torsdag 17 oktober 2013

Korv med citronknorr

I söndags var det åter dags för lite korvastoppning i köket, det är faktisk ett bra tag sen sist, nästan så att den där kungakronan halkar lite på sniskan... Men när man både stoppar korv på jobbet och hemma får man vara försiktig så man inte tjatar ut sina sysselsättningar, man vill ju fortsätta cykla till jobbet med glädje:)
Som vi skrev på instagram när vi la upp korvabilden där i söndags så var det perfekt väder för smakexperiment, regn hela förmiddagen och på eftermiddagen blev det plötsligt kolsvart och igång satte världens hallabalo! Ett åskväder av sällan skådat slag drev runt och över oss riktigt länge, det slog blixtar och lamporna blinkade. Riktigt mysigt om ni frågar oss och vår korvstopparapparat!

Anki var den som fick välja smaker inför experimentet och eftersom hon är citrongalen så fick den sura gula ingå tillsammans med en annan favoritsmak, rosmarin. Timjan hamnade också i smeten eftersom Håkan kände att den skulle komplettera de övriga smakerna bra.
Och nej, bilden är inget vidare, den är tagen med vår mobilkamera, men som du ser så har vi gjort en kraftansträngning med att piffa till med både obligatorisk grön kvist och lite fin text:) Huvudsaken är i alla fall att korven var god!

Och glöm nu inte hur viktigt det är med hygienen när du göra dina egna korvar!

Citronkorv
700 g vildsvinsinnalår eller fläskkarre men uteslut späcket isåfall
200 g späck
1½ tsk timjan
1 kvist rosmarin, hackad
1 gul lök ca 80 g, i små bitar
1 tsk malen svartpeppar
16 g salt
8 g socker
rivet skal av en ordetligt tvättad (eller ekologisk) citron
saft från en ½ citron
Bäst resultat får du när alla ingredienserna till korven är riktigt kalla.
Skär kött och späck i små bitar och mal det och alla de andra ingredienserna, på mellanskivan i din köttkvarn, ner i en rymlig skål.
Blanda samman smeten väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Vill du istället göra två stora korvar som du ser på bilden så går det naturligtvis precis lika bra.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låta dom steka färdigt i ugnen.

Citronsmaken var precis så där lagom framträdande utan att den på något sätt tog över i smaken, det kändes verkligen som att balansen mellan den och de andra smaksättarna blev perfekt och vi åt med glädje! Just en korv som denna där det inte ingår så väldigt många ingredienser eller smaksättare är ett bra tips för dej som kanske vill prova på att göra korv själv, men ännu inte har vågat. För det är verkligen inte så svårt som många kanske tror, det gäller bara att våga så är halva slaget vunnet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

 1. Kan ni komma hit med lite korv, tack!!

  SvaraRadera
 2. Spännande med citron i korvsmeten. Jag älskar god korv så jag måste säga att jag blir lockad till att testa att göra egen korv. /Anna J

  SvaraRadera
 3. Kul med nya smaker på korvarna, alltid spännande att komma på eget!! Citron låter spännande!
  Ha en trevlig helg!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Låter lite likt den sicilianska citronsalccinan vi frossade i där i somras :)
  Trevlig helg.

  Lena från make a head food

  SvaraRadera
 5. Jag har nog ganska långt att gå innan jag kommer att stoppa egen korv. Men jag provsmakar gärna det som Håkan gör. Det låter jättegott med både citron och rosmarin i korven. Och det låter superkul att kunna experimentera med olika smaker på egen korv som ni gör.

  Det där ovädret hade jag gärna haft. Gillar verkligen sånt! Vi fick en släng av hård vind och blasksnö i natt men nu skiner solen igen.

  Önskar er en riktigt trevlig helg!

  Kram + kram

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!