onsdag 12 juni 2013

Black Garlic från ett räddande russin!

Något av det bästa med att matblogga är alla härliga människor vi får kontakt med, vissa till och med träffar vi och lär känna, tack vare vårt virtuella kök. Ibland dimper det dessutom ner godsaker i vårt brevinkast från dessa kanoners människor och när det gör det blir vi alltid lika glada och ibland också helt överraskade!
Senast det hände var det en tant som överraskade oss med att skicka en svart vitlök till oss, en vitlök som vi varit på jakt efter väldigt länge. Förra året gjorde vi misstaget att inte köpa den svarta juvelen när vi hittade den i Malmö, nästa gång vi kom tillbaka till affären laddade för ett inköp, så hade dom slutat sälja den! Åh, det är vid sådana tillfällen vi önskar att vi hade en tidmaskin... men så kom Göteborgs bästa Russin som en räddande ängel istället:)

När vitlöken damp ner på golvet så ändrades menyn raskt till att bjuda på räkor med några goda såser som tillbehör, varav den ena innehöll just den lilla svarta. I de övriga skålarna fanns det (från höger) basilikaröra,ramslöksaioli och ramslökssmör, alla sorterna ska ni få recepten till idag:

Ramslökssmöret hittade vi hos en annan av dessa härliga människor, Hanna i London - tackar!
Inspiration till dippan hittade vi i Pyttes matblogg, tack för det!

Basilikaröra
1 dl crème fraiche
ca 10 basilikablad
salt och svartpeppar
Vispa crème fraichen med elvisp ett bra tag, först blir den lös och flytande för att sen övergå till att bli väldigt tjock och icke flytande alls, det är då den är färdig.
Blanda crème fraichen med strimlade basilikablad och smaka av med salt och peppar.

Ramslöksaioli
ca 10 blad ramslök, grovt hackad
liten bit vitt bröd utan kanter
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1-1½ dl rapsolja
salt och svartpeppar
Mosa samman brödbiten med äggulan till en smet.
Blanda i vinäger och tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under tiden som du rör och vispar runt (fungerar utmärkt med en gaffel).
Tillsätt ramslöken, smaka av efter hand, och smaka till sist av med salt och peppar.
Låt aiolin stå kallt ungefär 1 timme innan serveringen för att mogna i smaken.

Ramslökssmör 
50 g smör, rumsvarmt
ca 5 blad ramslök, finhackade
salt och peppar
Rör smöret mjukt och blanda ner ramslöken, rör tills smöret fått en härlig grön nyans.
Smaka av med salt och peppar.
Gott, gott att bre på en nyrostad macka eller på brödskivan innan du grillar den i ugnen, precis som du gör med vitlöksbröd. Strö på lite flingsalt och du är i mål!

Black Garlicdippa
1 dl crème fraiche
1-2 klyftor black garlic, beroende på storlek och hur mycket smak du vill ha
Vispa crème fraichen med elvisp tills den är riktigt tjock.
Mosa ner 1 vitlöksklyfta i crème fraichen, smaka av om du tycker det behövs en till.

The Black garlig it self! Detta är alltså föremålet för vår festmiddag, en underbar smak av sött och fyllighet i en och samma paket, ingen kan tro att det är vitlök de äter!
Det är alltså en helt vanlig vitlök som har fermenterat (jäst typ) och på så sätt blivit svart och fått den sötare smaken. Blir ni sugna på att prova själva så finns en lista över inköpsställen i Sverige här.

Till räkorna och såserna bubblades det i bubbelvatten från Down Under. Mycket gott, fruktigt, pärlande och passande till alla smakerna! Flaskan drog vi med hem från vårt senaste Göteborgsbesök, så många många fler bubblor på hyllorna där än här... 

