torsdag 13 juni 2013

Det brukar bli så bra så!

Med all säkerhet så jublar stans hela växtlighet i dag, äntligen får de fylla på vätskemängden och kan få fortsätta att glädja oss med sina vackra blommor och gröna blad. Och med precis lika stor säkerhet så jublar inte stans alla blivande studenter i morgon över vädret om det fortsätter på redan inslagen bana! Har vi inte helt fel för oss så har de senaste åren bjudit på regnigt avslutningsväder, tänk att vissa traditioner ska vara så svåra att bryta...

Somliga traditioner har vi också väldigt svårt att bryta och att ta hand om middagsrester är just en sådan (WOW för smidig övergång, eller hur?). En överbliven halv tomatpaj, ett halvt paket bacon och en halv paket färskost var det som sist behövde lite omhändertagande i köket, tillsammans smälte dom samman i en väldigt god variant av restmiddag.
Att fylla kycklingfiléer är ett praktexempel på hur man kan variera en maträtt i det oändliga, hur man kan återanvända rester och hur man får nytta av sådana där halva paket som ibland tenderar att hopas i kylen. Här gäller verkligen den gamla sanningen "Man tager vad man haver och det brukar bli så bra så!".


Fylld baconlindad kycklingfilé 2 port
2 kycklingfiléer
bacon
100 g färskost naturell
½ citron, rivet skal och lite saft
ca 20 färska basilikablad, strimlade
riven parmesanost efter eget tycke och smak
salt och svartpeppar
Skär en djup ficka i filéerna och pressa i lite citron.
Rör samman färskosten med citronskal, basilika, parmesanost och smaka av med salt och peppar.
Fyll fickorna med röran och förslut fickan med tandpetare.
Linda in filéerna i bacon och stek dom lite snabbt runt om så de får färg.
Lägg över filéerna i en ugnsfast form, stick i en köttermometer och fortsätt tillagningen i ugnen på 200 grader tills termometern visar 70 grader, det tar ca 20 minuter.
Servera med valfria tillbehör, ta det som du har över i kylen eller gör din egen tomatpaj
(recept här)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS: Någon av er som kommer ihåg vem det var som myntade uttrycket "Så brukar jag göra och det brukar bli så bra så!" Kanske till och med någon som minns var det uttrycket användes, vi kan ju erkänna att vi trodde att det sas vid ett annat tillfälle än det gjordes... DS
x

10 kommentarer:

  1. här har det också regnat en hel del idag för första gången på länge, tänkte också på de stackars studenterna.. speciellt som det är så många skolor här så det har ju varit studentfirande varje dag i en månads tid och varit jättefint väder och de stackarn som fick ta idag måste ju vara måttligt nöjda :/

    att ta hand om gamla middagsrester och låta dem bli nya godsaker måste väl ändå vara världens bästa tradition?

    kramar!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag och mina blommar jublar över regnet som är välbehövt, men jag tycker synd om studenterna i morgon om det inte blir bättre. Visst var det Pippi när hon skurade golv med skurborstar på fötterna, Eller?? /Syrran

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det Pippi, fast inte när hon skurade golvet utan när hon provade på att gå i skolan... Vi trodde att det var när hon bakade pepparkakor på golvet!
      Studenterna hade verkligen tur, till sist så klämde sej solen fram mella de grå ändå:)

      Radera
  3. Tomatpajen har jag redan på min to do-lista och ska göras inom kort. Vattenmelon och feta är en ljuvlig kombination som jag testade förra sommaren... salt och sött... mmmums det blir så gott så! Redan torsdag och snart fredag! Om jag inte hinner kika in här mer så önskar jag er en riktigt trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
  4. Min devis är: "restmat blir ofta festmat" och det var ju passande här!
    Ser väldigt gott ut!
    :)

    SvaraRadera
  5. I Falkenberg hade studenterna toppentur med vädret, i år... Händer väldigt sällan. Jag tycker er tallrik ser ut som en riktig studentbuffé, som för övrigt är bland det bästa som finns. En buffé någon annan lagat. Mmmmm! Är det rosébubbel i glaset tro?

    I kväll ska jag ha gille minsann. Har haft mer än fullt upp på fm i dag. Huset såg ut som sjutton svåra år, mat skulle lagas och butiken öppnas. Jag är förtjänt av ett rejält glas bubbel i kväll, kanske tom en hel flaska när jag tänker efter.

    Kram kram

    SvaraRadera
  6. Åh så gott, jag älskar rester! Man får ju uppleva den där supergoda måltiden än en gång. Och så mycket man kan göra med rester, paj, pastasås, gratänger.
    Med 3 hungriga killar här hemma blir det inte så ofta rester, men då och då får vi ihop till en pizza :)

    Kram

    SvaraRadera
  7. Bästa maten! Varför är det nästan alltid så att det blir bäst när man plockar ihop lite rester och annat som finns hemma. Det här hade inte jag tackat nej till.

    SvaraRadera
  8. Åh, lite rester av det och lite rester av det... Det brukar bli så bra så! ;) Det är nästan den bästa maten. Mamma kallar alltid resterna (som brukar bli middag där hemma någon dag i veckan) för buffé - låter finare ;)

    Trevlig lördagkväll och söndag på er! Kram!

    SvaraRadera
  9. Här sprack det upp lagom när min brorson sprang ut. Tur ska man ha:)
    Baconlindad kyckling, ja det är en höjdare tycker jag!
    Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!