torsdag 3 oktober 2013

Utlovat recept på frestande söndagsstek!

I söndags frestade vi våra facebook-följare med en bild på vår söndagsmiddag och lovade på samma gång att vi skulle dela med oss av receptet. Nu är det hög tid för oss att infria det löftet, speciellt om någon kanske är sugen på att laga till en söndagsstek av samma slag själva. För en söndagsstek var precis vad vi satt och mumsade i oss och den var både späckad och övertäckt med godsaker.
Späckad var den med torkade äpplen, syltad ingefära och katrinplommon, täckt var den med en humpadenga av kryddor som herr M svängde ihop och tillsammans smakade det hela mumma!

Till söndagssteken fanns det lite olika tillbehör, precis som det ska finnas. Inlagda gurkor, gelé, kokt broccoli och så en äppelsallad med ananas och lök i stod på bordet. Den där äppelsalladen kan man naturligtvis servera till precis vad som helst, den behöver absolut inte paras samman med en söndagsstek, den går säkert fint till både fisk och fågel också. Ja säkert så klarar den sej även på egen hand om det skulle så vara.
Men nock snackat, nu kör vi:


Kryddtäckt späckad fläskkarré   4 port
700 g karré av gris
kryddblandning
1 msk grönpeppar
1 msk korianderfrö
1 msk svartpepparkorn
1 msk fänkålsfrö
1 msk torkad lök
1 msk socker
1 msk salt
3 smulade lagerblad
Fyllning
sviskon
torkade äppelklyftor
2 syltade ingefärsbitar
Mal alla kryddorna i kaffekvarn eller så mortlar vi dom, sen tar vi brynstålet och sticker några hål i steken.
Fyll sen hålen med frukterna och ingefäran, klappa in steken med kryddblandningen och lägg den i plastfolie. Lägg in steken i kylen och låt den gona i minst 5 timmar.
Lägg steken på ugnsgallret ovanpå en braspanna som du häller ca ½ liter vatten i, stick in en ugnstermometer i mitten av köttbiten.
Tillaga steken mitt i ugnen på 175 grader till termometern visar 80 grader, det tar ca 2 timmar.
Ta ut steken och låt den vila ca 10 minuter under aluminiumfolie innan du skär upp den.


Sås
5 dl vatten
4 torkade äpplen
5 sviskon
1 litet äpple
1 syltad ingefära
1 oxbuljongstärning
2 msk balsamvinäger
1-2 msk kinasoya
2 dl vispgrädde
lite av gojan som blir i braspannan
Blanda samman alla ingredienser utom grädden i en gryta och låt det hela koka ner till hälften återstår.
Tillsätt grädden och smaka av med salt och socker.


Äppelsallad
1 schalottenlök, tunt skivad
1 äpple, gärna gravensteiner, i smala klyftor
2 ananasskivor i mindre bitar
3 msk crème fraiche
3 msk majonnäs
1 tsk vitvinsvinäger
svartpeppar
torkad dragon
Blanda ihop alltsammans och låt det stå en stund i kylen och gona.

Är det nu fler som vill bli frestade i vårt facebookkök och som inte redan hänger där, så hittar ni oss här. Klicka på gillankappen så ska ni se att ni knappast blir av med oss:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Ni är inte så lite påhittiga ni! Äppelsallad är så himla gott!

    Här har det bjudits kyckling med dijon och äpple ikväll. Äppletiderna håller i sig ett tag till. Kram på er.

    SvaraRadera
  2. Vilken spännande äppelsallad.
    Ha det gott:)

    SvaraRadera
  3. Det var mig en "rejäler" stek:) Och äppelsallad lät ju fantastiskt!

    SvaraRadera
  4. Allt det här lockar mig så, det är sånhär mat jag älskar!

    SvaraRadera
  5. Gaaah, vilken ljuvlig sallad! Hoppas att ni har en fin helg so far, här i Göteborg är det regn, regn och regn men vad gör det när man står inne och lagar mat?! Kram!

    SvaraRadera
  6. Mmm...underbart gott! Späcka köttet med olika goda saker kan aldrig gå fel! :)
    Salladen låter också gott och fräscht! Mums!
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Vad kryddigt och gott med alla dessa kryddor på steken. Och med en riktig mustig och god sås till!! Vad fräscht det låter med äppelsalladen till!!'Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!