Det var några av er som blev lite förvånade, någon till och med lite chockad, av att herr Mårtensson hade skvätt lite vodka i lammfärssåsen, som vi tipsade er om i vårt förra inlägg. Detta är något som han praktiserat sedan i november förra året då han för första gången provade Lisa F. Winbladhs tips om att få fram smakerna mer med just alkohol (här kan ni läsa mer om det).
Ni ska inte oroa er om att såsen smakar vodka, än mindre att den har en hög alkoholhalt, den är bara bra på att föra fram andra smaker, så prova gärna någon gång och se vad ni själva tycker. Hör gärna av er om ni blir nöjda, om inte så hänvisar vi er till L.F.W istället:)

Nu ska vi smaska i oss av kvällen middag, en ny variant av hemmasnickrad korv a'la Håkan blir det på tallrikarna. Detta ackompanjerat av blivande studenters glädjesång, hejaramsor och andra lyckorusljud som hörs ljuda i stan. Härligt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Åh, vad smarrigt. Älskar röror och små dippsåser. Är så gott att doppa t ex klyftpotatis i eller bara lite grönsaker. :)

    Kram

    SvaraRadera
  2. Vilka goda dipper! Svart vitlök får jag ta och leta upp. Låter ju grymt gott.

    SvaraRadera
  3. Svart vitlök känns väldigt avancerat när jag inte ens kan hitta vanlig, färsk vitlök så här års. Det är samma gamla visa i alla affärer (året runt): mögelstank runt vitlöken, smakar mögel, är grön av mögel och rutten el vissen. Är det en ny sort: grön vitlök? :)

    SvaraRadera
  4. Åh, sånt här gillar jag. Röror av olika slag passar ju till så mycket. Perfekt nu när det är grillsäsong också. :-)

    SvaraRadera
  5. Alla recept är sparade! Nu återstår det bara att köpa ramslök och svart vitlök! :)
    Kanske hittar dessa nere i Malmö... ;)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Tur att de håller länge, den svarta vitlöken, har haft en i kylen i veckor (säkert månader om jag tänker efter) som jag vill ha just som sås till räkor, men det är ibland stört omöjligt att hitta räkor med skal här! Grr...

    Kram på er!

    SvaraRadera
  7. Det är ett rent nöje att skicka paket till er! :)
    Dippan med vitlöken och creme fraiche låter härlig!

    Vi har nog läst samma bok tror jag. För jag brukar numera alltid slänga ner lite sprit i fruktiga salsor.

    Trevlig helg önskar jag er!

    SvaraRadera
  8. Svart vitlök låter spännande och tack för alla fina recept. Bloggvärlden är mycket givande. Kram

    SvaraRadera
  9. Ohoj, det var inte några dippor här inte! Alla låter jättegoda!

    SvaraRadera
  10. Black garlic har jag hört talas om men ännu inte köpt och testat, måste göras snart! Härliga goa Russinet, schysst är hon! Gillar era röror så mycket så jag nästan önskar jag hade befunnit mig hos er ;) Kram på er!

    SvaraRadera
  11. Den ser ju lite skum ut den svarta vitlöken jag har läst om den tidigare. Får nog ta och prova den om jag stöter på den. Vilka goda röror ni gjort!
    Ni får ha en trevlig helg! Kram

    SvaraRadera
  12. Jag gjorde misstaget att inte köpa en svart vitlök när jag hälsade på storebrodern i Stockholm. Jag var lat och orkade inte gå tillbaka till Hötorgshallarna. Är så nyfiken på denna lök. Jag får kanske flirta med det finaste russinet :-)
    Alla er såser och röror låter super!

    SvaraRadera
  13. Hej
    Så kul att Black Garlic har hittat till dig! Det är jag som driver Black Garlic i Sverige. För mer inspiration och info om återförsäljare besök:

    www.black-garlic.se
    www.facebook.com/blackgarlicsverige

    SvaraRadera
  14. Var har du köpt in dem små söta såsskålarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pernilla. Skålarna har vi köpt i en möbelaffär som ligger här nere i södra Skåne, Thuleslund och det ligger vid Vollsjö.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!