lördag 9 mars 2013

Pizza med kalljäst pizzadeg

Förra helgen hade vi pizzaorgie i köket och gjorde några olika varianter på fyllningar, 2 som vi själva experimenterade oss fram till och en som kändes härligt bekant från Massimo. Vi blev väldigt nöjda med alla smakerna, speciellt den med päron och chevre som vi var helt överens om hade suttit fint som drinktilltugg, förrätt eller varför inte som en efterrätt till ett gott dessertvin.
Färsk sparris visade sej också ligga väldigt bra på pizzan i sällskap med hyvlad parmesanost, det kommer vi absolut att göra flera gånger.

Pizzadegen är en gammal goding som vi gjort några gånger tidigare, receptet har vi klippt ur en tidning från systembolaget för en smärre evighet sedan. Degen är kalljäst så det gäller att planera ditt nästa pizzasug om du vill prova den, men vi lovar dej att det är mer än lovligt värt väntan, det är absolut den bästa degen vi har gjort någonsin. Det finns inga genvägar till den perfekta pizzadegen, för att citera herr Mårtensson:)

Kalljäst pizzadeg  4 mindre pizzor eller 1 bakplåt
500 g vetemjöl, 8-9 dl
10 g jäst
1½ tsk salt
2 tsk socker
3 dl kallt vatten
2 msk rapsolja eller olivolja
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt de övriga ingredienserna
Arbeta samman degen i en köksmaskin i ca 10 minuter.
Täck över skålen med plastfolie och ställ den att jäsa i kylen, 12-24 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader, när den är tillräckligt varm ställer du in en bakplåt och låter den bli varm undertiden du bakar ut degen och gör färdigt pizzorna.
Dela antingen degen i 4 lika stora bitar som du kavlar ut tunna runda bottnar på två kalla plåtar med bakplåtspapper på, eller så kavlar du ut hela degen på en plåt med bakplåtspapper på.
Lägg på dina goda fyllningar, ta ut den heta plåten från ugnen och för försiktigt över bakplåtspappret med pizzorna på den.
Baka av mitt i ugnen på 250 grader ca 10 minuter, ev längre beroende på vilken fyllning du har och hur mycket du lagt på.

Alla tre varianterna tänkte vi kunde passa bra att skicka in som bidrag till Jenny som har en liten pizzautmaning på sin matblogg. Är ni sugna på att vara med så är det sista dagen i morgon, den 12:e lägger hon ut alla olika bidrag hon fått in. 


Pizza med chevre och päron    till en mindre pizzabotten
½ rulle chevré
1 päron, vi använde conference
grovt hackade valnötter
flytande honung
några ruccolablad
Skiva päron och ost tunt och lägg på pizzan.
Ringla över honung, strö på valnötter och grädda i ugnen på 250 grader, 10-15 minuter.
Strö över ruccola och servera.
Passar fint som förrätt, drinktilltugg eller på buffébordet.


Pizza med grön sparris och parmesanost,  till en mindre pizzabotten
tomatsås
1 knippe färsk grön sparris, gärna i lite mindre bitar
hyvlad parmesanost
svartpeppar
Stek sparrisen snabbt i smör och olja, gärna med smak av citron eller vitlök, så den får en knaprig yta,
Bred ut tomatsåsen på bottnen, lägg på sparris och hyvlad parmesanost.
Mal lite svartpeppar över och grädda i ugnen på 250 grader, 10-15 minuter.


Pizza med parmaskinka och mozzarella,   till en mindre pizzabotten
tomatsås
oregano, torkad
några blad färsk basilika
1 bit mozzarella
några riktigt goda tomater, skivade
parmaskinka eller annat gott kallskuret som t.ex salami eller breasola
parmesanost
ruccola
Bred tomatsåsen på pizzabottnen och lägg på basilikabladen.
Lägg på tomatskivorna, riv mozzarellaosten i stora bitar och lägg över, strö över oregano.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader, 10-15 minuter.
Lägg på skinkan, hyvla över parmesanosten och lägg på ruccolablad.
Ringla gärna över crème de balsamico vid serveringen.

Så var vi alltså på res och matmässan idag, men det kändes som att dom 140 kronorna kunde vi lagt på något annat istället, tyvärr. Inte många utställare, få besökare (vilket iofs inte gör något för det är ju skönt att slippa trängsel, men det känns på samma gång lite övergivet) och på det hela taget lite avslaget. I påsen med hem låg lite korv (!) från Ingelsta Kalkon och en burk med picklad squash, that's it! Så nej, det lär inte bli fler chanser där inte!
Fast vi spanade in en del spännande köksattiraljer på köksbodens bord som med all säkerhet ändå kommer att finna sin väg hem i köket ganska snart...

I kväll blir det plockmat och musslor till middag och så en av våra absoluta favoritefterätter som vi inte haft på länge, mjölkchokladpannacotta (receptet hittar du här). Sen lär vi väl vara så "metta o tretta" så vi förmodligen hittas i vars en soffhörna där vi ligger och pyser ut framför finalen i mello...

