tisdag 8 oktober 2013

Risotto med pancetta

Nej, någon höjdare var alltså inte fredagens pastamiddag som sagt var, inte så att den klassar sej in i detta köket i alla fall! Eller som Herr M sa: "Det är som att sticka ut tungan genom fönstret, lika smaklöst och tradet". Men som tur är så har vi en annan italiensk måltid på lager att bjuda er på och den var allt annat än tråkig och smaklös, här snackar vi en OOG-middag absolut!

Det är alltså en risotto som ligger i tallriken och det är något som med tiden har blivit väldigt populärt i vårt kök. Som tur är finns det en hel massa smarriga recept att testa, detta hittade vi i senaste numret av Elle Mat&Vin som hade en hel bilaga med bara Italienska rätter. Gissa om den bilaga är vältummad vid detta laget...
Ska det vara italienskt "på riktigt" så är det pancetta som gäller i risotton, men det går bra att byta ut den mot vanligt hederligt svenskt rökt sidfläsk också, smaken lider inte av det bytet.
Tål du inte nötter så bara hoppa över pinjenötterna, eller så rosta lite solrosfrön istället och strö över, det smakar riktigt gott det med!


Risotto med pancetta 2 port
300 g pancetta eller rökt sidfläsk
2 schalottenlökar, fint hackade
1 msk olivolja
2 msk smör
2 dl avorioris
2 dl vitt vin
8-10 dl varm grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
ca 1 dl strimlad färsk basilika
rostade pinjenötter efter eget tycke och smak
Tärna pancettan och fräs i en stekpanna som du sedan ställer undan under tiden du gör risotton.
Hetta upp olja och smör i en tjockbottnad gryta och låt löken sedan mjukna där i under omrörning, det får inte ta färg.
Tillsätt riset och låt det fräsa med så det blir genomskinligt, häll då på vinet och låt det koka in på låg värme.
Börja därefter hälla i den varma buljongen, någon deciliter i taget och rör om under tiden som det kokar in i riset. Fortsätt hälla i buljongen och röra tills riset är genomkokt, dock med lite tuggmotstånd kvar i kornet.
När det börjar bli färdigt tillsätter du pancettan, tar sedan risotton från värmen och rör i osten, basilikan och nötterna innan du serverar.

Blir ni sugna på att spana in flera risottorecept så har dom numera en helt egen avdelning i vårt receptregister ute i högerkanten. Vårt mest använda och absoluta favoritrecept på risotto Nigellas och krämigare risotto får man leta efter. Det smakar kanoners gott av citron och rosmarin, passar riktigt bra till fis, tips tips:)
Är det nu så att ni är flera därute som har nåt favoritrecept på just risotto så får ni väldigt gärna dela med er av dom, för som sagt - vi kan aldrig få nog av denna krämiga "comfort food"!

Och för övrigt, finns det egentligen något bra svenskt uttryck för just comfort food? Njutningsmat känns inte vidare rätt, vi njuter ju av all mat, och tröstmat känns inte heller bra...
Hmmm, detta tål att funderas på.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Jag har bada lagat risotto EN endaste liten gång och det var längesen. Sedan dess har det mest blivit varianter på annat än ris (quinoa, pasta....) Men jag är sugen på att bli proffs och tänker utgå från min favorit Jamies grundrecept och sedan variera utifrån det och inspiration bland annat härifrån :)

    Comfort food... Någon bra svensk översättning finns nog inte!

    SvaraRadera
  2. Risotto....krämig och god! Mmm....

    SvaraRadera
  3. Risotto är väldigt gott, men nu var det ett tag sedan jag senast gjorde det. Måste bli ändring på det. Får man överbliven risotto?? :) så kan man göra biffar. Kram

    SvaraRadera
  4. Jag använder ofta risonipasta istället för ris, tycker det blir väldigt gott. Tyvärr är det så att när man är veg är risotto nästan alltid det man får som alternativ på restauranger, vilket gjort att jag tröttnat på det. Så himla sorgligt för jag älskade risotto innan!

    SvaraRadera
  5. Jag älskar pancetta!!! Igår blev det en Frittata här hemma med strössel av pancetta på. Mums, mums! Risotton hamnar definitivt på min attgöralista.

    SvaraRadera
  6. När det kommer till oss känner vi att vi nog har en hel del att öva på för att få till en bra risotto. Visst har vi gjort några men tror banne oss att inte en enda finns i vårt bloggköks register... skärpning!

    Ha en fortsatt fin vecka, kramizar!

    SvaraRadera
  7. Mmm...så gott! Ser fantastiskt smarrig ut!
    Ha en toppen torsdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  8. Risotto är verkligen en höst- och vinterfavorit. Jag tycker dessutom det är riktigt avslappnande att stå och röra i en gryta i 20 minuter. :)

    Vill också ha en svensk motsvarighet till comfort food men kan inte komma på något bra.

    Ha det gott! Kram

    SvaraRadera
  9. Jag har aldrig gjort risotto, trots att jag varit nyfiken på det. Nu måste jag ta och göra det. Har kollat igenom era andra risottorecept, blir svårt att välja ett, det var många som lät god. :)

    SvaraRadera
  10. Comfort food verkligen. På hög nivå. Förtjänar verkligen en egen kategori! Tänk att det inte faller alla på läppen, eller tungan, men så är det ju med mat. Kommer ni ihåg att vi konstaterade det förut, att om vi skulle bli tvungna att välja bara ett kök, så skulle det vara det italienska. Icke för icke!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  11. Jag har också funderat på det där med ett svensk ord för comfort food. Ibland är engelskan bättre helt enkelt.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!