut fram mot Madeira, ska bli spännande att se något nytt!

      Radera
  5. Hittade hit vi Lanas blogg. Thailändsk mat är ju bara så gott! Vad synd att ni inte kommer iväg till Thailand...lider med er. Jag och min man fullkomligt älskar Thailand med allt vad det innebär! Vi var i Khao lak nu i år, kom hem för snart 4 veckor sen. Längtar tillbaka massor! Men under tiden får man laga thaikäk! Fin blogg Ni har! Hoppas er resa till Madeira blir toppen!

    Jag bloggar om Lchf, kika in om Ni vill :)
    Nu ska jag kika runt hos er!

    Kram C <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen, så kul att du lämnar ett avtryck i vårt kök, det gör oss så glada.
      Vi är också förtjusta i Thailand och har varit där några gånger nu, så det är kul med nya upplevelser. Thai-längtan får stillas med mat:)
      Tack, det hoppas vi också.

      Då tar vi en kik hos dej.

      Välkommen tillbaka,kram

      Radera
  6. Visst är det bra när man kan resa på en tallrik också när längtan sätter in :) Kokosmjölk och ingefära är så gott i maten. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, perfekta sättet att stilla längtan är det.

      Kramar

      Radera
  7. Madeira är inget dåligt substitut kan jag tala om! Där var jag för en del år sedan, och jag lovar att ni har mycket att se fram emot, både vad beträffar mat, dryck och natur! Kom bara ihåg att ta med paraply, för regnskurarna duggar tätt. Men de är kortvariga och sedan skiner solen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners Kjersti, då litar vi på dej! Paraply ska packas, låter nästan lit som Thailand har varit på somrarna då, små regnskurar. Inte dumt det heller, då är det ju grönt och friskt i alla fall:)

      Radera
  8. Madeira låter härligt! Har dock aldrig varit där.
    I Thailand var vi i vintras och visst är det härligt där, för att inte tala om maten - denna fisk ser jättegod ut!! Fint tips som sparas ..
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte vi heller men det ska bli väldigt intressant att komma dit. Rapport kommer när vi väl varit där, även om det dröjer än... suck...

      Fint, spara på!

      Radera
  9. Vad trevligt med en resa att se fram emot! :) Vi är också väldigt matfokuserade när vi sitter och planerar resemål, men det är ju inte så konstigt oss matbloggare emellan ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns alltid bra. Absolut, maten och drycken styr till stor del, man kollar ju in restaurangutbudet innan allt annat:) Vi har redan en lista både för Budapestresan och för Madeiraresan med matställen...

      Radera
  10. Madeira låter inte alls dumt! Mederiasås är ju inte dumt! Inte er asiatiska fiskgryta heller. Själv kommer semstern styras mot Frankrike i år! Jag är megaglad att ens komma iväg någonstans. Jag drömmer gärna men slår oftast inte slag i saken. Ha en fin onsdag! KRAM PÅ ER

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis, lite så tänkte vi också:)
      Frankrike låter riktigt härligt, vilka matupplevelser du har att se fram mot! Det är ett land som står på önska-listan för vår del också. Ska bli spännande att få läsa vad du tycker om det. För en rapport kommer väl?

      Detsamma till dej,
      Kramar

      Radera
  11. Thaimat är ju så gott så jag förstår herrn som har abstinens! ;) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det himlarns gott så när abstinensen sätter in är det bara att ge efter.

      Kramar

      Radera
  12. Vad kul att man kan hjälpa till lite och tipsa om goda recept. Roligt att Håkan gillade fiskgrytan (precis som jag). Jag får rota lite i min receptlådan och se om jag kan komma med fler tips:).

    Kram Bodil

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tyckte vi också, ibland tryter ju den där inspirationen och kreativiteten liksom... då är det inte fel med lite tips! Vi tar gärna emot flera.

      Kram på dej Bodil och ha en fin helg.

      Radera
  13. Det är ibland bra att det inte blir som man tänkt dig. Nu får nu uppleva Madeira! Låter ju supertrevligt!
    Reser via maten det gör vi så gärna. Det är mer vad min plånbok pallar med även den gärna hade fått ge utrymme för någon riktig resa också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, vi tycker det ska bli så spännande att få se Madeira också, ibland rycker ödet in.
      Visst är det tur att maten kan hjälpa till när det inte är läge i börsen...

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!