måndag 23 september 2013

Det landade en squash i köket.

Vi börjar veckan vegetariskt, helt enligt Meatless Monday konceptet, och vi gör det med hjälp av en squashgratäng smaksatt med bland annat fetaost och basilika. Det landade nämligen en gigantulöst stor squash (eller zucchini) i vårt kök förra veckan och till en början visste vi inte riktigt vad det skulle bli av den. Efter lite sökande både häran och däran beslöt vi att den skulle få ingå i en gratäng med andra godsaker, ett beslut som visade sej var väldigt lyckat - om vi får säga det själv.

Vill man inte njuta av gratängen som den är så funkar det säkert att servera den som ett tillbehör till en fisk- eller en köttbit, ja man kan säkert hälla lite köttfärsröra någonstans i formen också om det nu skulle klia i uppfinnarnerven. Så här blev det i alla fall när det kliade i våra hittepå-nerver:


Zucchinigratäng   ca 4 port
1 kilo squash
300 g potatis, skivade
2-3 tomater, i bitar
1 rödlök, skivad
3 vitlöksklyftor, finhackad
färska basilikablad, strimlade
100 g fetaost, smulad
3-5 dl grönsaksbuljong
2 dl parmesanost
salt och svartpeppar
oregano
Skala och dela squashen på längden, gröp ur kärnorna och tärna köttet.
Bryn squashbitarna och låt lökskivorna steka med någon minut på slutet.
Lägg potatisskivorna på botten av en ugnsfast form.
Blanda samman tomater, lök, vitlök, basilika, squash och fetaost, krydda röran.
Häll röran över potatisskivorna och slå sedan 3 dl av buljongen i formen.
Grädda gratängen mitt i ugnen på 200 grader, ca 30-40 minuter, känn med en provsticka om potatisen är färdigkokt. Eventuellt kan du behöva fylla på med mer buljong under tiden.
Mot slutet strör du över parmesanosten och gräddar några minuter så den smälter.

Vi upptäckte i helgen att vi fått inneboende snyltgäster på taket ovanför vår balkong, helt på eget bevåg har dom flyttat in utan att ens fråga oss om det går bra! En kråkfamilj huserar nu ovanför våra huvuden och tydligen är vårt balkonggolv ingen prioritet på deras städlista... Synd vi inte har öppen spis för då kunde vi ju eldat med alla träbitar de kastar ner på oss, kanske vi kan ställa ut grillen så de kan fylla den med bränsle till oss istället:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Lät precis hur gott som helst!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  2. Låter som en gratäng helt i min smak! Kram

    SvaraRadera
  3. Jaså minsann, den landade hos er. Var den på genomresa och ni kidnappade den, eller var ert kök slutdestinationen? Hur som helst låter det gott och smakrikt!

    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Det är tur för zucchinisarna att de är så neutrala i smaken och trivs ihop med mycket annat, annars hade det blivit ännu tuffare att göra sig av med skörden. Alla har zucchiniproblem nu tycker jag ;) Om det nu kan ses som ett problem! Själv köper jag snällt mina normalstora zucchinisar i butiken är glad ändå!

    SvaraRadera
  5. Låter jättegott! Tyvärr har det inte landat någon zucchini på mitt köksbord - och mina egna plantor som jag hoppats så mycket på åt rådjursrackarna upp. Det blir till att köpa! ha en fortsatt härlig vecka!

    SvaraRadera
  6. Här landar det också en och annan buatazucchini. Kul att det går att göra så många olika recept med en sådan däringa grönsak :)

    SvaraRadera
  7. Låter gott och de där gästerna alltså ;) Kram på er!

    SvaraRadera
  8. Låter supergott!
    Tråkigt med så där störiga grannar. Lite svårt att få dem vräkta kanske...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!