Smaklig spis!/ Anki och Håkan
x

39 kommentarer:

  1. Ja tack, ja tack och ja tack! Alla tre piazzorna skulle lätt glida ner :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod gånger tre då:) Du är så välkommen så!

      Radera
  2. Vilka fina pizzor ni gjort! Nu blev jag hungrig :) Kram från ett regnigt Amsterdam!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Du hade gärna fått en bit om du haft vägarna förbi:)

      Kramar från ett snöigt Ystad

      Radera
  3. Tre väldigt fina bidrag måste jag säga! Jag tänkte också vara med i den där utmaningen, kul idé! Min pizza är nog lite mer åt det traditionella hållet dock, men väldigt god. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att läsa. Traditionellt eller inte, huvudsaken det är gott!

      Radera
  4. Orgie är rätta ordet;)
    Ha en fin lördagkväll! Kram

    SvaraRadera
  5. Åh, vad god de ser ut och jag som inte ens tycker om pizza. Men de där skulle jag lätt kunna äta :-)

    SvaraRadera
  6. Vilka roliga och goda pizzafyllningar! De måste jag komma ihåg att prova. Här hemma blir det oftast pizza ganska oplanerat och då funkar de färdiga pizza kiten alldeles utmärk (säkert långt från er kalljästa deg).

    Ha en fin söndag! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Helena, kul att du gillar dom! VI använder också de där kitten ibland, det är ju faktiskt inte alltid som andan är planerad:)

      Tack, hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera
  7. oj oj oj vad gott!
    Måste testa er deg nästa gång jag bakar pizza den verkar kanonbra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att läsa, hoppas du får nytta av receptet till nästa pizzabak!

      Radera
  8. Päronpizza är så gott, har ett liknande recept fast med timjan i stället för ruccola:)
    Kanske ska vara med i utmaningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du också har päronpizza på din repertoar, vi har inte sett det tidigare. Visst är det så gott! Klart du ska vara med.

      Radera
  9. Fantastiskt gott det låter och ser ut. Hemgjord är pizza som allra godast, i min mening. En favorit här - där vi ännu inte testat päron-chevre/veganalternativ - är ugnsrostad paprika. Mkt gott på pizza!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är hemgjord pizza det bästa, man får det ju precis som man vill ha det!
      Ugnsrostad paprika, det ska vi lägga på minnet till nästa gång, tackar.

      Radera
  10. Vilka härliga pizzor!! Den där med getost och päron, tack!!

    SvaraRadera
  11. Härligt med hemlagad pizza! Jag har aldrig riktigt fallit för köpt men den som lagas hemma är något helt annat. Goda pålägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det något helt annat med hemmalagat, som det mesta är:) Tackar!

      Radera
  12. Spännande med kombon päron och chevré tycker jag allt... måste jag testa framöver :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska testa det, så gott så och vegetariskt!

      Radera
  13. Mums vilka goda pizzor. Kalljäst pizzabotten har jag aldrig provat, men det verkar gott!! Måste jag testa nån dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Klart du ska testa kalljäst pizzadeg, så smidigt att ha på lut och bra att arbeta med.

      Radera
  14. Vad gott med päron och chevre! Brukar ha chevre på pizza ibland, men har inte testat med päron, får se till att göra det! :)

    SvaraRadera
  15. Det är ju så sjuuukt gott med hemmagjord pizza. Ja, som glutenintolerant så brukar pizza inte vara något att hurra för, men när vi tillagar dem på grillen... Suck, vad gott! Och nu har jag fått tips på lite nya fyllningar att testa! Tack :o)

    //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med egen, perfekt när man kan lösa det som ni gör då! Så kul att vi kunde komma med lite tips, hoppas det ska smaka. Vassego.

      Radera
  16. Jisses så många goda pizzor. Kul med lite annorlunda topping. Vi har också gjort den långjästa degen fast på Pain de Martin vis. Absolut bästa pizzadegen blir det! Helt klart väl värd sin tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev några stycken... det gäller att passa på när skaparlustan finns:) Så värt väntan!

      Radera
  17. Gud så god denna pizza ser ut, förstår att ni vann :D Kul att göra lite annorlunda pizza, måste provas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att läsa! Men visst, det finns ju massor av gott att toppa pizzan med.

      Radera
  18. Ska prova att göra degen imorgon. :)

    SvaraRadera
  19. Testade receptet på pizzadegen ikväll. :) Kanonbra blev det. Kommer jag helt klart att fortsätta med. Det blev traditionella pizzapålägg. Ett tips är att lägga på tomatsås och ost först sedan fyllningen över detta och endast lite ost över. För syns skull. :) Då "kokar" inte fyllningen under osten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bra, så kul att du också gillade det lika mycket som vi gör.
      Vilket smart tips, det tackar vi för!

      Radera
  20. Googlade på kalljäst pizza och hittade in till er. Sicket ett liksom! Nu kan jag inte vänta så 12 h så det får bli något annat.

    Pöss <3

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!