måndag 27 maj 2013

Pasta med tonfisksås

Fisk blir det idag, det är ju tisdag i morgon, och det blir faktiskt ett recept med burkad firre. Naturligtvis är det konserverad tonfisk vi menar, kanske inget som man i vanliga fall kopplar ihop med pasta men här gör vi den kopplingen, för den är hur god som helst. Receptet är en så kallad gammal trotjänare som har funnits i vår receptpärm sedan kökets begynnelse, vart det fanns dessförinnan är ett mysterium höljt i dunkel!


Här gäller det alltså att man gillar både tonfisk, kapris och oliver, gör du inte det så är detta förmodligen inte pastasåsen för dej. Men tycker du om den där salta, lite pikanta smaken så ska du absolut prova, den påminner lite om tonnatosås som ibland  serveras till kalv:

Pasta med tonfisksås   2 port
2 burkar tonfisk i vatten
1 dl finstrimlad purjolök
2 dl crème fraiche 
1½ dl mjölk
1 tsk fiskfond
2 tsk kapris
hackad persilja
svarta oliver, urkärnade och halverade
Fräs purjolöken mjuk och tillsätt tonfisken. 
Häll i crème fraiche, mjölk och fond, koka samman och rör till sist ner persilja, kapris och oliver.
Låt såsen bubbla upp och servera till nykokt pasta.

Skulle ni vilja äta burkad tonfisk på annat vis så finns det tonfisksoppa, tonfiskbiff och varm macka med tonfisk. Det kan ju vara kul att variera de där burkarna lite:)

Så fick vi äntligen åter igen känna solens värme idag, det blev härligt sommarväder under dagen. Men vart den där gulingen tog vägen ikväll kan man ju undra, himlen blev plötsligt mörkaste grå och det ser väldigt regnhotande ut. Tur vi har motionerat tillräckligt för dagen, annars hade vi väl fått rusta oss med paraflaxer.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

 1. Den där gulingen behagar att visa upp sig lite sporadiskt från och till.... önskar den kunde vara uppe för jämnan! :) Måndagskramar på er!

  SvaraRadera
 2. Tonfisk är perfekt med pasta, billigt och bra.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hm, nu har jag skrivit samma kommentar fyra gånger och halvvägs igenom min lilla roman om solens frånvaro försvinner allt jag skrivit... Det spökar!!

  Tonfisksåsen får tummen upp härifrån i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Vi har också en pastasås med tonfisk som vi emellanåt återkommer till för att den är så god. Den här verkar heller inte alls dum! ;)

  SvaraRadera
 5. Jag är lite skeptisk till tonfisk på burk. Inte ofta jag äter det. Inget jag väljer som första macka på cafåe. Visst valde väl Håkan det när jag valde kardemummamuffins och rosé!? ;-). Kapris är inte heller någon favorit, så den här överlåter jag andra. Men jag gillar er ändå ;-)

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malin, Malin... Vi gillar dej också, även om du dissar tonfisk på burk:)
   Men skulle du få för dej att ge burkfisken en ny chans så satsa på att köpa en som kostar lite mer, det bästa är om bitarna i burken är så hela som möjligt och inte av det smuliga slaget.
   Och visst var det tonfiskmacka som beställdes:)

   Radera
 6. Smidigt med tonfisk och gott också! :)
  Vi har alltid några burkar i skafferiet.
  Ha en fin dag!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
 7. Låter som såsen för mig, för vitello tonnato gillar jag skarpt!

  SvaraRadera
 8. Tonfisksås till pastan - DET är nostalgi. Min kompis som jag delade lägenhet med under studietiden lagade alltid det. Snabbt och toppengott!!!

  SvaraRadera
 9. Ni har inte testa den italienska varianten på tonfisksås som serveras till fläskfilé med kapris på? Gör det!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!