fredag 18 oktober 2013

Rörande goda drinktilltugg

Det är en hel del som kikar in i vårt kök efter att ni letat efter drinktilltugg, "superduper enkla drinktilltugg" och "plockmat eller drinktilltugg" är två av de mest lästa inläggen vi har bjudit på genom åren. Tillhör ni de som söker just den sortens mat så har vi gjort det enkelt för er och samlat alla våra goda förslag i en egen kategori och döpt den till, naturligtvis, Drinktilltugg. Och som om det inte räckte så har vi tre nya deltagare som kommer att hamna just i den kategorin att bjuda er på idag.

Vi hade ju lite spontanmiddag här i lördags när vi bjöd hem Affe och Carina efter vår svampplockartur och efter att ha länsat kyl och skafferi så satte vi våra gäster i jobb med att röra röror. Två väldigt goda röror blev det, en med smak västerbottenost och bacon, en med räkor och sweet chili. Båda hamnade på crostinis och kex men dom har säkert flera användningsområden, kanske som fyllning i bakad potatis eller till avokado?

Vill man så kan man ju såklart piffa till tilltuggen lite, kanske en klick rom på räkorna och ett basilikablad på ost- och baconröran. Om man vill alltså:)

Bacon och oströra
100 g philadelphiaost
1 pkt bacon
riven västerbottenost eter eget tycke och smak
svartpeppar
Stek baconskivorna riktigt knapriga och låt dom rinna av på ett hushållspapper.
Rör samman båda ostsorterna och smula ner baconskivorna, smaka av röran med svartpeppar.

Sweetchili räkor
100 g philadelphiaost
1 handfull skalade räkor
sweet chilisås efter eget tycke och smak
Blanda chilisåsen med osten och smaka av.
Är räkorna stora så kan du behöva hacka dom innan du blandar ner dom i oströran.

Och som om det inte räckte med dessa två så slänger vi in ytterligare en röra till er idag, på köpet, endast idag! En ilsket röd sådan som vi åt till citronkorven vi skrev om igår. Den härligt röda färgen har den fått av kokta rödbetor som mixats med kikärtor och därmed fått namnet rödbetshummus. Nu ska vi inte ta åt oss äran av att ha uppfunnit denna sötsyrliga hummus, nej den idén har vi fått från ett synnerligen trevligt systerpar vid namn Eisenman. Receptet (dock lite modifierat) kommer från deras fantastiska bok "Mingelmat" som är ganska flitigt använd i vårt kök. Den är en otroligt bra inspirationskälla om man gillar plockmat eller kanske planerar mingelparty, eller bara är sugen på att njuta av goda matbilder.


Rödbetshummus
2 vitlöksklyftor
400 g kokta kikärter, sköljda och avrunna
ca 200 g rödbetor, kokta och skalade
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
Mixa vitlök, kikärtor och rödbetor med en stavmixer eller i en mixer. Efter en stund tillsätter du oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter mixa.
Smaka av med salt och peppar

Nu är det helg i sikte igen, kära läsare! Vi för vår del tar och firar in den hemma hos Håkans storebror som idag bjuder på 50-årskalas, det har utlovats hemmagjord smörgåstårta a'la mamma Mårtensson, tårta och gotter. Vi har en kanoners present med oss (tycker i alla fall vi) och vi ser fram mot en fin kväll tillsammans.

Vi önskar nu er en riktigt fin helg, massa gotter både här och där, fina stunder och glada skratt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Tänk så gott detta låter. Skulle gärna ta ett glas bubbel och några kex här i butiken. Tänk så trevligt det varit att bjuda på det i butiken. Men det får räcka med kaka i morgon.

    Ha en skön helg!

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Olika röror på crostini är något av det godaste jag vet och ost- & baconvarianten låter fantastiskt god. Mums!

    Ha en finfin helg i höstvädret! Kram

    SvaraRadera
  3. Ja nu blir man ju sugen på att bjuda hem folk, bara för att få bjuda på fördrink och drinktilltugg!
    Trevlig helg goa ni.

    SvaraRadera
  4. Vad spännande det låter med rödbetshummus! Mums!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Bra med tips på tillugg. Det kan man inte få för många av ...

    SvaraRadera
  6. Vilka bra snitt-tips! Allt ser väldigt gott ut :)

    SvaraRadera
  7. Oj så många bra tips på tilltugg:-) Mingelmat är så lyxigt tycker jag.

    SvaraRadera
  8. Ni känner ju mig, jag älskar all sorts gottit plock! Rödbetshummusen är galet snygg och säkert snäppet godare än vanlig.

    SvaraRadera
  9. Oj, vad gott det ser ut.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!