torsdag 21 februari 2013

Göra egen müsli

Nu ska vi ta och rida på en våg här alltså och vara lite så där taktiska:) Jo, det kan man ju tro att vi har tänkt, men det var faktiskt inte alls meningen att när vi nu äntligen tog vår "göra-egen-müsli-oskuld" skulle en müsliskandal sega upp på himlen... Men så råkade det bli och då får det vara så. Men det kanske kan sitta fint med ett tips på hur man kan göra sin egen müsli och på det viset styra och ställa med mängden socker som man tillför.

Varje gång vi har läst hos flera av våra fina bloggarvänner ute i landet hur dom gör egen müsli så har vi sagt (och skrivit till dom) att det måste vi också prova. Det låter både biljoners biljarders gånger godare och är ju ett kanonsätt att själv få bestämma vad det egentligen är man vill hitta i blandningen. För ibland är det ju så att det ligger något i det där paketet som man egentligen inte vill ska ligga där, eller så är det något som man saknar. För frun i köket är det t.ex torkade bananer som pillas bort, för herrn är det alltid för lite russin i så det köps det alltid extra till.

Receptet som vi använt oss av har vi fått från Ankis jobbkompis Bodil som gör det på jobbet till barnens glädje. Enligt Bodils uträkningar som hon gjort tillsammans med sin dotter så ligger sockerhalten här på ca 6%, och vill man kan man dra ner på mängden och köra med en halv deciliter socker istället. Det funkar även utmärkt att ersätta sockret med honung eller annat sötningsmedel.

I fil med lite frusna granatäpplekärnor så är det som den godaste efterätten du kan tänka sej!

Müsli
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl riven kokos
1 dl råströsocker
2 dl vatten
½ dl olja
Rör samman alla de torra ingredienserna i en braspanna.
Blanda samman vatten och olja och rör ner i braspannan, blanda samman ordentligt. 
Ställ in braspannan mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. 
Rör om med jämna mellanrum så det blir jämt rostat.


Ja gott folk, att det är fredag i morgon behöver vi väl knappast påminna er om? Inget fel i det alls inte, speciellt inte nu när vi äntligen kommit på vad vi ska äta till middag! Det blir en gammal goding som hamnar på fredagsmys-tallrikarna i Mårtenssons kök, en otroligt god räkpaj som vi kommer att skölja ner med bubbel. Receptet på räkpajen hittar ni här och bubbeltipset hittar ni här.
Hur ser det ut i era kök i morgon, blir det något extra gott på era tallrikar?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

21 kommentarer:

  1. Egengjord müsli är så gottigt tycker vi hos oss. Bara blanda ihop det man har hemma och det som gillas. Jag gör alltid med honung så jag har inte testat det med socker alls.

    Imorgon blir det nog till att ta det lugnt.... att vara sjuk tar på krafterna minsann, kram på er och trevlig helg (önskar jag redan nu om jag skulle bli värre imorgon!) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta var första gången vi gjorde det men vi har absolut fått blodad tand och ska testa alla tips vi fått.

      Hoppas verkligen du är bättre nu, krya på dej,
      kramar

      Radera
  2. Yngsta dottern gör fantastisk müsli med honung och kanel. Till och med jag, som annars gärna hoppar frukosten, äter då. Sojayoghurt för magen som inte vill ha mjölk! Mycket nötter och ibland sötad med mosad banan. Gudagott!

    Imorgon blir det... Jaaa, inte vet jag. Min vecka har varit minst sagt hektisk så jag har nätt och jämnt landat i kväll. Någon råd blir det väl. Kanske skaldjur... Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla tips mottages tacksamt, kanel låter som nåt vi skulle gilla att ha i.
      Hopas att du landade mjukt och skönt, att du känner dej lite mer avkopplad nu. Skaldjur låter som det kan vara ett bra recept:)

      Kramar

      Radera
  3. Det är ett av de grundrecept jag brukar använda mig av. Sedan är det bara att byta ut en gryn, tillsätta nötter eller tex sesamfrön för att få annan smak. Testa att byta ut vattnet mot juice och minska eller utesluta sockret!
    Hemgjord müsli är dessutom perfekt att ha till smulpajer, skånsk äppelkaka eller till desserter :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Juice är antecknat, så kul med alla idéer man kan använda. I skånsk äbblakaga ska vi absolut använda det, hjärnorna går på högvarv nu känner vi...

      Radera
  4. Jag har gjort müsli ett par gånger för att smöra för Mannen, det är nämligen han som äter det i vårt hushåll. Icke jag. Fast jag tyckte jag lyckades riktigt bra och tyckte nästan om det, men han har ratat båda mina försök och föredrar Familjemüsli som han äter varenda morgon. Tråkmåns! Men här påminner ni mig om något som jag brukade tycka om jättemycket till frukost. Fil! Tänk om jag skulle göra en müsli till mig själv och äta med fil?! Då blir nog magen lite gladare än över den ostmacka jag ger den till frukost...

    Har inte bestämt mig ännu för vad det blir i morgon. Vi vet inte om det blir landet eller stan så det får avgöra lite men vi vet inte förrän i morgon. Living on the edge :-)

    Natt natt och kram kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, den där mannen alltså...:) Maggen uppskattar säkert dun müsli även om nu inte mannen gör det.

      Spännande, spännande, då får vi se vart ni hamnade till sist,
      kramar

      Radera
  5. Svar
    1. Japp, braspanna Långpanna kan man tydligen också kalla den:)

      Radera
  6. Egengjord müsli är nog godast, för då får man välja själv innehållet och sockermängden. Jag gillar torkade bananer i müsli, men tar gärna bort russin :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, detta passade oss väldigt bra. Då är det Anki du ska äta müsli tillsammans med, inte Håkan:)
      Kramar

      Radera
  7. Så gott! Jag har faktiskt aldrig gjort egen, nu när jag tänker efter...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur gott som helst, gör det kan vi bara säga!

      Radera
  8. Måste nog erkänna att jag är egengjord-oskuld faktiskt.

    SvaraRadera
  9. Det är alltid så gott med hemmagjorda musli! Brukar också göra glutenfritt till dottern! :)
    ha en toppen fredag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi var riktigt nöjda, så gott så. Finns det recept hos dej på glutenfritt, kunde ju vara bra för frun här att ta med till jobbet.

      Kramar

      Radera
  10. Hemmagjord musli är verkligen så gott! Pratade om det senast för några dagar sedan. Vi har lite olika smaker jag och min sambo så egen vore perfekt. Var längesen jag gjorde. Föredrar lite mindre socker och brukar använda honung.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja! Honung ska vi testa, det står en hel del burkar och väntar på att få komma till nytta.

      Radera
  11. Hej Anki !

    Kul att ni gillade muslin och mitt recept. Kom på nu när jag läste det att man egentilgen ska ha 1 dl hackade mandel eller valnötter i också :) Har ju tagit bort det i receptet på jobb till barnen pg av risken för nötallergier. Men det går ju bra utan också:). Såg gott ut med granatäpple i, det måste jag testa.

    Trevlig helg
    Kram Bodil

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!